Editura Evenimentul si Capital

Primul Nursing Home din România, locul de poveste de lângă București unde seniorii se simt ca în vacanță

Autor: | | 0 Comentarii | 2091 Vizualizari

Primul Nursing Home din România împlinește în curând 8 ani de activitate, timp în care peste 700 de oameni i-au trecut pragul. Construit după un concept american de succes, acolo unde îngrijirile de tip nursing sunt o industrie, Nursing Home-ul aflat la doar 15 kilometri de București este departe de imaginea căminelor sau azilelor de bătrâni clasice unde vârstnicii trăiesc adevărate drame.

Oamenii care locuiesc aici sunt numiți „rezidenți”, nu pacienți, și beneficiază de îngrijiri în sistem all-inclusive: servicii hoteliere de lux și asistență medicală 24 de ore din 24. Drept urmare, majoritatea rezidenților se întorc aici cel puțin pentru o lună, în fiecare an, pentru încărcarea bateriilor, ca și cum ar merge la băi. În oaza care se întinde pe 10.000 de mp de la Săftica, 40 de seniori - sexagenari, septuagenari și chiar nonagenari -  mulți dintre ei personalități cunoscute, se simt ca în vacanță, 365 de zile pe an. Jumătate dintre ei locuiesc de câțiva ani neîntrerupți la One to One, un nursing home exclusivist, și nu au gânduri de plecare. Nu doar scapă de singuratatea specifică vârstei, ci își recâștigă vitalitatea prin grija, atenția și asistența medicală  de tip nursing și prin multitudinea de activități recreaționale. Cea mai longevivă rezidentă are 95 de ani. Monitorizați 24 din 24 printr-o brățară high-tech Seniorii beneficiază de supraveghere și asistență medicală permanentă într-un spațiu generos pentru mișcare și activități zilnice, servesc masa într-un restaurant elegant, timp ideal pentru socializare și interacțiune cu ceilalți colegi.   Dacă au nevoie de ajutor, trebuie doar să apese  butonul de la brățara de monitorizare pe care o poartă la mână non-stop și sunt preluați de o asistentă medicală și examinați de un medic. Sistemul acesta, care nu există în multe spitale mari din România, le permite medicilor să monitorizeze permanent starea de sănătate fragilă a vârstnicilor. Brățara este dotată cu un buton de panică, pe care rezidenții sunt încurajați să îl apese ori de câte ori apare o urgență medicală. În acel moment, pe panoul din „nursing station”, un fel de cameră de gardă care există pe fiecare palier, apare un mesaj corespunzător pacientului respectiv.    Diferența dintre un centru paliativ și un nursing home Fiecare rezident are un plan de îngrijire și recuperare personalizat, stabilit împreună cu întreaga echipă medicală (medic geriatru, asistent medical, medic specialist în recuperare medicală, kinetoterapeut, psiholog, dietetician etc.), în funcție de necesitățile și patologia medicală a fiecăruia. Spre deosebire de un centru de îngrijiri paliative, unde ajung doar bolnavii în stadii terminale, la nursing home-ul de la Săftica ajung oameni care au nevoie de recuperare, fie după o fractură sau o intervenție chirurgicală și care într-o lună-maximum două, pleacă pe picioarele lor din centru, fie pentru o perioadă de convalescență post spitalizare. Unii dintre ei sunt oameni care suferă de singurătate și au găsit aici casa ideală, iar marea majoritate vin din cauza problemelor legate de vârstă. Orice admitere în Nursing Home este precedată de o evaluare medicală minuțioasă, iar cei care nu au nevoie de îngrijire de tip nursing sunt refuzați.

„Este locul în care omul vine cu speranță și pleacă pe picioarele lui. Avem oameni care, de 8 ani, se întorc câte o lună cel puțin, în fiecare an, pentru reîncărcarea bateriilor. Este ca și cum s-ar duce în vacanță la Băile Herculane. Ce îi încântă cel mai tare aici este faptul că au libertate de mișcare, libertatea de a alege să se plimbe prin parc și să își găsească echilibrul. În spatele aspectului hotelier, există o structură medicală complexă. Vrem să fim cu un pas înaintea bolii, prevenția este laitmotivul nursing home-ului”, spune Dr. Viorica Russu, expertul in nursing al Institutiei. Aparatul care simulează mersul Centrul este dotat cu aparate unice, care ajuta si grăbesc recuperarea. De exemplu Orthofix este un aparat care face masaj arterio-venos la nivelul membrelor inferioare, stimulând circulația, ca și cum am merge. De asemenea, aparatul Arthromot este folosit în recuperarea postoperatorie și recuperarea după o intervenție la genunchi sau la sold.  Exercițiile sunt realizate numai sub supravegherea unui kinetoterapeut și la indicația unui medic de specialitate, scopul final fiind acela de a recâștiga capacitatea de mers și, evident, a unui grad cât mai mare de autonomie.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate