Editura Evenimentul si Capital

Principele Nicolae despre prima vizită în România, în 1992 | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

16-03/6_25-465x390
Autor: | | 4 Comentarii | 3131 Vizualizari

- S-a scris că principala cauză a excluderii a fost o relație a dvs cu o tânără din România. E adevărat? Având în vedere că s-a scris mult pe tema asta, ați putea să ne lămuriți despre ce-i vorba, firește, fără a intra în amănunte de viață intimă?

- S-au scris foarte multe în presa despre mine, dar asta nu înseamnă că sunt şi adevărate. Consider că tot ceea ce am făcut în aceşti ani este o carte de vizită suficient de bună pentru ca oamenii să-şi fi format o părere realistă despre mine. Nu mi-a plăcut niciodată să-mi expun viaţa personală, întrucât nu consider că aceste aspecte sunt importante pentru activitatea mea de atunci ca principe sau pentru activitatea mea de acum încolo. Vă rog să-mi permiteţi să nu comentez aspecte ce ţin de viaţa mea privată.

- Presa română, în întregime aproape, a criticat excluderea dvs. Cum vă explicați? Vă bucurați de simpatie din partea presei sau presa a sesizat nedreptatea care vi s-a făcut?

- Poziţia adoptată de presă m-a surprins în mod deosebit de plăcut şi aş vrea pe această cale să le mulţumesc tuturor oamenilor care mi-au trimis mesaje de încurajare, simpatie şi suport.


Citiţi şi :

Un interviu evenimentl al jurnalistului Ion Cristoiu cu Principele Nicolae. „Nu a existat niciodată o discuţie între mine şi Rege pe această temă, înainte de a mă exclude din succesiune şi de a-mi revoca titlul”

Principele Nicolae: „Nu pot fi tras la răspundere pe baza unor zvonuri şi nici nu mă pot îndrepta dacă nu ştiu unde greşesc” | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: ,,Consider că am fost mai degrabă bunic şi nepot, decât Rege şi membru al Familiei Regale sau Prinţ" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae


- După dispariția Regelui Mihai, mai e posibilă o reprimire a dvs în Casa Regală? Dacă da, de cine depinde?

- După cum am mai afirmat, orice este posibil! Desigur, nu mă pot pronunţa cu privire la viitoarele hotărâri care pot fi luate de către Casa Regală.- În Expres Magazin din 29 aprilie 1992 am publicat o fotografie a dvs. cu mama, Principesa Elena, din timpul vizitei Regelui Mihai la București. Aveați 7 ani. Ce vă amintiți din acea vizită?

- Îmi amintesc vizita cu Regele şi Regina în 1992, însă eram la o vârstă la care nu eram capabil să înţeleg responsabilitatea purtată de către familia mea şi însemnătatea evenimentului. A trecut mult timp până am realizat semificaţia şi importanţa a ceea ce se întâmplase. Momentul în care am ieşit pe balconul Hotelului Continental, în faţa unui milion de oameni, a fost unul marcant pentru istorie şi foarte emoţionant pentru România. Ţin minte că în acea seară am făcut o trăsnaie. După cină am mers în camera mea să mă odihnesc. Am stat întins pe pat o perioadă, însă zgomotul din stradă m-a făcut curios, aşa că am mers la geam să văd ce se întâmplă. Am văzut o mare de oameni, aşa că mi-am scos capul pe geam să văd mai bine. M-am aplecat foarte tare peste pervaz. Văzându- mă acolo, mulţimea a început să se agite, aşa că mi-a venit o idee: am luat lalelele de pe masa din camera mea, m-am întors înapoi la fereastră şi, aplecându-mă tot mai tare, am aruncat lalelele către mulţime, una câte una. Cu fiecare lalea aruncată, zumzetul mulţimii a devenit mai puternic, ceea ce a îngrijorat adulţii din camera alăturată, moment în care tatăl meu vitreg a venit să mă verifice. Inima mi-a stat în loc, ştiam că am încurcat-o!

- Memoria timpului istoric păstrează fotografia în care Regele Mihai salută mulțimea din balconul hotelului București. Lângă el erați dumneavoastră. Din întreaga suită regală, Regele l-a ales pe Nicolae. De ce? Era un gest de bunic sau de rege? Altfel spus voia să sugereze că dvs i-ați putea fi urmaș la tron?

- După cum vă amintiţi, în anii 1990 era destul de greu să anticipăm ce ne rezervă viitorul. Nu aş putea spune cu certitudine că am fost investit la vremea respectivă de către mama mea, tatăl meu vitreg, bunica şi bunicul ca fiind un simbol al viitorului. Este adevărat că aveam vârsta de partea mea şi acest aspect ar fi putut fi văzut că fiind un avantaj, deşi la vremea respectivă era primul meu contact cu România, cu cultura şi oamenii de aici.- A fost prima călătorie a dvs. în România. Ce știați despre România și de la cine, înainte de a veni în țară?

- Aceasta a fost prima mea călătorie în România, şi a fost una lungă. Din câte îmi amintesc, cred că veneam cu maşina din Elveţia spre Bucureşti. Nu ştiam la ce să mă aştept. Auzisem multe poveşti despre România de la bunicii mei şi majoritatea erau despre familia noastră. Ştiam despre regi şi regine din poveşti şi ceea ce auzeam de la ei părea ireal. Ştiam că bunicul meu era rege şi că bunica mea era regină, însă aceasta era o realitate pe care îmi era greu să o înţeleg la momentul respectiv. Tot ceea ce înţelegeam eu era faptul că îmi vizitam bunicii, acei doi oameni extraordinari, care mă fascinau. Abia mai târziu, când am mai crescut, am reuşit să înţeleg istoria mai bine şi impactul momentului respectiv, punând cap la cap realitatea din jurul meu asemenea pieselor unui puzzle.


Citiţi şi :

Un interviu evenimentl al jurnalistului Ion Cristoiu cu Principele Nicolae. „Nu a existat niciodată o discuţie între mine şi Rege pe această temă, înainte de a mă exclude din succesiune şi de a-mi revoca titlul”

Principele Nicolae: „Nu pot fi tras la răspundere pe baza unor zvonuri şi nici nu mă pot îndrepta dacă nu ştiu unde greşesc” | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae

Principele Nicolae: ,,Consider că am fost mai degrabă bunic şi nepot, decât Rege şi membru al Familiei Regale sau Prinţ" | Interviul lui Ion Cristoiu cu Principele Nicolae


Judecând retrospectiv, trecutul nu ne cruţă niciodată, deoarece ziua de azi e rezultatul zilei de ieri şi astăzi integrează experienţa zilelor trecute. Din perspectiva vârstei mele, privind cu realism vremurile actuale şi înţelegând istoria ca pe un întreg, am reuşit să văd importanţa acţiunilor bunicului meu pentru poporul şi ţara sa. Şi nu doar acţiunile bunicului meu, ci şi pe cele ale predecesorilor săi. Pot spune că am văzut toată România, am vorbit cu oameni din toate categoriile sociale şi cu toţii aveau un anume respect faţă de una dintre figurile de seamă ale istoriei României. Toate aceste poveşti şi evenimente ne oferă o cronologie vie a modului în care a fost scrisă istoria României, istorie pe care o putem simţi şi vedea în jurul nostru, dacă suntem un pic atenţi.

- În biografia dvs. se scrie că-l asistați pe Regele Mihai când repara mașini? Ne puteți explica pasiunea asta a unui om, nu a unui Rege, pentru reparat mașini? Convingeți-mă că voi fi fericit dacă mă apuc de reparat mașini.

- Cu toţii avem pasiunile noastre, indiferent că e vorba despre istorie, fotbal, maşini, caligrafie sau colecţionare de timbre. Oricare ar fi această pasiune, ne conduce într-o lume în care ne putem relaxa şi elibera de agitaţia vieţii de zi cu zi. Este o lume personală, unde fiecare om poate dezvolta o cunoştere amănunţită a unui domeniu drag, o satisfacţie nemăsurată şi un simţ al împlinirii. A spune că pasiunea bunicului meu de a-şi repara singur maşinile este o pasiune a unui rege, și nu a unui simplu om, ar fi nedrept. La urma urmei, suntem oameni, bărbaţi şi femei, băieţi şi fete şi fiecare dintre noi avem dreptul să avem un interes în afara activităţii noastre de zi cu zi. Pasiunile noastre nu descriu locul nostru în societate, ci înglobează, de fapt, un teritoriu unde ne întâlnim cu altă parte a sinelui nostru.

- Și dvs. aveți această pasiune a mașinilor. Numai a condusului sau și a reparatului?

- Înţeleg foarte puţine aspecte ale mecanicii unui autoturism. Pasiunea mea stă exclusiv în plăcerea de a conduce, de a simţi şi manevra maşina, de a asculta sunetul motorului. Am condus multe maşini, începând cu tradiţionala Dacia şi finalizând cu diferite maşini performante. În fiecare dintre acestea am descoperit ceva nou, aparte, o poveste. Atunci când conduc, am un sentiment intens de bucurie întrucât este un lucru atât de simplu şi totodată atât de ofertant: natura, peisajele, casele. Mi s-a spus adesea că arăt cel mai fericit la volan. Aş putea spune că aşa este.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate