Programul de guvernare PSD III, un fel de „Doamne, ajută! Vedem ce iese”

Programul de guvernare PSD III, un fel de „Doamne, ajută! Vedem ce iese”

Mereu se spune despre remake-ul unui film că este mai prost decât originalul. Așa și cu cele trei programe de guvernare ale PSD, revizuite din 6 în 6 luni.

Primul pare că a fost destul de credibil - cel puțin pentru electorat - că altfel, partidul lui Dragnea nu ar fi câștigat detașat alegerile. Dar programul de guvernare PSD III pare o glumă copiată de pe Times New Roman, ca și audierile noilor miniștrii din comisii. Un fel de „Doamne, ajută! Vedem ce iese”. Kelemen Hunor spunea că programul pare scris între două beri.

Pare corect și în sincron cu ce s-a întâmplat în ultimul an: toată guvernarea asta pare că a fost exercitată în stare de ebrietate. Ar fi o explicație plauzibilă pentru toate bâlbele pe finanțe, tumbele pe justiție, bătaia de joc în educație, haosul din salarizare. Câteva scurte concluzii după lecturarea comediei de program de guvernare:

1. Știți măsurile care trebuiau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018? Reducerea TVA de la 19 la 18%? 0% impozit pentru veniturile obținute din dividende? Puteți să uitați de ele, nu se mai implementează în 2018, cică de la 1 ianuarie 2019, anul cu prezidențialele sau poate 1 ianuarie 2020, anul cu alegerile parlamentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Există indicii temeinice că haosul de la Declarația 600 o să fie copiat și pentru alte măsuri PSD. De exemplu, impozitul pe venitul global este reintrodus în noul program de guvernare, dar nu se știe exact când și cum va fi aplicat. Spre diferență de măsurile de la punctul 1, se pare că ministerul de Finanțe vrea să îl implementeze în acest an. Probabil tot pe modelul Declarației 600.

3. Guvernare după ureche. Lipsa asumării unor măsuri și termene concrete în mai toate domeniile, arată că mediul de afaceri, dar nu numai, o să fie surprins peste noapte de fel de fel de invenții. Nici ei nu știu ce vor să facă, ce le permite bugetul și nu mai sunt în 2016 când erau obligați de contextul electoral să mintă mai convingător.

4. Medicii, asistenții și infirmierii, complet ignorați. Deși sănătatea a fost una din principalele categorii seduse la alegerile parlamentare și veniturile angajaților din acest domeniu ar fi urmat să fie mărite substanțial de la 1 ianuarie 2018, se pare că aceștia trebuie să se mulțumească cu o creștere a salariului net de…sub 4%. Neimpozitarea venitului pentru medici? Altădată. Medic rezident anul I - 1.200 euro brut? ATI- 3.600 euro brut? Nu, lasă.

5. Profesorii, păcăliți exact ca medicii. Salarii ca în Occident- asta promitea PSD în campania electorală și în primul program de guvernare. Ce au obținut, în schimb? Exact, maxim 4%, iar în noul program de guvernare, niciun cuvânt despre salarii mai mari. „Este ceva ideal? Este prea mult ceea ce își poate dori un cetățean?” - am citat din Programul de guvernare PSD III, capitolul Administrație Publică, scris probabil de un admirator al lui Platon care se delectează cu Dan Puric în timpul liber.

Da, cred că ar fi prea mult să cer un guvern PSD care să se țină de promisiunile din campanie, de acolo de unde și-a obținut legitimitatea parlamentară, nu din încercările lui Dragnea de a găsi yes-man-ul potrivit. În fine, aștept următoarea variantă a programului de guvernare PSD, peste 6 luni. Poate ceva în versuri, ca să nu ne plictisim.