Editura Evenimentul si Capital

Procurorul general Tiberiu Nițu s-a ABŢINUT în cazul Gabriel Oprea. Cererea de RIDICARE a IMUNITĂŢII a fost SEMNATĂ de procurorul Olaru şi a ajuns la Senat | UPDATE

Gabriel Oprea
Autor: | | 13 Comentarii | 2563 Vizualizari

Actualul procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, nu face niciun comentariu cu privire la punctul doi din comunicatul DNA, în care se arată negru pe alb că procurorul general a beneficiat ilegal de coloane oficiale. Totodată, vădit fiind conflictul de interese, Tiberiu Nițu se abține în a soluționa cererea DNA de sesizare a Senatului ca să se obțină avizul urmăririi penale a fostului vicepremier Gabriel Oprea. Nițu lasă această atribuție în sarcina primului său adjunct. La rândul său, Bogdan Licu se abține. El a trimis cererea către adjunctul procurorului general, Codruț Olaru. Conform surselor noastre, acesta va trimite astăzi solicitarea la Senat.

UPDATE 17.45 Cererea de ridicare a imunităţii a lui Gabriel Oprea a fost semnată de procurorul Codruţ Olaru şi a ajuns la Senat, informează Ministerul Public."(...) adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de OPREA GABRIEL, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi Ministru al Afacerilor Interne, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal", se arată în comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

UPDATE 15. 48. La rândul său, prim-adjunctul procurorului general, magistratul Bogdan Licu, se abține și el. Și asta deoarece, acesta s-a abținut în caz încă de la începutul lunii noiembrie, când dosarul de la Tribunalul Capitalei a ajuns la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, aflată în subordinea lui Bogdan Licu. Prin urmare cererea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost trimisă spre soluționare procurorului general adjunct, Codruț Olaru (fost șef al DIICOT). Conform surselor EVZ, acesta va trimite astăzi solicitarea șefei DNA la Senat.

Precizăm că prim-adjunctul procurorului general Bogdan Licu s-a abținut, în noiembrie 2015, invocând faptul că a avut teza de doctorat sub coordonarea generalului Gabriel Oprea. Licu a invocat articolul 9 din Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor, care stipulează că aceștia trebuie să fie imparțiali în îndeplinirea atribuțiilor profesionale, fiind obligați să decidă în mod obiectiv, liberi de orice influență. În alineatul doi al acestui articol se mai arată că magistrații trebuie să se abțină de la orice comportament, act ori manifestare de orice natură să altereze încrederea în imparțialitatea lor.

"Ca urmare a solicitărilor venite din partea reprezentanţilor mass-media cu privire la informaţiile cuprinse în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din 25 ianuarie 2016, referitoare la cererea transmisă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de sesizare a Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Oprea Gabriel, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi fost ministru al Ministerului Afacerilor Interne, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face următoarele precizări", așa începe comunicatul de presă al Ministerului Public, prin care procurorul general Tiberiu Nițu ne anunță că se dă deoparte și tace mâlc.

Conflictul de interese l-a oprit să soluționeze cererea DNA

Având în vedere obligaţia de rezervă specifică magistraţilor şi consecvent poziţiei adoptate întotdeauna în cazul dosarelor aflate în curs de soluţionare, domnul Tiberiu Mihail Niţu – procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie apreciază că nu este oportun să facă nici un fel de declaraţii în ceea ce priveşte aspectele de la punctul 2 al comunicatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Totodată, procurorul general doreşte să sublinieze faptul că activitatea procurorilor este guvernată de principiul independenţei, astfel încât nimeni nu poate interveni în deciziile procurorului de caz. În considerarea acestor principii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a abținut de la soluționarea solicitării Direcției Naționale Anticorupție, aceasta urmând a fi soluţionată de prim adjunctul procurorului general.

COLOANE OFICIALE ILEGALE. DNA cere încuviinţarea URMĂRIRII PENALE a fostului vicepremier Gabriel Oprea. REFERAT: "Poliția Rutieră însoțea deplasările la destinații cu vădit caracter privat". Coloană oficială ilegală şi pentru Tiberiu Niţu

Coloanele oficiale ale Patriarhiei, legale. "Au fost doar situații speciale, cum ar fi asigurarea transportului moaștelor!"

Gabriel Oprea se consideră o "VICTIMĂ COLATERALĂ" a vieţii politice. PRIMA reacţie după ce DNA a cerut ridicarea imunităţii: "Mă consider nevinovat"
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate