Editura Evenimentul si Capital

Principele Nicolae: ,,României îi lipseşte o administraţie centrală care să fie răspunzătoare pentru ecologie şi patrimoniu" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Rock Climbing - Kenya Iulie 2015
Autor: | | 8 Comentarii | 1552 Vizualizari

- Asociația Cărțile copilăriei e sub Înaltul dvs. patronaj. Care e cartea copilăriei dvs.?

 - Asociaţia a pierdut patronajul meu după evenimentele din august, dar cu toate acestea continuă întro direcţie bună fără participarea mea directă, eu susţinându- i în continuare în tot ceea ce fac. În ceea ce priveşte cărţile copilăriei mele, sunt multe cele la care aş putea face referire, însă dacă ar fi să aleg, aş pune pe primul loc „Peter Pan”, o carte în care eroul Peter are parte de multe aventuri însă le întâmpină cu mult curaj. Pe parcursul evenimentelor Peter îşi dezvoltă noi abilitaţi la graniţa dintre real şi magic şi recunosc că acest aspect m-a fascinat la vârsta respectivă.


FOTO: Lacrosse - Royal Holloway University- Ați cunoscut oamenii simpli din România. Ați cunoscut și politicieni, demnitari, lideri de opinie, oameni de afaceri? Aveți ceva să le reproșați celor care au condus sau conduc România?Citiţi şi :

Un interviu eveniment al jurnalistului Ion Cristoiu cu Principele Nicolae. ”Până în august a existat o comunicare bună cu familia apropiată, dar de atunci simt că s-a construit un zid între mine şi ei”

Principele Nicolae: „Nu pot fi tras la răspundere pe baza unor zvonuri şi nici nu mă pot îndrepta dacă nu ştiu unde greşesc” | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae despre prima vizită în România, în 1992 | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: ,,Consider că am fost mai degrabă bunic şi nepot, decât Rege şi membru al Familiei Regale sau Prinţ" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae- Am cunoscut oameni din toate părţile societăţii române şi am ajuns la concluzia personală că cea mai mare schimbare care trebuie să aibă loc ar fi ca cei care iau decizii în numele cetăţenilor români să înceapă să îşi asculte comunităţile. Un schimb onest între societate şi oamenii săi ce presupune a da, dar şi a primi, ar permite economiilor locale să se dezvolte. Pe această cale, România îşi va putea tenta cetăţenii să nu plece din ţară. În măsura în care va reuşi, economia se va dezvolta, turismul va lua amploare şi reputaţia României pe plan internaţional se va schimba datorită noilor investiţii în educaţie şi cultură. Desigur, pentru aceasta, dar şi pentru siguranţa călătoriilor rutiere, şi infrastructura ar trebui să devină o prioritate.

- S-a discutat mult după demonstrațiile de stradă din noiembrie 2015 despre găsirea unor soluții în afara clasei politice. Poate fi Monarhia o soluție?

- Monarhia este un concurent foarte puternic sau poate chiar singurul ca şi formă de guvernământ- alternativă, având continuitate, stabilitate şi un singur interes – România şi oamenii ei.

-Ați străbătut țara după 2010. Ce-i lipsește acesteia ca să fie mare?

- României îi lipseşte o administraţie centrală care să să fie răspunzătoare pentru ecologie şi patrimoniu. Investiţiile în aceste zone vor avea un impact enorm asupra educaţiei, turismului, mândria pentru ţara noastră, agriculturii, animalelor sălbatice. În acelaşi timp, înfiinţând un centru european ecologic în Delta Dunării, România ar putea pune la dispoziţia cercetătorilor din întreaga lume acest habitaclu unic în vederea studiului asupra încălzirii globale, impactul omului în natură etc. Trebuie să ne amintim că avem şi capacitatea de a proteja natura şi nu doar de a o distruge în scopul propriilor interese materiale sau financiare. Acesta este doar unul din multele exemple, dar am mai putea menţiona şi altele cum ar fi sistemul biroctratic, infrastructura, etc.


FOTO: Cu Simona Halep la București Open - 2014- În cartea Drumul spre casă spuneți c-ați lucrat la Supermarketul Tesco? De ce? Ca să cunoașteți viața poporului britanic?

- La vremea respectivă aveam nevoie de un job pe termen scurt pentru a-mi putea finanţa în continuare călătoriile. Ulterior am mai avut un loc de muncă unde am lucrat 6 luni, 7 zile pe săptămână. Interesul meu în acea perioadă viza călătoritul şi interacţiunea cu alte culturi pentru a cunoaşte cât mai bine oamenii din diferite colţuri ale lumii.

- Care e cea mai importantă învățătură primită de la Bunic?

- Cea mai importantă lecţie primită de la el a fost poate corectitudinea, însoţită de altruism şi diplomaţie şi, nu în ultimul rând, sfatul ca întotdeauna să-mi ţin cuvântul şi promisiunile. Şi el la rândul său a fost învăţat de către mama sa, Regina Elena, că oricât de dificile ar fi situaţiile în care ne găsim, singurele decizii sunt acelea drepte şi corecte. Cred cu tărie că prin aceste valori şi norme de conduită, se pot da cele mai bune exemple în viaţă. Regele Mihai a dat acest exemplu toată viaţa sa şi mulţi dintre noi putem lua ca model de urmat acţiunile şi deciziile sale, întrucât acestea au fost ale unui lider adevărat.Citiţi şi :

Un interviu eveniment al jurnalistului Ion Cristoiu cu Principele Nicolae. ”Până în august a existat o comunicare bună cu familia apropiată, dar de atunci simt că s-a construit un zid între mine şi ei”

Principele Nicolae: „Nu pot fi tras la răspundere pe baza unor zvonuri şi nici nu mă pot îndrepta dacă nu ştiu unde greşesc” | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae despre prima vizită în România, în 1992 | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: ,,Consider că am fost mai degrabă bunic şi nepot, decât Rege şi membru al Familiei Regale sau Prinţ" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae- V-ar tenta să intrați în viața politică din România? Indiferent că v-ar tenta sau nu, acceptați un joc al ipotezelor, și spuneți-mi, dacă ați vrea să intrați, ați opta pentru un partid existent sau ați înființa unul?

- Până la momentul de faţă nu am luat în calcul această variantă. Politica nu este un mediu care să mă atragă şi în care să desfăşor activităţi întrucât sunt demersuri făcute care nu reflectă întotdeauna intenţiile bune ale celor care le iniţiază. Dacă ar fi să aleg o poziţie de unde consider că aş putea face o diferenţă în societate, cel mai probabil ar fi un rol simbolic. M-ar atrage mai degrabă ideea colaborării cu instituţiile de stat sau private şi cu sectorul non-guvernamental deoarece în acest mod aş putea avea certitudinea rezultatelor şi siguranţa că munca mea poate influenţa pozitiv şi constructiv societatea.

- Într-un interviu din Cotidianul din 29 februarie 2008, între dvs și autorul interviului - Marius Cosmeanu- are loc următorul dialog:

”Vă propun un scenariu: dacă liderii politici ai României ar decide revenirea țării la monarhie și v-ar oferi posibilitatea să fiți rege, ați accepta? Dacă țara, românii mă vor chema, sunt pregătit să răspund chemării lor, aș accepta să vin în România. Sunt pregătit să fac acest pas, chiar dacă mi-e greu să vă spun care ar fi exact strategia ce ar trebui urmată. M-aș implica în reconstrucția țării pentru a face din România un stat mai puternic, care să se bucure de mai multă încredere pe plan internațional.”

Au trecut de atunci opt ani și numeroase evenimente, atât în viața României, cât și a dvs. Acum dacă aș repeta întrebarea din 29 februarie 2008, cum ați răspunde?

- În loc de a răspunde la această întrebare, aş dori să invit toţi romanii să îşi îndrepte gândurile lor bune şi să se roage pentru sănătatea Regelui Mihai în aceste momente grele. Sper că împreună, gând în gând, vom reuşi să depăşim aceste momente grele pentru monarhia românească. Aş vrea să îi asigur pe toţi că indiferent unde m-aş afla, sufletul meu va fi alături de România şi de români şi voi încerca mai departe să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă, indiferent de domeniul în care voi activa, să onorez tot ceea ce înseamnă natura umană, respect, devotament, valori pe care le-am învăţat de la bunicii mei.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate