Principele lui Patriciu vrea să fie preşedinte

Principele lui Patriciu vrea să fie preşedinte

Radu Duda dă monarhia pe republică. Sfătuit de un om al lui Dinu Patriciu şi bazându-se pe expertiza unui consilier al lui Barack Obama, el a anunţat ieri că va candida la preşedinţia României.

Asta la doar un an şi trei luni după ce Regele Mihai îi acordase, prin statutul Casei Regale, titlul de „principe” şi calificativul de „Alteţă Regală”, dar nu-l inclusese în linia de succesiune. Înscrierea lui Radu Duda în cursa pentru Cotroceni este considerată „hazardată” chiar şi de Radu Câmpeanu, liberalul care, la începutul anilor ’90, îi propunea Regelui Mihai să candideze la preşedinţie. De altfel, singurii care par oarecum îngrijoraţi de candidatura principelui sunt chiar liderii PNL, care se tem că acesta ar putea „fura” din voturile lui Crin Antonescu. „Mă bizui pe familia mea”

Radu Duda şi-a oficializat intenţia de a candida, ieri, pe blogul personal, după ce, în ultima perioadă, a avut o serie de ieşiri publice în care lăsa să se înţeleagă că doreşte să facă acest pas. „A venit momentul sa vă invit să luaţi parte la anunţarea candidaturii mele la alegerile pentru Preşedintele României, din noiembrie 2009”, îşi începe el însemnarea în jurnalul on-line. Susţinerea candidaturii sale de către Casa Regală este expediată de Radu Duda într-o propoziţie – „mă bizui pe familia mea” – preferând să-şi justifice transformarea republicană prin invocarea entuziasmului, înţelegerii şi simţului civic cu care intenţia sa a fost primită.

„Am dorit, atât Principesa, cât şi eu, să ajungem la o Românie demnă şi cu instinctul cel bun. Dar nu ne-am gândit, până la începutul acestui an, că suntem atât de aproape de «România altfel»”, susţine Duda, exprimându-şi speranţa că va fi alesul tinerilor lipsiţi de complexele trecutului recent”. Dincolo de anunţul de ieri, Radu Duda şi-a pregătit terenul şi şi-a justificat în avans gestul, participând la o serie de emisiuni televizate. El a explicat că nu este o alegere între monarhie şi republică, susţinând că „ţara e mai importantă decât familia”. „A spus-o, de altfel, Regele”, a dat el greutate candidaturii sale, în emisiunea „De la Est la Vest” de la TVR. Consilieri via Patriciu Dinu Patriciu nu pare tocmai străin de candidatura lui Radu Duda. Sponsor neoficial ai Casei Regale, de data aceasta omul de afaceri i-a recomandat principelui doi dintre sfătuitorii din ultima perioadă. Unul dintre ei este Cornel Comşa, pe care Patriciu l-a prezentat şi fostei conduceri PNL. Echipa Tăriceanu nu l-a acceptat însă, iar Comşa a ajuns să lucreze pentru Sorin Oprescu şi, ulterior, pentru Crin Antonescu, în campania de anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot la recomandarea lui Patriciu, Radu Duda a apelat şi la consultanţa directorului executiv al campaniei electorale a preşedintelui american Barack Obama, Betsy Myers. De asemenea, ea a fost consilier senior al unui alt preşedinte al Statelor Unite, Bill Clinton. Betsy Myers a fost primită, săptămâna trecută, la reşedinţa Casei Regale – Palatul Elisabeta din Bucureşti, şi l-a însoţit pe Radu Duda la o emisiune televizată. Liberalii sunt dezorientaţi Liderii PNL nu ştiu însă, foarte clar, care sunt planurile lui Dinu Patriciu legate de Radu Duda.

Unii dintre liberali susţineau că omul de afaceri ar dori ca PNL să îl susţină pe Radu Duda drept candidat independent la preziden ţiale, dar Antonescu nu ar fi re nunţat la ideea propriei candidaturi, care ar urma să fie lansată, pe 9 mai. Cert este că, ieri, unii dintre apro piaţii lui Antonescu îşi făceau calcule că Duda i-ar putea “fura” 2-3 procente liderului PNL în cursa pentru Cotro ceni. SCANDAL Suspectat de colaborare cu Securitatea

  • Radu Duda s-a aflat, în 2006, în centrul unui scandal privind o presupusă colaborare cu fosta Securitate. Numele său a apărut pe o listă a celor care sprijineau sistemul comunist, document care ar fi fost descoperit, în decembrie 1989, la sediul Comitetului Judeţean PCR Iaşi. Radu Duda a negat că ar fi colaborat cu fosta Securitate şi, în calitate de ofiţer, i-a cerut ministrului apărării să clarifice situaţia, printr-o cerere adresată CNSAS, deşi fusese verificat, în 2002, la preluarea funcţiei de reprezentant special al guvernului.

„Eu nu am colaborat cu Securitatea. Apariţia numelui meu în acel caiet ar putea fi legată de un turneu de teatru din Israel, la care am participat în 1986. Chiar cu câteva luni înainte de plecare, s-a încercat racolarea mea. Am refuzat politicos şi de atunci nu am mai fost contactat. Nu am scris nicio notă pentru Securitate”, a explicat, la vremea respectivă, Radu Duda. BIOGRAFIE

Titanic vals spre Cotroceni

  • Până la căsătoria cu Principesa Margareta, în 1996, Radu Duda era cunoscut ca actor, legătura lui cu politica fiind tatăl său, membru marcant al PDSR-ului lui Ion Iliescu.
  • În vârstă de 49 de ani, actualul prezidenţiabil a absolvit în 1984 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Unul dintre rolurile în care s-a remarcat a fost cel al lui Gigi Stamatescu din „Titanic Vals”, o piesă de Tudor Muşatescu. După căsătoria cu Principesa Margareta şi numirea sa, în 1999, ca Principe de Hohenzollern-Veringen, pune punct carierei artistice.
  • În anul 2002 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare şi a devenit căpitan în rezervă.
  • La sfârşitul lui 2007, prin modificarea statutului Casei Regale, Regele Mihai îi acordă titlul de „Principe al României”. Principele Radu rămâne însă membru non-dinastic al Casei Regale.
  • A fost, din 2002 până în 2008, reprezentant special al Guvernului României, pentru promovarea imaginii ţării pe lângă statele membre UE şi NATO.

REACŢII

Diaconescu: „Când eşti prinţ consort e ceva să candidezi la preşedinţie” Liderii politici, unii dintre ei având o relaţie specială de-a lungul timpului cu Casa Regală, sunt destul de rezervaţi în privinţa demersului lui Radu Duda. „Probabil că are ambiţii personale, vanităţi. Când eşti prinţ consort, e ceva să candidezi la preşedinţie”, a comentat preşedintele de onoare al PNŢCD, Ion Diaconescu. Liderul ţărănist consideră candidatura „deplasată”.

„Nu e normal ca un reprezentant tipic al ideii de monarhie să fie candidat pentru republică. Nu cred că are nicio şansă”, a mai spus Diaconescu.

În aceiaşi termeni comentează şi fostul lider al PNL Radu Câmpeanu, chiar dacă el este cel care, la începutul anilor ’90, îi cerea Regelui Mihai să candideze la preşedinţie. „Mi se pare cam hazardată această chestiune. Dacă va avea sau nu succes este o chestiune discutabilă, dar eu personal mă îndoiesc că o să aibă succes. Dimpotrivă. Cred că prezenţa lui ca un candidat în faţa lui Băsescu nu este benefică, pentru că nu are şanse, dar îi dă şanse lui Băsescu, ceea ce este un lucru negativ pentru România”, a declarat Câmpeanu. Udrea: toţi se cred Obama Candidatura principelui Radu Duda este o întoarcere în timp, în anii ’90, când un alt lider liberal i-a propus fostului suveran să candideze la Preşedinţia României, a comentat şi PDL-ista Elena Udrea. „Nu mă surprinde apariţia în cursa pentru preşedinţie a lui Radu Duda. Ştiam încă din vara anului trecut. Ştiam că anumiţi lideri liberali din tabăra lui Dinu Patriciu, chiar şi Patriciu, încearcă să îl aducă în cursa electorală pe Radu Duda”, a mai spus ea. Udrea a mai declarat că este amuzată să constate că toţi candidaţii la preşedinţie apăruţi în ultima vreme, inclusiv principele, se cred Barack Obama.

Nici prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, nu este entuziasmat de decizia lui Duda. „Numai domnul Duda lipsea din peisajul politic românesc ca să fie, cum se spune, tacâmul complet. Exact domnul Duda mai lipsea ca să fie masa bogată şi frumoasă”, a comentat liderul democrat-liberalilor.

CITIŢI ŞI:

RODICA CULCER: Actorii mogulilor

Principele Radu „otrăveşte” monarhia cu gândul la Cotroceni

Candidatură lansată cu oameni simpli