Profesorii, incluși în Ordonanța 20, cea care a majorat salariile de la 1 august

Profesorii, incluși în Ordonanța 20, cea care a majorat salariile de la 1 august

Deputații de la Comisiile de Buget-Finanțe și Muncă au decis că la categoriile de bugetari care au beneficiat de la 1 august 2016 de majorări salariale trebuie adăugați și angajații din învățământ și cei din sănătate care au fost „uitați” în vară. Ei vor mai avea parte de o majorare salarială, dar abia în decembrie 2017.

„Principala nemulţumire a colegilor din Educaţie, profesorii, nu e legată de fondul problemei. Ce am zis că facem, acest lucru am făcut, problema lor e legată de termen, aşa cum e la sănătate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutăm de creşteri procentuale. În sectorul de Educaţie este vorba de eliminarea unei legi speciale şi înlocuirea acesteia cu un sistem care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare. Cred că acest lucru, împreună cu punerea accentului pe debutanţi, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintă punctul cheie”, a declarat Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii.

Tot el spune că, prin includerea Educaţiei ca familie ocupaţională de la 1 august 2016 „discutăm de jumătate din numărul total de persoane salarizate în sectorul public care vor beneficia, într-un fel sau altul, de corecţiile disfuncţionalităților existente în sistem”.

În ceea ce priveşte sumele de la buget alocate, el a explicat că pentru 2016 sunt 800-900 milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an. Anul viitor, bugetul nu va putea suporta mai mult pentru că se adaugă și „bonusurile” de la Sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vor fi între 3 și 4 miliarde de lei în plus cu ceea ce ați făcut dumneavoastră astăzi, de la 1 decembrie 2016. Este vorba de 3-4 miliarde de lei peste cele 2,6 miliarde de lei care este impactul Ordonanței 20. (...) Asta duce la 5-6 miliarde lei creștere masă salarială decisă în anul acesta. Față de 57 miliarde masă salarială, crește practic toată masa salarială din sistem cu încă 5-6 miliarde, numai într-un act. (...) Ca să știm cum stăm și, evident, un premiu Nobel pentru cel care o să facă deficitul pe zona asta”, le-a spus Pîslaru deputaților din comisii.