PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Fisticul sărat îngraşă şi afectează rinichii

PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Fisticul sărat îngraşă şi afectează rinichii

Vă răspunde PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Mihai, 26 ani: Obişnuiesc să mănânc mult fistic, cam 500 de grame o dată la două-trei zile. Ar trebui să reduc cantitatea? De asemenea, am auzit că fisticul nu este indicat în cazul celor care au probleme cu rinichii. Este adevărat? Depinde de tipul de fistic pe care îl mănânci. Cel prăjit şi cu sare nu este bun, nici pentru cei care au probleme cu rinichii, nici pentru hipertensivi. În rest, fisticul este bun (are şi proteine de foarte bună calitate), dar să ţii cont că îngraşă, deoarece are o densitate calorică mare. Încearcă să-l mănânci fără sare şi cel mult 50 de grame zilnic. Sarea poate duce la formarea pietrelor la rinichi, în plus reţine apă în ţesuturi, creşte tensiunea arterială, care are şi ea efect advers împotriva rinichiului, practic îl „omoară“. Dacă începi să te îngraşi, să ţii cont că s-ar putea să fie din cauza consumului de fistic şi atunci trebuie să reduci cantitatea. Catrinel Saru: Am înţeles că nu este indicată carnea de purcel de lapte, deoarece este toxică. Este cazul să-mi fac astfel de probleme? Carnea de purcel mic, ca şi alte cărnuri provenind de la pui (miel, viţel de lapte sau ied) este o carne mai toxică, în sensul că este mai greu de digerat şi mai bogată în purine, care sunt nişte compuşi azotaţi care declanşează guta. De aceea, această carne este contraindicată în primul rând persoanelor care suferă de gută. Şi cei cu probleme de rinichi, ficat sau de bilă ar trebui să o evite. Este bine să cumperi un miel de 14 kilograme, decât unul mai mic. Când vrei să cumperi viţel, alege carnea de mânzat, iar la porc este recomandat cel de 90-100 de kilograme.