Procurorii DNA cer DIN NOU audierea lui Gigi Becali în dosarul lui "Puiu" Popoviciu

Procurorii DNA cer DIN NOU audierea lui Gigi Becali în dosarul lui "Puiu" Popoviciu

Omul de afaceri Gigi Becali ar putea fi reaudiat în dosarul în care Gabriel "Puiu" Popoviciu este judecat pentru fraude cu terenurile Universităţii de Ştiinţe Agricole, la cererea procurorului DNA, care a invocat, luni, noua calitate a acestuia, în urma începerii urmăririi penale pentru mărturie mincinoasă.

Procurorul de şedinţă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a solicitat, la termenul de luni, ca Gigi Becali să fie citat din nou în cadrul procesului.

Avocaţii s-au opus, acuzând un abuz din partea procurorilor. „Obţinerea probelor prin violenţă sau ameninţări este interzisă. Propunerea reaudierii lui George Becali e contrară legii, deoarece este vorba despre o constrângere. Începerea urmăririi penale e o constrângere psihică”, a declarat unul dintre avocaţii lui Puiu Popoviciu.

În replică, procurorul DNA a declarat că Parchetul poate solicita audierea lui Gigi Becali ori de câte ori e nevoie în procesul penal. „Scopul Parchetului este aflarea adevărului”, a conchis procurorul DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorul a reţinut că Gigi Becali a fost audiat până acum ca denunţător şi ca martor, calităţi care sunt diferite, şi a precizat că se va pronunţa prin închieiere cu privire la solicitarea DNA.

În data de 9 martie, Gigi Becali a fost chemat la DNA pentru ca procurorii să îl informeze că e urmărit penal pentru mărturie mincinoasă. Noul Cod penal prevede o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru această infracţiune.

Becali s-a ales cu o nouă acuzaţie din partea procurorilor la termenul din 15 februarie al procesului lui Puiu Popoviciu, după ce, audiat fiind în calitate de martor, a retras tot ce susţinuse în denunţul formulat împotriva omului de afaceri în 2006.

Latifundiarul s-a dezis şi de plângerea penală pe care a semnat-o alături de denunţătorul Gabriel Bondoiu, susţinând că a iscălit-o fără să o citească, la iniţiativa acestuia din urmă. „În afară de jurământ, îmi dau cuvântul meu de onoare în faţa lui Dumnezeu, în faţa dvs. ca judecător de Curte de Apel şi a dvs., doamnă procuror, că habar n-aveam ce scria acolo! Declar sub cuvântul meu de om că nu ştiu nimic să îi incrimineze pe aceşti oameni. (...) Probabil v-aţi făcut gânduri, doamnă procuror, ca prin mine să vă rezolvaţi acest dosar”, a spus Becali, gesticuland larg în direcţia reprezentantei DNA.

În replică, procurorul a spus că nu îi este foarte clar dacă Becali îşi retrage declaraţiile făcute în 2006 pentru că nu vrea să producă suferinţă inculpaţilor sau pentru că susţinerile sunt neadevărate, întinzându-i astfel latifundiarului o capcană juridică. În momentul în care Becali a recunoscut că nu are probe şi că denunţul a fost întemeiat „pe bârfe”, procurorul a declarat: „Sesizând discrepanţele dintre cele două declaraţii, având în vedere că cea din 2006 a reprezentat un suport în anchetă, ne sesizăm din oficiu pentru comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă”.

Gigi Becali a reacţionat ridicând tonul către procuror, bătând cu pumnul în pupitru, apoi resemnându-se şi cerându-şi scuze. „Ce vreţi, să mint ceva să nu fiu acuzat de mărturie mincinoasă?! Aşa e? Dacă nu declarăm ce trebuie suntem acuzaţi? Nu că mă deranjază, că nu, nu mă mai sperie nimic! Aş fi minţit dacă am pus mâna pe Biblie?! (n.r. – apoi calm, către judecător) Vă mulţumesc că mi-aţi permis să îmi vărs of-ul...”, a spus latifundiarul, căruia judecătorul i-a tăiat-o scurt: „Am reţinut domnule Becali, declaraţia e semnată”.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 - 2004, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice de la acea vreme, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.