PRINS CU MITA de 11 ori. Patru polițiști de la circulație din Suceava, acuzați de luare de mită

PRINS CU MITA de 11 ori. Patru polițiști de la circulație din Suceava, acuzați de luare de mită

Patru polițiști au fost trimiși în judecată pentru acuzațiile de luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual. În unele situații ei au fost demascați de alți polițiști, care au lucrat sub acoperire, potrivit Parchetului General.

Patru agenți de la Rutieră, angajați la Postul de Poliţie Moara din judeţul Suceava, au fost trimiși în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Anchetatorii spun că Vasile Romică Albu este acuzat de 11 infracțiuni de luare de mită, 10 infracțiuni de abuz în serviciu și șase infracțiuni de fals intelectual. Un alt agent, Vlad Nastasiea, este acuzat de luare de mită și fals intelectual. Iar Cristian Ștefanovici și Vasile Popovici, sunt acuzați de câte două infracţiuni de luare de mită, câte două infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv complicitate la fals intelectual. Unui alt agent, Gabriel Constantin Marțincu, i s-au probat două infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de abuz în serviciu şi o infracţiune de fals intelectual.

Anchetatorii spun că Vasile Romică Albu, în luna octombrie a anului 2013, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Moara, judeţul Suceava, a cerut şi primit de la un șofer, 100 lei pentru a nu-l amenda după ce a fost oprit pentru motivul că a făcut o manevră de depăşire cu încălcarea marcajului continuu. Abaterea presupunea aplicarea unei amenzi cuprinsă între 320 şi 400 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile. Ofițerul a întocmit în schimb procesul verbal în care a menţionat în mod nereal că fapta comisă constă în neataşarea centurii de siguranţă, fiind aplicată sancţiunea amenzii în cuantum de 160 lei şi două puncte penalizare.

Același agent, în luna ianuarie 2014, a primit de la o șoferiță, 100 lei pentru a nu-i fi reţinut certificatul de înmatriculare. Ca urmare, polițistul a trecut cu vederea că pe mașină, șoferița avea montat un sistem de iluminare neomologat (tip xenon) pe lumini de întâlnire (faza scurtă), întocmind în schimb procesul verbal de sancţionare în care a menţionat comiterea faptei constând în nepurtarea centurii de siguranţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna februarie a anului trecut, agentul Albu a primit de la un alt șofer, 150 de lei pentru a nu-l amenda că a depășit e linie continuă, abatere ce trebuia sancţionată cu o amendă cuprinsă între 320 şi 400 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30. S-a înțeles cu șoferul și a întocmit în schimb, un proces verbal în care a menționat că acesta din urmă nu purta centura de siguranță.

A scris avertisment și a încasat el ”amenda”

În luna februarie 2014, Vlad Nastasiea, agent de poliţie la Postului de Poliţia Moara, judeţul Suceava, a acceptat promisiunea remiterii de foloase necuvenite şi ulterior a primit de la un șofer 50 lei pentru a nu aplica amendă. În schimb a scris un avertisment pentru că nu a prezentat certificatul de înmatriculare al mașinii.

Același agent este acuzat și că a menţionat în mod fals în cuprinsul unui procesul verbal că a fost săvârşită fapta de a nu purta centura de siguranţă. Polițistul a recunoscut în fața anchetatorilor și a justificat că i-a fost milă de șofer şi pentru a nu-i da o amendă mare și de asemenea, pentru a nu-i reține certificatului de înmatriculare, a decis să îl amendeze pentru o faptă nesăvârşită, însă sancţionată mult mai uşor.

În luna februerie a anului tercut, Cristian Ştefanovici şi Vasile Popovici, agenți la același post de poliție, din judeţul Suceava, au primit de la o șoferiță 100 lei pentru a nu o amenda că nu a folosit luminile de întâlnire pe timpul zilei,

Celălalt agent, Gabriel ConstantinMarţincu, agent de poliţie la Postuldin Moara, judeţul Suceava, a primit de la agentul sub acoperire C.B, de 200 lei pentru a nu-l samenda că a depășit per linie continuă. Tot el, a mai primit de la un alt agent sub acoperire, 200 lei pentru a nu-l amenda, din același motiv.  

Instanţa de judecată urmează să se pronunţe cu privire la confiscarea sumelor de bani obţinute pe nedrept de inculpaţi, ca urmare a comiterii faptelor de luare de mită, precum şi anularea proceselor verbale de sancţionare contravenţională întocmite în fals. Dosarul a fost înaintatTribunalului Suceava.