Editura Evenimentul si Capital

Cataclismul care PÂNDEŞTE România: „Suntem descoperiți total în fața «cutremurului de 200 de ani»!” Un SAVANT român trage UN SEMNAL DE ALARMĂ

120.000 de paturi, doar atât sunt, în total, în spitalele pe care le are România, în prezent
Autor: | | 22 Comentarii | 14660 Vizualizari

Unicul profesor universitar doctor în Medicină de dezastru atenționează că sistemul medicinei de urgență din România va fi depășit în caz de seism. Cu toate acestea, nimeni nu face nimic, spune specialistul

În caz de cutremur, am putea avea de la 50.000 la 100.000 de răniți, în București. Și mă refer numai la răniți, fără a vorbi de morți. Cum faci față unui asemenea dezastru?

Sistemul medico- sanitar nu este pregătit pentru așa ceva! Sunt multe de făcut, dar în primul rând ai nevoie de un plan de intervenție pe care să-l aplici”, ne-a declarat Dan Ioan Mănăstireanu, prof. univ. dr. în Medicină de dezastru.


FOTO: Dan Ioan MănăstireanuResursele umane și logistice lipsesc

Cifra dată de specialistul în Medicină de dezastru - o ramură mai nouă și pe care americanii și-o dezvoltă din anul 2000 - este mai mult decât amețitoare, ținând cont de faptul că sistemul medical românesc abia s-a descurcat cu cei aproape 300 de răniți în urma incendiului din Club Colectiv, tragedia din strada Tăbăcarilor nr. 7 în care și-au pierdut viața 64 de oameni.

To do list

Dan Ioan Mănăstireanu atrage atenția asupra guvernanților că actuala formă de organizare - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea subsecretarului de stat la Interne, Raed Arafat, este bună, dar nu și suficientă pentru a putea salva cât mai mulți oameni în caz de dezastru (cutremure, inundații puternice, atacuri teroriste etc).

Cel care decide ce, cum și când trebuie făcut ar trebui să aibă rang înalt în cadrul Ministerului Sănătății și să fie direct subordonat șefului Executivului, pentru a nu mai merge cu o hârtie pe la cinci uși, cum se întâmplă în prezent.

Pentru că timpul este un element important în intervenție pentru a putea salva cât mai mulți oameni loviți de dezastru, spune prof.univ. dr. Dan Ioan Mănăstireanu.

General de brigadă în rezervă, fost șef al Serviciului de Ambulanță, Mănăstireanu avertizează că România nu mai are nici rezervele speciale (medicale și non-medicale) necesare unei asemenea intervenții.

Falia Vidraru - Shabla, un pericol

Generalul Mănăstireanu atenționează asupra pericolelor de cutremur tot mai crescute. Și citează din profesorul universitar Victor Mocanu, de la Facultatea de Geologie şi Geofizică - Universitatea Bucureşti, care spune că: „România este o țară activă din punct de vedere seismic și ne putem aștepta oricând la cutremure de adâncime de 7,6 grade Richter în zona Vrancea.

Din păcate, în acest moment, se poate spune că s-a reactivat și falia Vidraru-Snagov- Shabla (nord-estul Bulgariein. r.), care se prelungește sub Marea Neagră, falie care produce cutremure de suprafață foarte periculoase”. Diferenţa dintre cutremurele de suprafață şi cele de adâncime este că primele se resimt pe o arie redusă, dar lasă în urmă distrugeri uriașe, așa cum s-a întâmplat în Haiti, de pildă.

Cele de adâncime se resimt pe o arie mai mare, dar nu produc victime şi pagube atât de mari, cum a fost cazul recent din Chile.


FOTO: Falia Vidraru-Snagov-Shabla, care s-a reactivat, „trece pe sub București și ar putea crea un dezastru”, atenționează dr. MănăstireanuCitește detalii în revista „Doctorul zilei” pe care o primești împreună cu ziarul de astăzi!

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate