PROCURORUL și MILIOANELE. Fața prietenoasă de la Parchet care a CONTRIBUIT la SCĂPAREA unor RUDE de CONSILIER PREZIDENȚIAL

PROCURORUL și MILIOANELE. Fața prietenoasă de la Parchet care a CONTRIBUIT la  SCĂPAREA unor RUDE de CONSILIER PREZIDENȚIAL

Un procuror din Oradea, ajuns, între timp, și în cadrul filialei județene a DNA, țin în spate un bagaj greu de dosare rezolvate cel puțin suspect, iar cu numele său sunt asociate mai multe relații problematice cu figuri acuzate de prejudicieri masive ale statului, care nu au fost recuperate nici până azi. Povestea procurorului Cristian Ardelean aduce din nou în discuție practici ilegitime de fabricare de dovezi, tergiversare a dosarelor și fraternizare cu infractori.

 

În perioada 2007-2009, în loc să obțină construcția unor poduri, descrise în lucrarea „Refacere Pod peste Râul Crișul Negru la Finiș și Refacere Pasarelă Pietonală peste Valea Finiș“, Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene a fost prejudiciat în mod fraudulos cu suma de 1.832.020 lei. Banii nu au fost niciodată recuperați, iar parte din vină i se poate atribui procurorului Cristian Ardelean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cel căruia i s-a repartizat dosarul nr. 986/P/2011 la 2 ani după evenimentele descrise, relatează Gazeta de Cluj.

În urma licitației organizate de Primăria comunei Finiș, lucrarea avea să fie îndeplinită de SC Consab Impex SRL Oradea. Respectiva întreprindere este o așa-zisă firmă de aprtament, la care asociați erau soții Daniel Sabău-Merce și Loredana Merce, aflați la primul lor astfel de proiect.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Dacă numele vă sună cunoscut, este pentru că femeia este fiica unui foarte cunoscut chestor, Terente Merce. Acesta a deținut mai mulți ani șefia SIPI Bihor, iar după 2005 a ajuns locțiitor al șefului DGIPI, pentru ca, în final, să ajungă consilierul președintelui Traian Băsescu, totul fiind posibil doar cu ajutorul lui Vasile Blaga, la acea vreme Ministru al Internelor.

Lucrarea promisă de administratorul Sabău-Merce nu a fost realizată în intervalul 2007-2009, chiar dacă în caietul de sarcini se menționa acest lucru. În ciuda acestui fapt, prin întocmire în fals a unor situații de lucrări care nu au fost executate în realitate, Primăria Finiș, având bani din fondurile MDRAPFE, i-a virat în cont aproape două milioane de lei. Din acești bani, administratorul Sabău-Merce a cumpărat un autoturism BMW X5, un teren intravilan în Oradea și a construit o vilă pentru el și familia sa pe respectiva parcelă.

În 2011 intervine procurorul Ardelean. Acesta a ținut dosarul în nelucrare până în 2014, pentru a intra în vigoare noul Cod penal și noul Cod de procedară penală, care îl avantaja mai mult pe inculpatul Sabău-Merce, conform sursei citate. Pedeapsa pentru înșelăciune calificată scădea de la 10-20 de ani la 1-5 ani.

Între 2011 și 2014, singura încercare de soluționare a cauzei a fost începerea urmăririi penal împotriva acuzaților Daniel Sabău-Merce, administratorul SC Consab Impex SRL, Albert Vura, primarul comunei Finiș în perioada 2004-2008, Ioan Man, primarul comunei Finiș în perioada 2008-2012, și Ioan Matei, diriginte de șantier.

În martie 2014, procurorul Ardelean propune încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției cu Sabău-Merce, Vura și Matei. Aspectul cel mai important de menționat aici este că MDRAPFE nu se constituise parte civilă în această cauză, nefiind niciodată citat și consultat de procuror, conform datelor ministerului. Astfel, în această încheiere de acord în care menționa că MDRAPFE nu se constituise parte civilă, procurorul Ardelean și-ar fi neglijat atribuțiile. Având în vedere acestea, Ardelean poate fi acuzat de fals intelectual și de uz de fals, scrie sursa citată, pentru că s-a folosit de acest document pentru a  obține din partea judecătorilor soluțiile convenite.

Astfel, Sabău-Merce a rămas, în 2014, cu bunurile achiziționate din bani publici, iar condamnarea sa aproape că nu exista, fiind de un an și șase luni, cu suspendare, sub supraveghere.

 

În același an, pentru că l-ar fi ajutat pe procurorul șef al DNA Oradea, Ciprian Man, să obțină un denunț al unor fapte de corupție care îl vizau pe prim-procurorul Vasile Popa, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Ardelean a ajuns procuror în DNA Oradea.

Dorinel Edu, cel care făcuse denunțul, era administrator al SC Brans Gaz SRL, împreună cu Sabău-Merce. Cele două societăți comerciale au fost implicate în prejudicierea statului. Ardlean menționează că, pentru păcălirea autorităților, administratorul SC Consab impex SRL depusese la Primăria Finiș factura fiscală nr. 9270110/14.12.2007, emisă de SC Brans Gaz SRL către SC Consab Impex SRL, în valoare de 1.154.903 lei, și contractul de subantrepriză încheiat între cele două societăți susmenționate cu nr. 126/10.12.2007. Ambele documente s-au dovedit a fi fictive.

După ce autoritățile locale viraseră banii către Consab, aceștia fuseseră redirecționați către Brans Gaz, de unde administratorii Sabău-Merce și Edu i-au putut ridica liniștiți, la două zile după depunerea documentelor anterior menționate.

Întreprinderea SC Brans Gaz SRL nu a fost investigată niciodată de procurorul Ardelean, iar în decembrie 2017 s-a împlinit termenul de prescripție al infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals și înșelăciune calificată. Edu și Sabău-Merce au scăpat, iar Ardelean ajunsese la DNA.