Editura Evenimentul si Capital

Principele Nicolae: "Nu pot fi tras la răspundere pe baza unor zvonuri şi nici nu mă pot îndrepta dacă nu ştiu unde greşesc” | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

16-03/10_25-465x390
Autor: | | 13 Comentarii | 11251 Vizualizari

Înainte sau după decizia de excludere ați stat de vorbă cu Bunicul? Dar mama dvs. a stat de vorbă?

- Până în septembrie 2015, când a fost aniversarea de 90 de ani a bunicii, nu îl mai văzusem pe Rege de aproape un an. Atunci a fost şi ultima dată când mi-am văzut familia. A fost un moment cu o încărcătură emoţională deosebită, am discutat cu bunicul despre viaţă, istorie, maşini, aşa cum făceam noi mereu.Desigur, la un moment dat, a izvorât o discuţie referitoare la ce se întâmplase în august, însă a fost foarte vagă şi succintă. Referitor la mama mea şi la restul familiei regale, în prezent relaţiile sunt foarte reci.

- Ca gazetar prin Istorie, dar și ca analist politic, acord o atenție deosebită Documentelor de importanță istorică. Comunicatul din 10 august 2015 e un astfel de document. Vă rog să mă ajutați să deslușesc acest Document și să-mi spuneți ce se înțelege prin aceste rânduri: „În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.” Mă înșel eu sau Documentul se referă la excluderea posibilității ca dvs să fiți ur mașul Margaretei la Șefia Casei Regale?

- Într-adevăr, acesta este mesajul care reiese din document. Regele mi-a revocat titlul şi m-a scos din linia de succesiune şi decizia a fost anunţată în acest sens.


Citiţi şi :

Un interviu evenimentl al jurnalistului Ion Cristoiu cu Principele Nicolae. „Nu a existat niciodată o discuţie între mine şi Rege pe această temă, înainte de a mă exclude din succesiune şi de a-mi revoca titlul”

Principele Nicolae despre prima vizită în România, în 1992 | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: ,,Consider că am fost mai degrabă bunic şi nepot, decât Rege şi membru al Familiei Regale sau Prinţ" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae


Dacă într-adevăr a fost o decizie bazată pe ceva concret, o voi respecta, aşa cum îl respect şi pe Rege, atât din poziţia de fost prinţ al României, dar mai ales ca nepot al său. Mi-am asumat cu demnitate, deşi m-a surprins, înscrisul din documentul respectiv şi am ales să le las românilor posibilitatea de a trage concluzii cunoscându- mă pe mine şi activitatea din cei 3 ani ca principe.- Potrivit Documentului, „Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele.

De ce nu vi s-a adresat dvs Scrisoarea?

- Este una din multele întrebări la care eu însumi nu mi-am putut răspunde.

- Scrisoarea afirmă la un moment dat că „Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.” Înțeleg că e o nemulțumire față de felul în care vă serviți azi idealurile și vă folosiți calitățile. Observând că Regele nădăjduiește să vă îndreptăţi, permiteți-mi să vă întreb: Dumneavoastră ce lucruri ați înțeles că trebuie să le îndreptați? Și dacă ați înțeles, ați început să vă îndreptăţi?

- Am auzit numeroase zvonuri referitoare la comportamentul meu, zvonuri neînsoţite de fapte concrete. Nu pot fi tras la răspundere pe baza unor zvonuri şi nici nu mă pot îndrepta dacă nu ştiu unde greşesc. Cu toate acestea, m-am străduit mereu să-mi asum titlul şi responsabilităţile care vin odată cu el şi mi-am dorit constant să iniţiez şi să promovez acţiuni benefice pentru România şi în special pentru generaţia mea.Există posibilitatea ca o parte a iniţiativelor mele să nu fi fost neapărat în concordanţă cu aşteptările, însă atâta vreme cât nu a existat o opinie clară referitoare la ceea ce a fost corect sau mai puţin corect, nu aş putea preciza mai multe lucruri cu privire la acest aspect.

Sunt nedumerit de sursa informaţiilor neadevărate, care au stat la baza deciziei comunicate prin acea scrisoare. La aniversarea mea din luna aprilie au fost spuse multe cuvinte frumoase la adresa mea de către mătuşa mea, cuvinte care în august păreau că nu ar fi existat.


Citiţi şi :

Un interviu evenimentl al jurnalistului Ion Cristoiu cu Principele Nicolae. „Nu a existat niciodată o discuţie între mine şi Rege pe această temă, înainte de a mă exclude din succesiune şi de a-mi revoca titlul”

Principele Nicolae despre prima vizită în România, în 1992 | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: ,,Consider că am fost mai degrabă bunic şi nepot, decât Rege şi membru al Familiei Regale sau Prinţ" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae


În general, dacă cineva nu se ridică la înălţimea aşteptărilor când vine vorba de un job, este la un moment dat de aşteptat să piardă jobul respectiv. În cazul meu, nu a existat o explicaţie concretă cu privire la cum a fost percepută activitatea mea în domeniul social şi cultural, iar pe deasupra mi-am „pierdut” şi familia sau ceea ce credeam că îmi este familie, lucrul care mi se pare a fi cel mai grav în situaţia dată.

- Cât de tare v-a afectat acest moment și de ce? Pentru că erați exclus din Casa Regală sau pentru că Bunicul e nemulțumit de dvs? Dar mama, ea a fost afectată?

- Am fost şi încă sunt foarte afectat pentru că nu mi s-a oferit îndrumarea de care am avut atât de multă nevoie la momentul respectiv. Simt că am reprezentat România şi familia mea cu demintate şi cu cele mai bune intenţii. După cum am spus anterior, acum, relaţiile cu întreaga familie sunt reci, inclusiv cu mama mea, deci nu mă pot pronunţa în privinţa ei.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate