Editura Evenimentul si Capital

Programul „Mizerabilii”. ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 1 Comentarii | 351 Vizualizari

Excelenţa hazardului – care ştim că face şi desface toate nodurile lumii, de-o manieră impecabilă – a acţionat în cazul meu un pic cam repezit. De aceea, o să-ncep ca Balzac!

În iarna anului 19…, Moş Gerilă s-a mutat la Fabrica de paste făinoase „Vulturul”, de pe strada Ştefan Gheorghiu (heeeii! am zis Gheorghiu, nu Gheorghidiu!), astăzi numită (normal!) Mărăşeşti, unde muncea de ani buni mama mea (şi, de unde, de altfel, avea să şi iasă la pensie!). Pe maşina sovietică de făcut tăiţei, macaroane şi fidea, PACCBET-37 (adică „Zorile”, cine ştie, poate fiindcă, da, acolo se muncea în trei schimburi, iar 37 era probabil anul de fabricaţie!). Pe care o ţin minte şi acum. Era un fel de malaxor cocoţat la capătul unei scări de metal, mărginită de balustrade vopsite cu zeci de straturi de vopsea crem (vă daţi seama, 1937!), lung de câţiva metri, cu capac (mama îl ridica din când în când, ca să cerceteze consistenţa materialului), cu un ax longitudinal, care să mestece. Înăuntru, se turnau făină (asta cădea dintr-un burlan conic, în care mama bătea cu un lemn, când şi când, ca să nu rămână „agăţată” pe pereţi), apă şi sare (conform reţetei). La sol, din cuvă cădea aluatul, printr-o „gură” cu diametrul de 80 cm, trecând printr-o matriţă specială, în funcţie de fiecare produs. Firele lungi de cocă erau tăiate, apoi mănunchiurile luate în braţe de femei şi duse pe umeri în altă secţie, spre a fi modelate şi uscate (că tot îmi adusei aminte: ehee! „ubi sunt” macaroanele alea albe, transparente, cu brânza pe sponci mărunţită plutind prin zeama alburie ce se lua din oală cu polonicul, fel pe care-l mâncam, negreşit, o dată pe săptămână?…ehee!).

De câţiva ani, Moşul părăsise căminul de copii de pe lângă Fabrica „Ceramica”, unde eram arondat încă de la vârsta de 5 ani şi de la care primeam la fiecare Ajun tradiţionala punguliţă de celofan (uneori, nu doar alb, ci şi roşu sau albastru!). În ea, se găseau, în ordine, următoarele produse: trei ciocolate „Pitic”, o „Eugenie”, o „spirală” (cred că puţini supravieţuitori din această lume îşi mai aduc aminte ce este aceea o „spirală”!), apoi, cinci-şase bomboane „de pom”, învelite în poleială albă şi răsucită la capete. Şi, bineînţeles, cel mai preţios şi cel mai important obiect ales în fiecare an de Moşul, adică iepuraşul din ceramică albă, cu picăţele maro, şezând „cloşcă” şi gol pe dinăuntru, fiindcă verificam de fiecare dată, introducând degetul prin gaura de sub el, la mijloc. Acum îmi amintesc şi că resimţeam un soi de tristeţe, fiindcă atât de tocită era forma pe care se turna ceramica, încât abia-abia se mai putea ghici că cocoloşul ăla ghemuit era, de fapt, un iepuraş. Şi îmi părea rău că el se stinge, că, încet-încet, dispare. Pe de altă parte, colecţia de iepuraşi anuali, aşezaţi în şir, pe mileul de pe dulăpiorul de la poalele oglinzii înalte, mi-a creat un reflex pe care aveam să-l realizez mult mai târziu. Pentru mine, iepuraşul era un animăluţ care „funcţiona” numai iarna!

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Aşadar, de ceva vreme, Moş Gerilă se mutase cu arme, sanie, sac şi efecte din Bariera Câmpinii în centru, la Fabrica de paste făinoase „Vulturul”, vizavi de Biserica Sf. Haralambie (dar detaliul ăsta era trecut sub tăcere!). Şi, s-a gândit să efectueze şi o premieră. În preajma Crăciunului, Domnia Sa nu mi-a adus un pom de iarnă (omisese şi anii anteriori acest lucru, deci, nu mai conta!), însă mi-a pus pe noptieră, într-o noapte, ceva ce nu mai văzusem. Trei portocale şi un pachet învelit în hârtie maro, groasă. Sigur, mi-a părut un pic curios că semăna cu aia de la „uscătorie”, pe care se aşezau macaroanele tăiate la milimetru, în tăvile cu fund de sită, puse- n rastel, una sub alta. Dar am trecut la ruperea ei nerăbdătoare.

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
11:58 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 11:22 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ

Articole salvate