Editura Evenimentul si Capital

Programul Bușoi. Cum putem evita prăbușirea clădirilor în caz de cutremur. Aproape 700 de CLĂDIRI ŞUBREDE sunt veritabile capcane, în cazul unui SEISM

Cladirile cu risc seismic sunt veritabile capcane
Autor: | | 15 Comentarii | 4618 Vizualizari

În 14 ani, doar 18 imobile au fost consolidate. Teatrele, gonite din „casele” lor. Candidatul PNL la conducerea Primăriei Capitalei spune că vrea să demareze un proiect care să fie prioritar pentru bucureșteni

De mai bine de 20 de ani, nimeni nu s-a interesat de soarta oamenilor care locuiesc în blocurile foarte vechi din centrul Bucureștiului, dar nici de faptul că, în fiecare iarnă, bucureștenii tremură de frig în propriile case.

Lipsa de preocupare și responsabilitate a vechilor administrații ale Capitalei au fost piedici pentru punerea în siguranță a locuitorilor acestui oraș.

Puțini știu, dar Bucureștiul este capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa, iar imobilele vechi sunt o adevărată capcană pentru miile de oameni care locuiesc în ele.Proiect de 400 de milioane de euro

Pentru a evita o tragedie în urma unui cutremur de intensitate mare, Cristian Bușoi, candidat la Primăria Capitalei, spune că vreasă consolideze toate clădirile încadrate în clasa I de risc seismic.

Acesta a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că are deja pregătit un proiect pentru demararea acestui program:

„Asum demararea unui mare proiect de reabilitare a clădirilor cu risc seismic, care să fie prioritatea Bucureștiului. Valoarea totală a investiției pentru punerea în siguranță a zeci de mii de vieți ar fi de aproape 400 de milioane de euro, cu 200 de milioane de euro mai puțin decât sumele cheltuite, de exemplu, pentru întreținerea spațiilor verzi din București în perioada 2007-2014, așa cum bine ne arată un raport al Curții de Conturi”, a declarat Bușoi.

Deși este un proiect foarte mare, politicianul a mai declarat că prioritar pentru funcția de primar al Capitalei este reabilitarea clădirilor, deși costurile sunt mari.

„Legat de costuri, evident că nu poate fi făcut din bugetul municipalității, ci prin împrumuturi pe termen lung de la una dintre instituțiile financiare specializate, fonduri de la bugetul de stat. Dincolo de marele beneficiu al siguranței, un astfel de program va crea locuri de muncă.


FOTO: Comercianții din blocurile încadrate în clasa I de risc seismic și-au abandonat afacerile672 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic

În plus, propun și modificarea legislației, simplificarea procedurilor pentru consolidare, facilități pentru persoanele care vor fi nevoite să se mute temporar din locuință, dar și a chiriașilor. Primăria Capitalei dispune de 100 de apartamente de necesitate, destinate acestor persoane.”, a mai punctat Cristian Bușoi.

Din anul 2014, clădirile încadrate în clasa a II-a de risc seismic au trecut în clasa I, odată cu modificarea normativului privind riscul seismic. Așa se face că, în prezent, există la nivelul Bucureștiului 672 de clădiri încadrate în clasa I risc seismic. În ciuda acestei situații alarmante, doar 18 imobile au fost consolidate în ultimii 14 ani, din peste 600 cu risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur de magnitudine mai mare mare.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate