Procuror de nota 2, REȚINUT pentru FRAUDĂ la examenul de admitere la Institutul Național al Magistraturii

Procuror de nota 2, REȚINUT pentru FRAUDĂ la examenul de admitere la Institutul Național al Magistraturii

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunțat că procurorii bucureșteni au dispus, miercuri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Dumitru-Claudiu Cazan, cercetat, alături de alte șase persoane, pentru încercarea de a frauda examenul de admitere la Institutul Național al Magistraturii. Cazan a fost procuror la Parchetul Târgu Cărbunești, dar a fost exclus, anul trecut, din magistratură după ce a picat două examene consecutive. În 2014, el a luat cele mai mici note din țară.

Dosarul în care a fost reținut procurorul stagier Dumitru-Claudiu Cazan a fost instrumentat cu ajutorul ofițerilor de la Direcția Generală Anticorupție (DGA) – Direcţia Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.. Fostul procuror de la Parchetul Târgu Cărbunești, județul Gorj este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat.  Alţi șase inculpaţi sunt cercetaţi pentru aceeaşi infracţiune, sub control judiciar.

Din datele furnizate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti  reiese că, în cursul anului 2013, împreună cu C.L. și N.R., Dumitru-Claudiu Cazan a inițiat și constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat la sfârșitul anului 2013 – începutul anului 2014 și S.O., D.D. și D.C.R.. Cei șase urmau să dea examenul  la Institutul Național al Magistraturii – proba scrisă de verificare a cunoștințelor juridice care urma să fie susţinută la 31 august 2014. În acea zi s-au dat examenele de admitere în INM dar și cele de admitere în magistratură, examen susținut și de procurorii stagiari.  Dacă promovau, candidaţii admişi urmau să achite o sumă de bani inițiatorului, Dumitru-Claudiu Cazan. Fraudarea urma să fie realizată cu sprijinul unui alt complice, din afara clădirii în care s-a dat examenul, prin mijloace tehnice. Complicele trebuia să le comunice celor șase răpunsurile corecte de la grila de examen.

Astfel, subiectele de examen urmau să fie scoase în mod fraudulos din sala de examen de unul dintre candidaţi, in forma tipărită, preluate de un alt membru şi transmise în format electronic în afara universităţii unde se desfăşura concursul în vederea rezolvării, ulterior răspunsurile fiind transmise prin mijloace tehnice candidaţilor membri ai grupului, în timpul probei, transmit procurorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încercarea de fraudare a concursului a rămas fără rezultat, niciunul dintre membrii grupului nefiind declarat admis.

În cursul acestei zile, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti în vederea luării măsurii arestării preventive a inculpatului Dumitru-Claudiu Cazan pe o perioadă de 30 de zile.

Despre Dumitru-Claudiu Cazan aflăm că, urmare a faptului ca fost declarat respins la două sesiuni consecutive ale examenului de capacitate al judecatorilor și al procurorilor stagiari, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, pe 24 noiembrie 2015, eliberarea din funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești.

La examenul de capacitate, Cazan a luat cele mai mici note din țară. Acesta a obţinut nota 2,02 la disciplina Drept Civil, nota 6,85 la Drept Procesual Civil, nota 3,47 la disciplina Drept Penal şi 2,77 Drept Procesual Penal.