Editura Evenimentul si Capital

Procurorul General al Olandei a primit lista cu numele celor 20 de soldați ai Armatei ruse care au doborât zborul Malaysian MH 17 | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 20 Comentarii | 4776 Vizualizari

Doborârea avionului de linie ce efectua zborul Malaysian MH 17 deasupra Ucrainei, la 10.000 metri înălțime, cu un dispozitiv anti-aerian BUK al Armatei Ruse, deși nu a fost recunoscută niciodată de Moscova, este un fapt pentru investigatorii procuraturii generale olandeze și mai ales pentru echipa comună de investigație constituită din experți din Olanda, Belgia, Malaezia, Ucraina și Australia.

 De la mijlocul lunii decembrie, grupul de investigație Bellingcat a identificat unitatea armatei ruse care a transportat, operat și retras, apoi distrus lansatorul de rachete BUK care a doborât avionul, mai nou, chiar și numele ofițerilor și soldaților ruși care au executat doborârea avionului.

Reamintim că la 17 iulie 2014, aeronava Malaysian MH 17, care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborâtă deasupra Estului Ucrainei, la 40 km de frontiera cu Rusia, de o rachetă. Și-au pierdut viața 298 de persoane, din care 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului. La 13 octombrie 2015, Comisia olandeză de Securitate(DSB) care a făcut investigația, având acces limitat la locul prăbușirii avionului din cauza forțelor separatiste ruse care au blocat investigația și au cărat numeroase componente și resturi ale aeronavei și rachetei. Între timp, în Rusia, spre a nu mai fi expertizate, a concluzionat că avionul de linie a fost doborât de către o rachetă Buk sol aer seria 9M38 cu un dispozitiv exploziv de tip 9N314M, lansat din Estul Ucrainei. De altfel, liderul separatist Igor Girkin, general rus, a recunoscut inițial, pe pagina sa de socializare, doborârea unui avion AN 26 în același loc, apoi a retractat când a realizat că e vorba despre un avion civil, nu despre unul militar ucrainean.

Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat, a anunțat predarea materialului de investigație, iar biroul procurorului general olandez a confirmat primirea datelor și documentelor, care urmează să fie verificate de către echipa comună de investigație. Aceeași organizație neguvernamentală de investigație, Bellingcat, anunțase deja că unitatea responsabilă de doborârea avionului de transport a fost Batalionul 2 al Brigăzii de rachete anti-aeriene 53 a Armatei Ruse, staționată la Kursk. Soldații ruși au fost detașați la frontiera cu Ucraina, în regiunea Rostov pe Don, au introdus lansatorul pe teritoriul ucrainean, au lovit avionul, apoi, după ce au constatat care fusese ținta doborâtă, au primit ordin și au retras lansatorul de pe teritoriul ucrainean înapoi în Rusia, acolo unde au distrus complet armamentul. Toate aceste manevre au reieșit din înregistrările date publicității de către serviciile de informații ucrainene SBU, dar și din imaginile din satelit ale SUA.

Batalionul implicat avea în componența sa circa 100 de soldați, dar analiza concretă, făcută minuțios de investigatorii privați, a relevat că doar circa 20 au fost implicați în doborârea avionului și, mai important, ei au fost identificați și pot să răspundă pentru doborârea avionului civil și pentru cele aproape 300 de victime inocente. Între cei responsabili se numără Sergey M., comandantul Brigăzii 53, Dmitry T., comandantul Batalionului 2 al Brigăzii, 9 locotenenți responsabili de operarea lansatorului de la rachete Buk și un număr de soldați, cu toții foarte experimentați, bine antrenați și capabili să opereze sistemul anti-aerian.

Anunțul și identificarea concretă a comandanților, ofițerilor și soldaților Armatei ruse implicați în doborârea avionului MH 17 au o relevanță majoră pentru că mai întâi certifică din nou implicarea Federației Ruse direct cu trupe regulate pe teren în Estul Ucrainei, făcând necredibilă orice negare a unei asemenea prezențe, apoi identifică lanțul de comandă care a dat ordinul de doborâre a avionului, în fine, în celebra dispută dintre politicienii și decidenții care au stabilit misiunea și militarii care au decis țintele și ucis oameni nevinovați, antrenează și responsabilitatea decidenților ca și autori ai unor crime de război. Cum este vorba despre o investigație olandeză, înclinația spre a deferi în final cazul Curții Internaționale de Justiție de la Haga și de a identifica politicienii responsabili de decizia de a implica armata rusă în agresiunea armată din Estul Ucrainei poate avea repercusiuni majore, inclusiv acuzarea lui Vladimir Putin de crime de război.

O asemenea evoluție va avea un impact major în războiul rusoucrainean, în dosarul legat de anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei pentru că, pe o asemenea demonstrație și un dosar internațional de crime de război, Kievul își va putea promova cu mult mai multă credibilitate și argumente propriul dosar de crime de război împotriva Rusiei. Iar la doborârea avionului de linie Malaysian MH17 se vor adăuga numeroase crime din regiunea ocupată de trupe ruse și pro-ruse, iar la narațiunea despre voluntari și mercenari ruși lăsați să treacă în Estul Ucrainei pentru a-și apăra conaționalii, deci cu responsabilitate difuză, Rusia va adăuga responsabilitatea directă a agresiunii militare din Estul Ucrainei, decisă la Kremlin.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate