Editura Evenimentul si Capital

Problema maghiară. UDMR a dat primul semnal că poate rupe alianța cu PSD

Autor: | | 1 Comentarii | 4819 Vizualizari

Secvența cu liberalul care a declanșat o grevă a foamei - mai scurtă decât ajunarea la care se supune o doamnă care vede că nu mai încape în rochița din toamna trecută - i-a făcut pe mulți să zâmbească, pe alții chiar să râdă-n hohote. Mie mi-a smuls un zâmbet amar, pentru că protestul ridicol ascunde, de fapt, incapacitatea Opoziției de a trece altfel sticla.

În condițiile în care toți ceilalți lideri ai liberalilor sunt complet absenți de la marile dezbateri, un astfel de gest poate părea că e singura opoziție pe care o mai are de înfruntat partidul de guvernământ.

Paradoxal, omul căruia i-a luat mai mult să-și ia adio de la familie decât a ținut lupta „pe viață și pe moarte” pe care a declanșat-o ascunde și un sâmbure de adevăr. Din păcate, adevărul din povestea lui Florin Roman (așa-l cheamă pe deputatul protestatar, în caz că nu ați reținut numele) nu a mai ajuns la publicul larg, fiind acoperit de un binemeritat val de glume.

Acest adevăr a declanșat o serie de evenimente politice, dar ele trec din nou pe lângă opozanții PSD, lăsând altora beneficiul luptei politice, iar pe ei condamnându-i la veșnica asociere cu proteste de tipul celui de pe holurile Parlamentului. Simpla reluare a firului evenimentelor explică perfect ce s-a întâmplat în ultimele zile și sugerează posibila desfășurare ulterioară a situației din alianțele politice actuale.

Florin Roman va rămâne în istoria stufoasă a politicii românești drept parlamentarul care în septembrie a făcut o grevă a foamei de 3 ore pentru finanțarea unei statui, banii fiind alocați încă din iunie. Dar cu doar câteva zile în urmă, Roman protesta nu numai pentru monumentul din Alba Iulia, dar și pentru că avea semnale din Comisia de Administrație că PSD, ALDE și UDMR pregătesc un raport favorabil propunerii legislative care ar scădea la 10% procentul unei minorități naționale din cadrul unei comunități pentru ca administrația să asigure folosirea limbii materne.

Greva foamei nu a mai fost axată și pe acest proiect de lege, rezumându-se la banii pentru statuie. Proiectul se pare că a produs agitație în PSD, mai ales în rândul parlamentarilor din Vestul țării. La ședința de luni cu grupurile parlamentare ale PSD, Liviu Dragnea s-a confruntat cu protestele tot mai vehemente ale celor din sală, tema principală fiind tocmai acest proiect de lege, un favor cerut și se pare promis celor de la UDMR, parte a schimbului pentru susținerea parlamentară a Guvernului.

Presat de propriii parlamentari, Dragnea a ieșit de la ședință și a declarat că PSD nu va vota niciodată propunerea UDMR. Mai mult, Dragnea a lăsat să se înțeleagă că PSD nu are nevoie de majoritate parlamentară, ci Guvernul Mihai Tudose are nevoie de ea, pentru a supraviețui, practic spunând că premierul are liber să negocieze alte formule pentru a menține UDMR în alianță, fără a se vota legea care inflama inutil Ardealul. Era cu puțin înainte de greva lui Florin Roman, dar pe acesta îl abandonăm de acum, pentru că jocul politic s-a mutat de la liberalii săi spre alte grupuri parlamentare.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate