Editura Evenimentul si Capital

Marian Preda: „Incendiul din COLECTIV a fost SCÂNTEIA care a declanșat un alt incendiu, acela al clasei politice vechi sau al unui mod de a face politică” | Vremea înterbărilor cu Robert Turcescu

Marian Preda
Autor: | | 4 Comentarii | 2909 Vizualizari

Aș face un partid ideal, pe care să-l susțin și eu din afară, format din câțiva experți din Guvernul Cioloș- inclusiv el- mulți dintre cei care știu eu că l-au refuzat, câțiva membri din partidele mari, câțiva de la BNR, mulți din marile universități”, oftează profesorul Marian Preda. Pare o idee excelentă, dar în completarea ei vine verdictul omului de la catedră, care știe să coboare rapid cu picioarele pe pământ. „Ar schimba rapid România în bine. Dar știu că nu este posibil, așa că trebuie să așteptăm o schimbare mai lentă, incrementală, de jos în sus”. De aici începe o analiză dură, dar sinceră despre starea societății românești.

- Robert Turcescu: Un eveniment tragic cum este cel petrecut la clubul Colectiv, produce în societate schimbări de durată sau doar temporare?

- Prof. Dr. Marian Preda: Sunt de ambele tipuri. Pe de-o parte sunt emoțiile puternice prilejuite de eveniment, dar și de tragediile relevate de fiecare caz în parte, de reacțiile rapide, de acțiunile bune, eroice sau de greșelile punctuale comise de indivizi și de autorități. Sunt reacțiile de genul depunerii de flori și candele, ieșitul în stradă, postări cu regrete sau reacții de sancționare a vinovaților, sunt acțiuni colective la nivel social similare cu cele dintr-o familie sau o comunitate mică în cazul unei tragedii individuale. Cu timpul acestea se vor diminua, se vor limita la comemorări periodice și se vor restrânge la familii și grupuri de prieteni și va rămâne în memoria colectivă un gen de studiu de caz, un eveniment și consecințele sale care vor fi simplificate și analizate din perspectivă instituțională.

- Și pe termen lung?

- Schimbările de durată sunt cele instituționale și instituționalizate. Schimbările instituționale, de durată, au început deja cu manifestațiile uriașe pentru care incendiul de la clubul Colectiv a fost factor declanșator, nu cauză profundă, a fost ”scânteia” care a declanșat un alt incendiu, acela al clasei politice vechi sau al unui mod de a face politică, a unui tip de relație între clasa politică și electorat. De acum înainte ori de câte ori clasa politică va trece linia toleranței cetățenilor i se va aduce aminte de clubul Colectiv. Și ca o paranteză, ce rezonanță ciudată care favorizează interpretări de toate felurile are acest nume, Colectiv...

- Trăim înconjurați de spaime: război, criză economică, nesiguranță... Care sunt principalii factori de regăsire a echilibrului social într-un astfel de context?

- Ordinea socială este dezideratul oricărei guvernări. Instituțiile publice naționale și euroatlantice trebuie să le furnizeze cetățenilor certitudini privind un viitor liniștit, sigur pentru ei și copiii lor: situație economică stabilă, situație socială stabilă, situație politică stabilă. Oamenii trebuie să aibă încredere în bănci, în companiile la care lucrează, în primari, în Poliție, în Armată, în președinte, în guvern, în partide, în mass media. Când cotația unei monede precum francul elvețian crește aberant, când apar comisioane peste comisioane la bănci, când firmele din jurul tău dau faliment și oamenii pe care îi cunoști își pierd slujbele și veniturile sigure, când nu ai siguranță pe stradă, la restaurant sau la un concert, oamenii se tem, își pierd încrederea în sistem, în instituțiile lui și în cei care le conduc.

- Ce ne ajută să regăsim echilibrul social?

- Stabilitatea, ordinea publică, previzibilitatea, rutina, ne dau liniștea de zi cu zi din care se naște încrederea. Oamenii competenți și onești puși în fruntea instituțiilor vor genera strategii eficiente, vor face instituțiile funcționale și vor restabili pe termen mediu și lung ordinea socială și încrederea în instituții.

- Nevoia societății de schimbare a clasei politice este contextuală sau are rădăcini foarte adânci? Intrăm într-o altă paradigmă socială, mai accelerată, mai nervoasă?

- Cred că românii nu au avut niciodată încredere foarte mare și de lungă durată în clasa politică. Citiți cărțile de istorie, citiți ”Moromeții” sau comediile lui Caragiale și veți vedea că există o nemulțumire de fond, moștenită, față de clasa politică, față de demagogi, extremiști, oportuniști sau ”parașutați de la centru”. Apoi există frustrările majore din perioada comunistă care nu au fost pe deplin satisfăcute de Revoluția din 1989 și de schimbările de după ea; sistemul comunismului stalinist a promovat mediocritatea și incompetența legitimate prin originea sănătoasă și a mai promovat autoritarismul centralizat, monologul, tezele de la centru și ”indicațiile prețioase” de la conducătorul suprem, toate reunite și promovate prin sintagma ”disciplină de partid”. Toate aceste practici și metode comuniste au trecut din cultura sistemului comunist sovietic în cultura PCR și apoi, prin FSN, în toate partidele de tranziție pentru că, în fapt, toate s-au desprins din el. Oamenii simțeau mai clar sau mai difuz că ethosul acesta autoritarist- comunist nu este compatibil cu democrația reală, cu libertatea și cu economia de piață și ar trebui schimbat. De aici a doua sursă a dorinței de fond de schimbare a clasei politice.

- Și după căderea comunismului?

- A apărut nemulțumirea mai re centă, cea din ultimii ani, cea din perioada luptei anti-corupție și a dezvăluirilor de cazuri care arătau ineficiența sistemului și incompetența guvernanților. Prin cazurile de corupție, prin plagiatele guvernanților, prin furturile din alegeri, prin jaful generalizat din economie revelat de cazurile de corupție li s-a demonstrat și scepticilor că e prea mult, că nu se mai poate, că s-a umplut paharul. Iar picătura care a făcut să se reverse nemulțumirea publică, ura față de sistem și de clasa politică, a fost evenimentul din clubul Colectiv care le-a arătat oamenilor că incompetența și corupția sistemului ucid la propriu, nu doar lent, ucid în masă, nu doar individual, iar cei uciși puteau fi ei sau cei apropiați lor.

- Ați remarcat o schimbare a profilului studenților dumneavoastră?

- Da, s-au schimbat mult față de generația când eram eu student sau față de studenții din anii 90. În primul rând nu știu mai nimic din experiența proprie despre perioada comunistă, despre regimul comunist. Au reprezentări deformate de poveștile bunicilor sau ale părinților care îi fac să înțeleagă superficial și să ignore în mare măsură experiența comunistă a societății românești. Pe de altă parte sunt mult mai izolați în grupurile lor de prieteni, în subculturi care au mai mult în comun cu medii similare din Occident decât cu cei de lângă ei, de la scara vecină sau din generațiile părinților lor. Citesc cu siguranță mai puține cărți și texte abstracte și sunt interesați mai mult de imagini în mișcare, de culori, de sunet. Au timpul mai fragmentat, atenția distributivă și folosesc frecvent multi-taskingul. Toate acestea îi fac să pară naivi și absenți din lumea reală, dar sunt destul de creativi, dezinhibați, inteligenți și cred că vor fi o generație interesantă și benefică pe termen lung. Mie îmi plac și cred în ei.

- Dacă v-ar cere un student un sfat referitor la intrarea în politică, ce i-ați spune: să intre sau să nu intre într-un partid? Sau să încerce săși facă unul?

- Să aștepte, să facă o carieră, să se legitimeze profesional și abia apoi să se apuce de politică. Nu poți să vrei să conduci instituții publice când nu țiai dovedit competența profesională într- un domeniu, când nu ai condus grupuri și instituții din afara administrației publice. Știți că unii spuneau că sunt revoluționari ”de profesie”? La fel unii au devenit politicieni de profesie de mici. Au intrat la 23 de ani direct în Parlament sau au primul contract de muncă încheiat pe poziția de ministru. Nu se poate astfel. Politica trebuie făcută de cei care au dovedit că sunt competenți, care au confirmat profesional în afara ei; doar de ei.

- Personal, cum vă raportați la ceea ce se întâmplă acum în societatea românească? Vă lipsește ceva anume?

- Îmi lipsesc coerența și stabilitatea regulilor și coerența sistemului. Îmi lipsește un partid în care să mă regăsesc, pe care să-l pot susține public cu convingere. Îmi lipsește un candidat la Primăria Bucureștiului în care să cred și pe care l-aș sprijini voluntar cu studii, cu idei. Îmi lipsește un Minister al Muncii care să fie condus și structurat de cineva care înțelege sistemul de protecție socială în ansamblul său și un Minister al Educației care să încurajeze meritul și performanța în cercetare. În mai puține cuvinte, îmi lipsește o viziune politică coerentă pentru România și vectorii de promovare a ei.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate