Prin Proiectul Grațierii, PSD s-a legat la cap fără să-l doară. De ce nu renunță cu totul la Proiect? | ROMANIA LUI CRISTOIU

Prin Proiectul Grațierii, PSD s-a legat la cap fără să-l doară. De ce nu renunță cu totul la Proiect? | ROMANIA LUI CRISTOIU

Pentru duminică seara, la emisiunea România lui Cristoiu, de la România tv, premierul Sorin Grindeanu acceptase să vină la un dialog cu Letiţia Bădescu şi cu mine, pe post de secund, premieră în viaţa mea, deoarece în cadrul unor astfel de emisiuni am avut căpitani numai bărbaţi.

 Deşi pentru duminică seara se strînseseră o mie şi unul de lucruri de comentat – de la rezultatul alegerilor din Franţa pînă la facebookizarea lui Liviu Dragnea, amintind prin rezultatele penibile de o feisbucire pur și simplu, am acceptat propunerea redacţiei, socotind că, deşi premierul e încă moartea ratingului, interviul îmi va da prilejul să-l pipăi niţel pe premier pe la cusăturile personalității. Vineri seara, Letiţia Bădescu m-a anunţat că premierul nu mai vine. Motivul?

E tare obosit după vizita din Israel.

Mă rog!

Ne puteți urmări și pe Google News

Eu cred că-i vorba de altceva. Dacă ar fi venit, sută-n sută ar fi fost hărţuit cu întrebări incomode despre noua călătorie a PSD în jungla numită Legea Grațierii.

Sunt convins că Sorin Grindeanu a intuit că aşa va fi şi, sfătuit probabil şi de alţii, s-o fi gîndit că e de preferat să nu se prezinte, decît să iasă prost din emisiune.

Indiferent de ce-ar fi răspuns, tot prost ar fi ieșit.

Fie față de Liviu Dragnea, care a pus Șerban Nicolae să introducă amendamentele, și după vechiul lui șiretlic de baron de cîmpie, s-a spălat pe mîini cînd a venit epidemia de proteste.

Fie față de TeFeL-iști, deoarece, asemenea tuturor PSD-iștilor, Sorin Grindeanu are complexe față de cei care înjură partidul, străduindu-se inutil să-i seducă fără bani.

Dacă mă gîndesc mai serios, e mai bine că Sorin Grindeanu n-a mai venit. Mă număr printre puţinii jurnalişti care cred că în postura de autori de interviu profesionistul trebuie să se limiteze doar la punerea de întrebări. Chiar şi cînd e analist, ca mine, folosirea timpului de dezbatere, pentru a bate cîmpii, mai ales prin întrebări care nu sunt întrebări, ci dat cu părerea despre o chestiune se înscrie în categoria presei de fătuce şi guguştiuci. Mi-am zis că am astfel duminică seara posibilitatea, la emisiunea România lui Cristoiu, să-mi expun punctele mele de vedere în legătură cu Legea Grațierii.

Un tip mai deştept decît mine, şi pe care l-am mai invocat în scrierile mele, mi-a atras atenţia asupra unui fapt care-mi scăpase.

O măsură a Puterii, mai ales cînd ea stă sub semnul controverselor pătimaşe, se justifică şi prin presiunea unei părţi a electoratului. Ca să dau un exemplu luat la întîmplare, un proiect de Lege care ar interzice nu numai vînarea, dar şi stresarea porcilor mistreţi, ar fi salutată, desigur, de o parte a alegătorilor, cea feminină, îndeosebi, care n-au văzut în viaţa lor un porc mistreţ, şi, prin urmare, îi confundă cu nişte pisici împodobiți cu panglicuțe. O altă parte a alegătorilor, întruchipată de fermieri ale căror terenuri agricole sunt distruse de porcii mistreţi, ar protesta virulent împotriva acestei Legi.

Să ne întoarcem la Legea Grațierii. Dacă ar fi să trecem în revistă, obiectivele care sunt pentru Guvern, pentru PSD, o chestiune de viaţă şi de moarte, vom descoperi, nu fără uimire, că printre primele, dacă nu chiar primul, se află Legea Grațierii. A fost mai întîi Ordonanţa de Urgenţă 13.

A venit apoi Proiectul trimis de Guvern şi discutat deja de Comisia juridică a Senatului.

Ori de cîte ori sunt întrebaţi despre această preocupare devenită obsesie, liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, invocă situaţia dezastruoasă din penitenciare şi, mai ales, faptul că trebuie să plătim amenzi.

Şi atît.

Cam puțin, dacă ne gîndim că PSD oricum aruncă bani pe fereastră zi de zi și ceas de ceas.

Pentru o Putere ca PSD nu văd o chestiune dramatică plătirea unei soi sume de bani pe de- a moaca.

De aceea, Nastratin Hogea cum sunt, întreb:

Cui se adresează Legea Grațierii? Sunt sigur că deşi nu se aşteptau la aşa ceva, liderii PSD mi-ar răspunde:

Cum cui se adresează?

Celor care trăiesc în puşcărie în condiţii inumane.

Celor care n-au comis infracţiuni grave şi speră să fie graţiaţi.

Nevestelor, copiilor, fraţilor, surorilor, părinţilor, bunicilor și ibovnicelor celor vizaţi de conţinutul Legii Graţierii. Se presupune că aceștia nu dorm de trei luni și mai bine la gîndul că acuș acuș apare pe poarta penitenciarului ființa mult așteptată.

Graţierea a fost propusă prin O.U.G. 13. Erau trecute acolo infracţiunile vizate de Legea Grațierii.

Împotriva Legii graţierii o parte dintre cetăţeni au ieşit în stradă. Deşi cred că aceşti cetăţeni, zişi şi Te- FeLişti, sunt manipulaţi, eu sunt gata să afirm că sunt sinceri. Nu vor o Lege a Graţierii, deoarece sunt convinși că ea are drept țel ascuns scoaterea corupților din pușcării. E așa? N-are importanță. Important e faptul că o parte a alegătorilor nu se vor liniști decît cînd Legea Grațierii va fi adoptată fără a conține vreo șmecherie menită a-i salva pe corupți. Indiferent de motiv, e limpede că, urmare a Protestelor, OUG a picat.

OUG viza vreo 4000 de oameni.

Cu neveste, cu copii, cu neamuri, cu amici, sunt peste 15.000 de cetăţeni care aşteptau o Lege a Graţierii.

Care Lege nu se dă, pentru că alţi cetăţeni pun presiune pe Guvern, pe PSD, să n-o dea. În aceste condiţii, am toată îndreptăţirea să întreb:

De cînd a căzut măsura prin OUG şi a devenit Proiect de Lege, aţi văzut, aţi auzit, aţi simţit vreo adiere de protest din partea celor care ar beneficia de graţiere?

Dacă Guvernul şi-a făcut o chestiune de viaţă şi de moarte din Graţiere, astfel încît merge mai departe cu Proiectul în ciuda Protestelor de stradă, înseamnă că se află sub presiunea unei alte părţi a cetăţenilor, care-l somează să dea Graţierea.

Păi unde sunt cetăţenii ăştia?

Dacă ei aşteaptă Graţierea ca pe o a doua Înviere de ce nu coboară şi ei în Piaţa Victoriei pentru a cere Guvernului să dea cît mai repede o Lege a Graţierii? De ce nu protestează împotriva TeFe- Liştilor?

De ce nu semnează petiţii on line? Teoretic, mulţi puşcăriaşi aşteaptă Graţierea.

Guvernul, PSD întîrzie cu măsura asta.

Aţi auzit de vreun protest în închisori împotriva Guvernului şi a PSD care şovăie în faţa celor care nu vor Graţierea?

A făcut vreun deţinut vizat de Graţierea care nu vine Greva foamei? Evident, cei cărora Guvernul, PSD spun că li se adresează prin Graţiere nici măcar nu tresar văzînd că Graţierea întîrzie.

Să ne punem atunci întrebarea: Cui dracu se adresează Guvernul şi PSD cu bătălia pentru Legea Grațierii?

Cum cui?

Celor care nu-şi permit să se dezvăluie drept cei care fac presiuni ( pe șest) asupra Guvernului şi a PSD să se dea Legea Grațierii:

Corupţii din PSD şi din toate partidele.

Acest dedesubt l-au dibuit cei care fie în stradă, fie pe reţelele sociale, fie în presă cer ca Proiectul Legii Graţierii să fie retras de îndată.

E singura garanţie că Legea Grațierii nu ascunde o şmecherie în favoarea corupţilor sau că în ultimul moment, peste noapte, sau peste zi, vor fi vizaţi de lege şi corupţii.

Dacă PSD n-ar avea nici un gînd ascuns cu Legea Grațierii, ar da dracului preocuparea pentru Graţiere. Ar retrage Proiectul care, iată, nu numai că nu le aduce un spor de capital politic, dar mai mult le-a creat o vulnerabilitate.

Indiferent de conținutul Proiectului trimis în plen, pînă cînd Legea nu va fi adoptată prin excluderea oricărei posibilități de a-i favoriza pe corupți, Coaliția PSD- ALDE va fi supusă permanent scandalului din stradă și din presă.

Dar chiar și atunci s-ar protesta, pentru că s-a găsi în orice moment diversioniștii care să demonstreze că vor ieși din pușcării și corupții. Nu acum, dar vor ieși.

După părerea mea, Legea Grațierii e o vulnerabilitate pe care Statul Paralel, Deep State, a descoperit-o la Guvernarea PSD- ALDE și pe care o va specula din plin în bătălia împotriva unei majorități care nu convine din start sergenților majori mesianici.

PSD s-a legat la cap fără să-l doară. Orice partid de la Putere s-ar întreba Care-i afacerea? Şi constatînd că e o afacere proastă, ar renunţa la Proiectul Graţierii.

Mai ales că în ciuda tuturor asigurărilor date de liderii PSD, suspiciunea că PSD are un gînd ascuns va fi în continuarea exploată eficient de adversarii din politică, din presă și mai ales din Statul Paralel, ai actualei Puteri. Cea mai bună dovadă că n-are nici un gînd ascuns ar fi renunţarea la Legea Grațierii.

Dacă PSD n-o face înseamnă că într- adevăr, cum suspectează TeFeLiștii, Legea Grațierii e impusă Guvernului, PSD, de corupții din partid și nu numai.