Editura Evenimentul si Capital

Prin asediul asupra Alep-ului, Rusia a distrus negocierile de pace și a mobilizat toate puterile regionale în Siria, într-un război total | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 52 Comentarii | 6306 Vizualizari

O structură eterogenă de trupe, formată din armata siriană, trupe iraniene, luptători Hezbollah și trupe ruse Spetznaz, a înconjurat aproape complet orașul Alep din Siria și se pregătește de blocarea liniilor de aprovizionare, asediu, luare cu asalt și distrugerea unuia din cele mai importante orașe siriene, fief al opoziției moderate, oraș simbol și în materie strategică, pentru că lansează un drum fără întoarcere în Siria.

 În momentele în care Rusia dădea senzația unei preocupări pentru discuțiile de pace în format Geneva, Moscova a utilizat veto- ul pentru participarea unui număr de formațiuni ale opoziției la masa de negocieri pentru a avea răgazul de a continua lupta cu oponenții lui Bashar al Assad și bombardarea grupărilor ce luptă, ele, împotriva organizației teroriste Daesh, autointitulată Statului Islamic.

În fapt, Rusia a făcut exact opusul a ceea ce a anunțat la lansarea ofensivei în Siria: mai întâi a promis că luptă împotriva Statului Islamic și mai puțin de 30% din loviturile sale vizează această țintă, distrugând în schimb inamicii acesteia. Din contra, Moscova acoperă cu foc ofensiva lui Bashar al Assad împotriva opoziției sale și creează efecte majore între diferitele grupări de opoziție, calificându- le alternativ drept teroriste sau ilegale, respingând participarea lor la negocieri și bombardândule pe teren. În plus, Federația Rusă a promis că prin intervenția sa masivă din septembrie, va stopa valurile de refugiați. Or, numai atacul asupra Alep-ului creează alți 400.000 de refugiați spre Turcia și peste 60.000 deja plecați spre Europa.

Casa Albă este presată astăzi de Pentagon și serviciile de informații să treacă peste perioada de temporizare și așteptare a viitoarelor alegeri din toamnă și să spună extrem de tare că Rusia a depășit limita. O spun deja pe toate vocile liderii occidentali, inclusiv Germania. În egală măsură, avertismentele sosite de la Turcia și cele de la Arabia Saudită, ca și oferta Emiratelor Arabe Unite de participare cu trupe pe teren împotriva Statului Islamic amenință transformarea teatrului de luptă sirian într-un război sectar suniți-șiiți și aruncarea deplină în aer a Orientului Mijlociu.

Occidentul nu mai are timp să aștepte și nici nu poate contempla cum ambițiile ruse distrug pacea din Orientul Mijlociu, instalează definitiv războiul pentru o perioadă lungă de timp la porțile Europei și în întreaga zonă bogată de petrol, totul pentru a crește prețurile la baril, cât se poate, și pentru a distruge unitatea Europei în fața valurilor de refugiați. Un război hibrid, o poziție despre care tot mai puțini oficiali și experți sunt tentați să accepte că e o pornire naturală a unor oameni alungați de război din zona de conflict.

Retalierea Rusiei și agresivitatea sa face ca o decizie să fie necesară și ea să fie transmisă în singurul fel pe care-l înțelege Moscova, cel al unei lovituri de forță, a unei mișcări militare și descinderi majore cu trupe pe teren, în Orientul Mijlociu, într-o formulă de coaliție cât mai largă. Iată că, nu întâmplător, Moscova anunță faptul că întreaga acțiune a coaliției anti-ISIL condusă de SUA, alături de toate statele sunite din Golf și Turcia, de statele Occidentale și cele interesate în combaterea terorismului, ar fi ilegală, pentru că nu are acceptul lui Bashar al Assad, liderul „oficial” al Siriei, deși că nu mai controlează nici o treime din teritoriu.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate