Editura Evenimentul si Capital

Prof. dr. Irinel Popescu: “Operațiile robotice de cancer de prostată ar trebui finanțate de stat”

13-12/11irinel_RP-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 1094 Vizualizari

Prostatectomia radicală – operația de cancer de prostată realizată prin intermediul chirurgiei robotice ar trebui să fie finanțată printr-un program de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deoarece prin acest tip de intervenție rezultatele sunt cele mai bune, a declarat, joi, prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Toată lumea știe că un cancer de prostată se operează radical pe cale robotică și rezultatele sunt cele mai bune. Dacă în cazul chirurgiei generale putem accepta că, deocamdată, marile spitale pot să își permită să finanțeze un program robotic, economisind de la alte operații și investind în chirurgia robotică, în așa fel încât să ofere gama completă de servicii pacienților lor, în cazul prostatectomiei radicale, după părerea mea, finanțarea de la nivelul Casei Naționale de Sănătate pentru un program social ar fi chiar obligatorie, pentru că, neacceptând această idee, înseamnă că nu acceptăm progresul dovedit științific”, a a spus specialistul.

Până în 2013, a existat un program al Ministerului Sănătății, prin care erau finanțate 150 de operații pe an, în fiecare dintre cele două centre în care se practica, pe atunci, chirurgia robotică.

Statul în momentul de față nu finanțează în mod specific. Altfel, însă, nu există nicio interdicție, nici laparoscopia nu e finanțată în mod specific și cu toate astea se fac anual mii de operații laparoscopice. Secțiile de chirurgie din marile spitale trebuie sprijinite în așa fel încât să oferim bolnavilor și acest tip de chirurgie”, a adăugat specialistul.

La rândul său, prof. dr. Ioan Coman, șeful Clinicii de urologie de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, a explicat că „în toată lumea dezvoltată, această operație de prostatectomie radicală se face aproape doar pe cale robotică. De ce? Prostata este situată într-o regiune greu accesibilă, chiar cu abdomenul deschis. (...) Am avut alternativa robotului chirurgical 'Da Vinci' și o avem din 2009. Nu m-aș mai întoarce niciodată să operez clasic un bărbat cu cancer prostatic, pentru că rezultatele sunt net în favoarea intervențiilor minim invazive, robotice, cu aparatură 3D full HD", a precizat prof. Coman.

Specialiștii susțin că prin aceste operații, pacientul are cel mai mult de câștigat. Se face o incizie mică, 3-4 centimetri maximum, prin care sunt introduse toate ustensilele, iar operația e aproape la nivel molecular. Așa că, după intervenție, pacientul nu are neapărată nevoie să stea la Terapie Intensivă, nu are dureri, nici vorbă de hemoragii, așa că la doar 2-3 poate fi externat. Iar cel mai important, se poate vindeca!

Operația este, însă, costisitoare în România. “Costă în jur de 6.500 de euro, dar dacă pui în balanță costul și beneficiile, beneficiile sunt infinit mai importante decât prețul. Apoi este mult mai ieftin să tratezi un pacient cu cancer al prostatei localizat, poți chiar să îl vindeci, decât să tratezi un bărbat diagnosticat cu un cancer de prostată în fază avansată, metastatică, atunci când nu poți obține vindecarea. Poți doar să prelungești viața bolnavului, poate câțiva ani de zile, dar cu costuri enorme pentru societate, suferință teribilă pentru pacient, pentru familie”.

Potrivit acestuia, până în 2013, se efectuau peste 50 de operații anual, la Cluj. Acum, deși tehnic s-ar putea efectua două operații zilnic, se fac în jur cinci în fiecare lună, și asta doar la cerere, dacă pacientul plătește.

La Congresul Internațional de Chirurgie Robotică, ce se desfășoară zilele acestea la București, participă și prof. dr. Konstantinos Konstantinidis, președintele Societății Sud-Est Europene de Chirurgie Robotică, specialist în operații realizate sistemul 'Da Vinci'. “Din 2001 încoace, aproape toate operațiile mele au fost în acest sistem. La clinia naostră din Atena vin pacienți din toată lumea, tocmai am avut unul din Canada. Joia trecută, spre exemplu, am operat o pacientă de 20 de ani care avea splina supradimensionată. I-am făcut o incizie de 3 centimetri în zona înferioară a abdomeniului, a doua zi mergea prin spital, în în a treia am externat-o”, a spus profesorul.

El a subliniat că, deși prin utilizarea chirurgiei robotice, costurile operației propriu-zise sunt mai mari, ulterior scad foarte mult costurile post-operatorii. Asta pentru că pacientul nu mai are nevoie de internare prelungită și de tratamente costisitoare.

În România, primul program de chirurgie robotică a fost lansat în ianuarie 2008, la Spitalul Fundeni, iar de atunci în țara noastră s-au realizat aproximativ 1.700 de astfel de operații, dintre care ce amai mare parte - aproximativ 1.000 - la Institutul Clinic Fundeni. În acest moment, programele active de chirurgie robotică avem la Institutul Clinic Fundeni, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, la Spitalul Militar Central din București și la Spitalul Județean Timișoara, însă mai există trei sisteme robotice: unul la Spitalul Theodor Burghele - pentru operații de natură urologică, unul la Spitalul Agrippa Ionescu și ultimul la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Lucrările Congresului Internațional de Chirurgie Robotică, aflat la a patra ediție, se desfășoară pentru prima dată în România, până pe 31 octombrie, fiind conduse de prof. dr. Irinel Popescu. Participă peste 300 de medici și rezidenți, dintre care 80 din străinătate.
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate