CAPĂT DE DRUM pentru PROCURORII SRI. ANCHETA care îi vizează pe toți implicați în PROTOCOALELE SRI

CAPĂT DE DRUM pentru PROCURORII SRI. ANCHETA care îi vizează pe toți implicați în PROTOCOALELE SRI

Capăt de drum pentru procurori implicați în acțiunile inițiate de Servicii. S-a demarat o anchetă de proporții pentru deconspirarea procurorilor care au lucrat cu SRI pentru anumite protocoale.

A fost război în Consiliul Superior al Magistraturii, după ce Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a propus limitarea controlului Inspecției Judiciare, fiind nemulțumit, potrivit declarațiilor vicepreședintelui CSM, procurorul Codruț Olaru, că inspectorii judiciari le cer șefilor de parchete din România să le comunice numele procurorilor care au lucrat cu SRI în baza protocolului din 2009 semnat de Laura Kovesi în calitate de Procuror General și șefii SRI George Maior și Florian Coldea, dar și în baza celor anterioare.

În ședinta Plenului din 4 iulie 2018 au fost demascate Încercările disperate ale Procurorului General Augustin Lazăr, dar și ale unor alți membri ai CSM de a limita controlul Inspecției, printr-o Hotărâre a Plenului CSM, Lazăr reclamând că CSM este cel care stabilește obiectul și limitele controlului și nu Inspecția Judiciar.

„Nemultumit ca Inspectia Judiciara a avut tupeul sa ceara nu doar numele procurorilor colaboratori ai SRI, ci si mandatele de siguranta nationala care s-ar afla la PICCJ, Augustin Lazar a trimis o adresa in care solicita membrilor CSM sa blocheze din verificarile Inspectiei, solicitare care insa, dupa zeci de minute de dezbatere, a fost respinsa de Plenul CSM. La limita insa, caci de partea celor cinci procurori din CSM si a lui Augustin Lazar au mai votat pentru admiterea cererii si doi dintre judecatorii cunoscuti ca voteaza cot la cot cu acestia

Ne puteți urmări și pe Google News

Solutia CSM de a respinge cererea lui Lazar si de a permite astfel Inspectiei sa isi continue controlul tematic pentru a demasca procurorii din echipele mixte cu SRI este extrem de importanta si va avea consecinte dintre cele mai nefaste pentru cei care se stiu ca au colaborat cu ofiterii de informatii pe dosarele penale, acestia urmand sa fie, cel mai probabil, exclusi din magistratura, in baza art. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care interzice colaborarea magistratilor cu serviciile de informatii”, scrie Luju.

Ancheta Inspecției Judiciare vine în contextul în care Lumeajustitiei.ro a formulat o sesizare la CSM în care au cerut să se constate încălcarea independenței justiției prin protocoalele cu SRI și luarea de măsuri pentru identificarea magistraților care au lucrat în echipe mixte pe protocol, pentru eliminarea lor din sistem.