Editura Evenimentul si Capital

E JUSTIFICAT să BAȚI copiii ORFANI - asta cred o procuroare și un polițist

Autor: | | 0 Comentarii | 820 Vizualizari

După ce am prezentat o sentință din județul Vaslui în care e privită cu înțelegere bătaia aplicată copiilor, la una-două săptămâni, căutând chiar explicații în comportamentul minorilor pentru violența părinților, e rândul Bihorului să dezvăluie o poveste foarte asemănătoare.

Autoritățile bihorene au dat acum 3 ani o decizie de neîncepere a urmăririi penale pentru câțiva educatori de la un orfelinat din Oradea, acuzați că bat copiii.

În referatul scris de un polițist și acceptat de o procuroare se spune: „Dacă corecţiile fizice aplicate minorilor ar fi dovedite, acestea ar putea fi încadrate la cauze justificative potrivit art.21 alin.l din CP. deoarece pentru educarea şi corijarea minorilor sunt situaţii în care trebuie să se procedeze, cu fermitate şi chiar cu severitate în cazuri izolate și atunci când aceştia greşesc!” E un extras dintr-un document oficial.

Două instituții reclamă

În 2013, la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea a avut loc un control al Fundaţiei „Centrul de Resurse Juridice” Bucureşti. Tot în 2013, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a depus la Parchet o plângere penală împotriva unor educatori. Se credea că sunt 15 copii bătuți, din cei aproximativ 20 care sunt în permanență internați în acest centru. La dosar a fost depusă o evaluare făcută de psihologi, descrierea personalității „beneficiarilor” serviciilor Centrului:

● nivel ridicat de agresivitate, exprimată atât verbal cât şi fizic, în raport cu ceilalţi beneficiari şi cu personalul centrului; ● autoagresivitate şi idei suicidare la nivel declarativ ; ● prezintă grad ridicat de sugestibilitate şi un locus of control extern; ● toleranță scăzută la frustrare; ● consum de droguri şi dependenţă de tutun; ● nivel de educaţie scăzut şi întârziat raportat la vârsta biologică; ● antecedente penale; ● lipsa reperelor şi a sentimentelor etico morale; ● comportament simulat şi atitudine teatrală; ● debut precoce al relaţiilor sexuale; ● instabilitate emoţională; ● lipsa motivaţiei scopurilor de viitor; ● Istoricul relațiilor familiale”. Copiii nu mai recunosc bătăile, dar dacă ar fi făcut-o...

La audierile la Poliție, doar 4 dintre cei 13 copii audiați au povestit că au fost bătuți cu diverse ocazii. Polițistul avea deja destule date ca să închidă dosarul, educatorii fiind acuzați de încălcarea articolului 197 din noul Cod Penal, „rele tratamente aplicate minorului”. Ca și în cazul judecătorului bârlădean care căuta justificări pentru decizia de a nu pedepsi bătăile „ocazionale”, comisarul de la Poliția bihoreană simte și el nevoia să caute explicații în lege pentru violențe.

„Minorii nu au fost examinați medico legal”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate