Editura Evenimentul si Capital

Prin pădure

Sever Voinescu
Autor: | | 4 Comentarii | 736 Vizualizari

În consistenta colecție de autor Ioan Petru Culianu (1950 – 1991) de la editura Polirom, se găsesc cele două volume de eseuri intitulate ”Iter in silvis”. Primul, subintitulat ”Eseuri despre gnoză și alte studii”, apărut în 2012, conține versiunea românească a volumului cu același titlu apărut în Italia, în 1981. Este a doua carte publicată de I.P.Culianu în exil, după monografia ”Mircea Eliade”, din 1979. Culianu a obținut azil politic în Italia în 1972. Al doilea volum al lui ”Iter in silvis”, subintitulat ”Gnoză și magie”, este alcătuit de editură în 2013 din eseuri pe care I.P.Culianu le-a publicat pe tot parcursul anilor 80, știindu-se că autorul însuși plănuise acest al doilea volum.

Admit că titlul și subtitlurile pot, mai debgrabă, să descurajeze pe cititori. Un titlu latinesc și un subtitlu care pivotează în jurul cuvîntului ”gnoză”, sub semnătura unui reputat istoric al religiilor indică imediat o carte de strînsă specialitate academică și alungă cititorii. Totuși, cei care își înving această primă reacție vor fi recompensați regește. În multe mituri se povestește că pentru a dobîndi o cunoaștere/putere specială trebuie să trecem peste anumite obstacole și, mai ales, trebuie să persistăm acolo unde semnele alungă pe mai toți oamenii. Să citești o carte al cărei titlu te sperie puțin poate fi, uneori, o experiență cu adevărat marcantă. Eseurile lui Culianu sînt adevărate perle de inteligență și cultură umanistă. Ele pot fi citite cu mare folos chiar și de cineva care știe doar aproximativ ce-i aia gnoză. Iar dacă nu știe nimic despre deosebirea dintre dualism și diteism în gîndirea gnostică, cu atît mai bine, căci află acum explicații clare ca apa de izvor venite de la o autentică autoritate în domeniu.

Aș traduce ”Iter in silvis” ca ”Itinerariu prin păduri”. Mi se pare că eseurile strînse în două volume sub acest titlu sînt veritabile repere pe un traseu care se alcătuiește singur, în fața cititorului, prin pădurea luxuriantă, plină de farmece și de capcane în care rațiunea își dă întîlnire cu revelația. Aflu din introducerea de la volumul II că I.P.Culianu prefera traducerea ”Drum prin codri”, evocînd direct un anume spirit heideggerian. Zice Culianu, încercînd să explice metodologic volumul: ”...o cărăruie prin pădure, care cînd se pierde, cînd se ivește din nou în fața călătorului. Sînt fulgerări ale unei gîndiri care încearcă cu anxietate să cuprindă întregul, însă căreia îi este cu neputință să abandoneze particularul...”. Dacă e adevărat că autorul l-a avut mai ales în vedere pe Heidegger cînd a intitulat volumul ”Iter in silvis”, traducînd în latinește titlul faimosului op scos de marele filozof german în 1950, ”Holzwege”, atunci ideea de drum este ceva mai imprecisă, căci polisemia nemțescului ”weg” capătă mai multe sensuri metafizice  în mîna măiastră a filozofului, inclusiv unul oarecum imprecis, atît de ofertant pentru imaginația filozofică. Dacă, însă, așa cum se poate lesne sesiza, Culianu nu a făcut decît să citeze expresia din Virgiliu (cartea a VI-a a Eneidei), atunci sensul de drum este mult mai apăsat, căci e vorba chiar despre poteca prin pădure pe care merge Aeneas către infern.  Cum ziceam, mie aceste cărți mi s-au părut, în final, ca un fel hărți misterioase ale unui traseu prin pădure, în care fiecare eseu este un reper, un semn indicator spre o anume înțelegere a gîndirii gnostice – de aceea mi se pare că ”itinerariu” este mai aproape de spiritul cărții.

Veți putea întreba: bine, bine și în ce ar putea consta  folosul citirii eseurilor acestea ale lui Culianu? Vi se pare puțin lucru să aflați dacă Dumnezeu ne veghează sau ne-a abandonat, dacă e în directă legătură cu noi sau folosește interpuși, dacă acești interpuși îi sînt loiali ori nu și, mai ales, cum anume s-a dezvoltat mintea omenească gîndindu-se la aceste întrebări?
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. Cel puțin 22 persoane au murit iar alte zeci au fost rănite - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate