Editura Evenimentul si Capital

Magazinele vând brânză din ȘORICI ce poate deveni oricând o SURSĂ de ÎMBOLNĂVIRE. Mai GRAV este că nu VERIFICĂ nimeni

40% din laptele vândut pe piața locală este de import, spun producătorii locali
Autor: | | 9 Comentarii | 7528 Vizualizari

Atrași de prețurile mici, românii cumpără în special produse lactate ieftine, care conțin însă o cantitate infimă de lapte. Unele pot fi chiar sursă de îmbolnăvire, spun producătorii locali.

Ca orice dramă socială, cazul micuților îmbolnăviți cu E.coli, completat cu scandalul brânzei Lactate Brădet, scoate la iveală probleme care țin de sistem. Producătorii de lactate trag un semnal de alarmă cu privire la produsele de pe piața locală și problemele pe care le pot ridica pentru sănătate sortimentele vândute în zona mai puțin reglementată a pieței.

„Din sărăcie și lipsă de informare, românii cumpără mai ales telemeaua ieftină, care e făcută cu uleiuri vegetale. În schimb, micii producători români din zone cu tradiție ca Bucovina, ori Satu Mare, sunt în pragul falimentului, pentru că nu pot concura la preţ cu această telemea falsă”, a declarat, pentru EVZ, Claudiu Frânc – preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

Acesta se întreabă ce caută în raionul cu lactate produsele cu adaosuri vegetale lângă cele făcute doar din lapte. „În raionul de lactate ar trebui separate cele care conțin 100% lapte și cele care au alte ingrediente, astfel încât consumatorul să fie corect informat. Găsim la raion brânză cauciucată, făcută din uleiuri şi margarină”, spune Frânc. La rândul său, Gavrilă Tuchiluş, unul din cei mai importanți crescători de vaci de lapte din Galaţi, spune că „sunt produse care azi nu au ce căuta pe raftul cu lactate.”

În Parlament este dezbătut chiar în aceste zile un proiect de lege care propune schimbarea modului de etichetare a produselor lactate, în așa fel încât cumpărătorul să poată identifica mai ușor calitatea, dar și proveniența ingredientelor ce stau la baza produselor lactate. Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților a dezbătut chiar ieri pe această temă. Până la închiderea ediției, discuțiile nu se încheiaseră.

Asaltați de controale

Fermierii atrag atenția că, în timp ce pe piața locală circulă o mulțime de sortimente de calitate îndoielnică, producătorii locali sunt asaltați de controale, dar nici acestea nu îi scapă de suspiciunea de contaminare. „La stână, unde laptele are o încărcătură microbiologică foarte mare, se face brânză din lapte care nu se fierbe și nu sunt probleme cu E.coli într-o stână. Cum e posibil să fie într-o fabrică, unde se îndeplinesc atâtea condiţii de igienă? Produsele pot fi infestate în raft”, spune Cristian Lungu, președintele Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud.

În schimb, un segment care scapă controalelor sanitare, este brânza vândută la colțul străzii. „Pe toate coclaurile se vinde brânză. A făcut cineva analiză la cei care exploatează animale şi vând apoi caş proaspăt? Au analize la zi? Dacă au hepatita C? Toată lumea vinde pe marginea străzii produse aşa-zis tradiţionale”, se întreabă Gavrilă Tuchiluş. Chiar şi la automatele de lapte pot apărea probleme. Potrivit preşedintelui Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud, Cristian Lungu, un fermier a vândut lapte contaminat cu TBC și a durat șapte luni până autoritățile au luat măsuri de când au fost sesizate.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate