Editura Evenimentul si Capital

Profesorii șpăgari au indexat mita la Bacalaureat până la 2.000 €

Peter Tunde a spus judecătorilor că a luat atenții de la candidați pentru a răscumpăra casa familiei FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 20 Comentarii | 1408 Vizualizari

În 2008, părinții ofereau 30 de euro pentru promovarea unei probe la examenul maturității. Acum, după ce în ultimii ani procurorii au prins în flagrant câțiva dascăli, profesorii solicită și câteva mii de euro pentru a trece elevii incorect la Bac. Inspectorului general adjunct de la Inspectoratul Şcolar Cluj, Peter Tunde, cerea minimum 600 de euro pentru promovarea candidaților nepregătiți la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Aceasta a fost arestată la cererea DNA Cluj după ce a fost prinsă că a „rezolvat” mai multe probe pentru șase elevi care au fost declaraţi respinşi în sesiunea din vară. „Fiecare din probele scrise de la examenul de Bacalaureat avea un anumit tarif stabilit de către inculpată”, se arată în referatul DNA Cluj.

 

Dintre cele şase cazuri, pentru care Peter Tunde a primit mită, doi elevi nici nu s-au prezentat la examen, deşi părinţii lor au cotizat cu sume importante de bani. De exemplu, pentru candidații Sorin Pleșa și Teodor Baciu, Tunde a primit de la mama unuia dintre cei doi, Anuța Baciu, suma de 3.400 de euro.

Unii profesori au refuzat banii și au notat cu 1

În alte două cazuri, deşi a primit bani, Peter Tunde nu a putut „rezolva” cu profesorii corectori. Pentru elevii Cristina Jucan şi Vasile Perşa, inspectorul general şcolar a primit de la părinţii acestora 600 de euro, respectiv 1.700 de euro. Notele primite de Cristina Jucan, cinci la limba şi literatura română, 1,35 la matematică şi 8 la geografie, demonstrează că, deși s-a încercat „ajutarea” acesteia, din cauza notei extrem de mici de la matematică, nu s-a putut face nimic.

Geografia, materia mitei

La sesiunea de Bacalaureat din toamna acestui an, Peter Tunde ar fi primit în total suma de 9.600 de euro. Materia unde notele sunt suspect de mari este geografia.

De exemplu, elevul Flaviu Cioază, a cărui mamă i-a dat inspectorului şcolar suma de 1.700 de euro, a fost declarat promovat cu media 6,01, după ce a fost notat cu 5,25 la română, nota 5 la matematică şi 7,8 la geografie. Cu mare atenţie, profesorii corectori l-au notat la geografie cu nota necesară promovării.

Un alt exemplu este al elevului Timea Sebestyen, care, culmea, a fost promovată tot cu nota 6.01. Pentru Timea, mama ei, Sebestyen Gyongy i-a dat inspectorului şcolar suma de 2.200 de euro. Ca şi în cazul precedent, la indigo, Timea, care s-a specializat în profesia de coafor stilist, a fost notată cu 5.25 la limba română, 5 la matematică şi 7.80 la geografie.

Inspectorul general școlar a fost prinsă în flagrant în timp ce primea de la Gyony Sebestien suma de 1.000 de euro, diferenţa de achitat la suma de 2.200 de euro.

În vară a scăpat

Procurorii susţin că au urmărit-o pe Peter Tunde în perioada lunilor iunie-septembrie şi că în sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat au fost la un pas să o prindă în flagrant. Spre norocul ei, atunci, ministrul Educației Naționale a emis un ordin intern prin care s-a dispus înlocuirea de urgență a lui Peter Tunde din funcția de președinte al unei comisii de Bacalaureat.

La audieri, aceasta a recunoscut că a intervenit la profesorii corectori care au ajutat-o din respect pentru ea şi nu pentru faptul că lear fi dat anumite sume de bani.

A recunoscut totul la audieri

În timpul audierilor, inspectorul general școlar adjunct a mai recunoscut că a fost înlocuită în vară după ce i s-a atras atenția de la vârful Ministerului Educației că este urmărită de procurori. Acest fapt este trecut și în ancheta procurorilor DNA. „I s-a transmis de la nivelul Ministerului că măsura a fost luată pentru a evita ca ea să dea cu subsemnatul la o instituție cu numele format din trei litere, cu referire directă la Direcția Națională Anticorupție”, se arată într-un document al magistraților clujeni. Cât despre explicația pentru care șeful adjunct al Inspectoratului aduna bani de la candidați, aceasta a lăsat să se înțeleagă la audieri că a luat mită deoarece avea mare nevoie de bani pentru a răscumpăra casa în care a crescut.

Modestul fond de examene a devenit o amintire

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate