Problemele evreilor etiopieni, „răni deschise” în Israel

Problemele evreilor etiopieni, „răni deschise” în Israel

Protestele soldate cu violențe au dezvăluit „răni deschise și vii” în inima societății israeliene, după cum a mărturisit președintele Reuven Rivlin. Tensiunile s-au creat după difuzarea unei înregistrări, în care un soldat etiopian era bătut de doi polițiști

Șeful statului israelian a declarat că Israelul nu trebuie să ignore nemulțumirile comunități etiopiene, cum a făcut până acum, ci trebuie să găsească soluții.

Front comun în fața rasismului

Premierul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu soldatul Damas Pakedeh și s-a arătat șocat de înregistrarea difuzată săptămâna trecută. El a făcut un apel la crearea unui front unit în fața rasismului. Unul dintre polițiștii implicați a fost concediat, iar celălalt suspect a fost suspendat, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției. O anchetă asupra acestui incident este în curs de desfășurare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protestele au început pașnic, cu demonstranții care au blocat o autostradă aglomerată. Oamenii au mărșăluit cu mâinile ridicate în aer, ca simbol al cătușelor, dar ulterior protestul a degenerat. Manifestanții au aruncat cu pietre, sticle și scaune și au încercat să intre în clădirea Primăriei, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și grenade paralizante. Cel puțin 46 de polițiști și 7 protestatari au fost răniți, zeci de persoane fiind arestate.

Peste 135.000 de evrei de origine etiopiană trăiesc în Israel, fiind descendenţii unor comunităţi rămase izolate timp de secole, pe care autorităţile religioase din Israel i-au recunoscut tardiv ca membri ai credinţei evreilor.

Din cauza unui decalaj cultural imens, ei au cunoscut o integrare dificilă în societatea israeliană.

„Discriminare rasială”

Evreii etiopieni se plâng de multă vreme de discriminare și proteste similare au fost organizate în 2012, după ce proprietari israelieni ar fi refuzat să le închirieze acestora locuințe. Veniturile evreilor etiopieni sunt considerabil mai mici, aceștiau au oportunități mai reduse în domeniul educației și mulți sfârșesc în închisoare, potrivit ONG-ului The Ethiopian National Project.

Zeci de mii de etiopieni evrei au fost aduși în țară, în operațiuni secrete în 1980- 1990, pentru a scăpa de foamete și războiul civil. Acum în Israel trăiesc circa 135.000 de evrei de origine etiopiană.