Editura Evenimentul si Capital

Proiect de lege: PROTECȚIE pentru profesori

Autor: | | 1 Comentarii | 137 Vizualizari

Senatorul PSD Şerban Nicolae a iniţiat un proiect de lege, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, potrivit căruia profesorii din învăţământul preuniversitar se bucură de protecţie juridică, au dreptul de a aplica sancţiuni, faptele sesizate de aceştia se prezumă a fi reale, iar pedepsele pentru agresarea lor cresc.

Proiectul de lege  prevede că personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar este învestit cu exerciţiul autorităţii publice în limita competenţelor stabilite prin Statutul personalului în învăţământ.

"Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor se serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime" se arată în proiect.

De asemenea, proiectul de lege stabileşte că "săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime".

În expunerea de motive, Șerban Nicolae scrie că în ultimii ani s-a constatat o scădere a respectului acordat profesorilor de către elevi și părinții acestora. "Conform unui studiu efectuat anii trecuți pentru Ministerul Educației, peste 70 de mii de profesori români au fost, cel puțin o dată jigniți, amenințați sau chiar loviți de către elevi sau părinți. Dintre aceștia, 2400 au recunoscut că și-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mărturisit că au bătut cel puțin o dată un cadru didactic ", arată Șerban Nicolae. 

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate