Editura Evenimentul si Capital

Procurorul Emilian Eva: "Dacă știam condițiile din arestul preventiv, nu aș fi semnat niciun mandat de arestare și niciun mandat de reținere"

Emilian Eva a fost arestat pe 10 iulie
Autor: | | 0 Comentarii | 2204 Vizualizari

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis, ieri, ca procurorul suspendat Emilian Eva, de la Parchetul Tribunalului Iaşi, trimis în judecată pentru fapte de corupție, să fie plasat în arest la domiciliu.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.

Eva a fost arestat preventiv pe 10 iulie, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la propunerea DNA, fiind acuzat de luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Bianca Mădălina Eva şi Ioan Eva, fiica şi nepotul magistratului ieşean, pentru mărturie mincinoasă.

Aseară, la ieșirea din arestul Capitalei, Eva a declarat: "Dacă știam condițiile din arestul preventiv, să știți că nu aș fi semnat niciun mandat de arestare și niciun mandat de reținere"

Dosarul ”Eva”

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în mai - iunie 2014, perioadă în care tatăl procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat în Spitalul Clinic de Urgenţă "Profesor dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, magistratul i-ar fi cerut doctorului cardiolog Dan Tesloianu să facă toate eforturile profesionale "ca să fie bine pentru toată lumea".

Ulterior acestei solicitări, pe 16 iunie 2014, Emilian Eva ar fi dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul cardiolog, care era cercetat penal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune, întrucât faptele nu există.

Potrivit procurorilor DNA, soluţia ar fi fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Emilian Eva. Anchetatorii susțin că, imediat după ce magistratul a clasat dosarul medicului, în intervalul septembrie 2014- martie, Emilian Eva ar fi cerut şi ar fi primit diverse bunuri şi foloase necuvenite de la Dan Tesloianu "drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată".

"Astfel, în perioada respectivă, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian, în scopul menţionat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro şi foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzacţii perfectate de martorul denunţător), toate în cuantum de 33.800 euro", se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Ajutat de fiică

Anchetatorii mai arată că, în perioada ianuarie- februarie, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul ieşean ar fi obţinut de la Ministerul Culturii- Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii, una dintre aceste picturi fiind cerută şi primită cu titlu de mită. Potrivit rechizitoriului, ”în perioada august 2014- iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ”.

De asemenea, în perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, Emilian Eva ar fi achiziţionat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitaţie Ara Art din Bucureşti.

Totodată, în perioada ianuarie- februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul olx.ro, cu menţiunea "tablouri originale/expertizate", 34 de opere de artă presupus a fi semnate sau executate, de pictori renumiţi.

"În intervalul august 2014 - iunie 2015, inculpatul a achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori şi a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri", se mai arată în rechizitoriu.

Suspendat de CSM

Potrivit anchetatorilor, din analiza declaraţiei de avere pe anul 2015 rezultă că Emilian Eva "a făcut în cuprinsul ei menţiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus".

Conform procurorilor, în vederea realizării operaţiunilor comerciale, Emilian Eva i-a implicat şi pe Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţionase "Sfânta Parascheva" din Iaşi, şi pe fiica sa, Bianca Mădălina Eva, care nu au recunoscut în faţa anchetatorilor "ajutorul dat inculpatului în tranzacţionarea tablourilor".

Magistraţii anticorupţie au pus sechestru asigurător asupra unui imobil şi a 126 de tablouri ce aparţin lui Emilian Eva.

Dosarul este judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, pe 29 septembrie, suspendarea din funcţie a lui Emilian Eva, ca urmare a trimiterii în judecată.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate