Privilegiile și protecția judecătorilor CCR au fost adoptate de Senat

Privilegiile și protecția judecătorilor CCR au fost adoptate de Senat

Plenul Senatului, cameră decizională, a adoptat luni proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Din textul adoptat inițial a fost eliminată prevederea potrivit căreia judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea plenului Curţii. Parlamentarii au aprobat articolele referitoare la imunitate și anumite beneficii. Judecătorii CCR nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului Curţii, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ca urmare a punerii în acord a proiectului de lege cu decizia CCR, deputaţii au stabilit, iar senatorii vor analiza prevederea potrivit căreia, în caz de infracţiune flagrantă, procurorul general şi nu ministrul Justiţiei, cum era iniţial, trebuie să informeze de îndată preşedintele Curţii Constituţionale de faptul că judecătorii Curţii sunt reţinuţi şi supuşi percheziţiei.

În luna martie, după ce PNL și USR au depus o sesizare de neconstituționalitate la Curtea Constituțională privind legea care ofera o superimunitate pentru judecătorii CCR, legea a fost declarată parțial neconstituțională

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru judecătorul în funcție se va cere aprobarea plenului CCR pentru reținere, arestare și percheziții, nu și pentru urmărirea penală. În plus, cererea de ridicare a imunității nu trebuie să fie făcută de ministrul Justiției, care este un personaj politic, ci de către procurorul general al României”, declara la acea vreme președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu. Acesta a adăugat că scopul creării unei protecţii speciale a unor funcţii publice este de a împiedica eventuale abuzuri, nu de a împiedica urmărirea penală.