Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Primul termen la instanţa supremă pentru redeschiderea Dosarului Revoluţiei Teodor Mărieş: "Dacă nu câştigăm aici, câştigăm sigur la CEDO!" Generalul Ion Vasilache:"Dacă instanța admite contestația, continuăm cercetările!"

Ranitii si rudele martirilor au depus plangeri la instanta suprema impotriva solutiei de clasare a Dosarului Revolutiei
Autor: | | 7 Comentarii | 1334 Vizualizari

Contestaţiile membrilor Asociaţiei 21 Decembrie 1989 depuse împotriva soluţiei de clasare a Dosarului Revoluţiei dispusă de Parchetul General se judecă astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Nici nu concep ca Înalta Curte să nu dea câştig de cauză victimelor!", a declarat pentru EVZ preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989. Mărieş afirmă că procurorul de şedinţă s-a comportat în bătaie de joc faţă de victimele Revoluţiei şi faţă de banul public din care e plătit. Următorul termen: 19 ianuarie.

UPDATE 20.39. Contactat de EVZ, generalul de justiție Ion Vasilache, șeful Secției Parchetelor Militare, a precizat că procurorul militar Culea Claudiu a participat la ședința de judecată de azi, în baza ordinului procurorului general 342 din anul 2014, așa cum a fost modificat prin ordinul procurorului general nr. 3 din 19 ianuarie 2015 referitor la modalitatea de participare a procurorilor militari în ședințele de judecată în Cameră preliminară. Întrebat ce va face dacă instanța supremă admite contestațiile, în condițiile în care el, ca procuror ierarhic superior a respins contestația făcută împotriva soluției de clasare(caz în care ar cădea în ridicol), șeful SPM ne-a declarat: "Dacă instanța admite contestațiile, atunci repunem dosarul pe rol și continuăm cercetările. Dar să așteptăm mai întâi să vedem ce spune Înalta Curte!".

Teodor Mărieș, după procesul de la instanța supremă privind Dosarul Revoluției: "Corupția socială a aspiranților la un post, grad sau funcție și a complicilor lor care-i numesc în funcții publice(...) nu poate fi trecută cu vederea!"

UPDATE 14.34. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul Ramona Bulcu, a precizat pentru EVZ punctul de vedere al instituţiei cu privire la delegarea procurorului Culea Claudiu ca procuror de şedinţă în Dosarul Revoluţiei. "Participarea procurorului la respectiv la şedinţa de judecată de astăzi este legală. Este pentru prima dată când se ridică această problemă a ordinului faţă de practica curentă a instanţelor de judecată. Există un ordin al procurorului general îcă care se speficia faptul că procurorii militari pot participa şi la sedinţele din camera preliminară. E un ordin general şi oricare alt procuror poate participa, spre exemplu, la termenul următor", ne-a declarat sursa citată, subliniind că nu este nimic ilegal în participarea procurorului Culea la proces. 

prima data cand se invoca faţă de practica curentă a instanţelor

UPDATE 13.47. Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, face declaraţii explozive şi acuză reprezentantul parchetului prezent la proces de atitudine batjocoritoare la adresa victimelor Revoluţiei şi a banului public. "La procesul de azi procuror de şedinţă a fost magistratul militar Culea Claudiu, care în decembrie 1989 era militar în termen, la Timişoara, cu arma în mână, cum militar în termen cu arma în mână a fost şi superiorul său ierarhic, procurorul general Tiberiu Niţu”, ne-a declarat Teodor Mărieş. "În 2010, procurorii militari Culea Claudiu, Tudor Marian şi Codruţ Mihalache au dat neînceperea urmăririi penale în Dosarul Revoluţiei, înaine ca dosarul să fie trimis la Secţia Civilă, conform dispoziţiei 610 a Curţii Constituţionale a României. În 2014, când cauza s-a întors la Secţia Parchetelor Militare, în baza prevederilor noului Cod de procedură penală, aceiaşi trei procurori au fost investiţi să soluţioneze dosarul. Ei sunt cei care în 2015 au dispus clasarea Dosarului Revoluţiei. Acum în 2016 cazul de află la instanţa supremă în baza plângerilor victimelor. Procuror de şedinţă a fost azi magistratul militar Culea Claudiu,  care nu a putut prezenta delegaţia în acest dosar. Întrebat de instanţă, la solicitarea avocaţilor victimelor, acesta a afiormat că nu are delegaţie în Dosarul Revoluţiei şi că nu poate indica numărul ordinului semnat de procurorul ierarhic superior prin care a fost însărcinat să susţină cazul în instanţă. El a întrebat-o pe colega lui, un procuror civil prezent pentru alt proces, dacă nu ştie cumva numărul ordinului respectiv. Aberant. Judecătoarea a dat termen de judecată peste două săptămâni şi a cerut procurorului Culea ca până în 7 ianuarie să pezinte ordinul care îi dă dreptul să susţină cazul în instanţă. Asemenea atitudine este o bătaie de joc la adresa victimelor, dar şi a banului public din care procurorul este plătit. Concluzia mea este că procurorul general Tiberiu Niţu şi şeful SPM Ion Vasilache nu au găsit un alt procuror dispus să susţină la instanţa supremă abuziva soluţie de clasare a Dosarului Revoluţiei”, ne-a declarat revoltat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

UPDATE10.59. Conform surselor EVZ, ministrul Justiţiei Raluca Prună se va întâlni din nou, astăzi, cu membri ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989, pentru a discuta despre Dosarul Revoluţiei.

La instanţa supremă are loc astăzi primul termen de judecată în procesul deschis de revoluţionari şi rudele eroilor martiri căzuţi în Decembrie 1989 pentru a desfiinţa soluţia de clasare a acestui caz, dispusă de procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General. Contestaţiile membrilor Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au fost depuse în 18 decembrie 2015. Aceştia consideră soluţia de clasare ca fiind un act de mare nedreptate şi o încălcare a dispoziiţilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Explicaţie foto: Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 nu concepe ca Înalta Curte să nu dea câştig de cauză victimelor Revoluţiei

Aflat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împreună cu mai mulţi membri ai asociaţiei pe care o conduce, Teodor Mărieş a declarat pentru EVZ: "Dacă nu câştigăm aici, câştigăm sigur la CEDO. De fapt nici nu concep ca Înalta Curte să nu dea câştig de cauiză victimelor şi mai ales urmaşilor eroilor martiri.Azi se judecă la primul termen trei contestaţii în acest caz: două formulate de oameni din Bucureşti şi una de cineva din Buzău, dar contestaţiile depuse sunt peste 150".

Contestaţii individuale

Revoluţionarii au contestat atât soluţia procurorilor prin care s-au închis cercetările privitoare la evenimentele din decembrie 1989, dar şi decizia de respingere a contestaţiei făcute de asociaţie, împotriva clasării.

Explicaţie foto: Revoluţionari şi rude ale victimelor Revoluţiei protestând.

În cuprinsul plangerii depuse, Asociaţia „21 Decembrie 1989”  arată că şeful Secţiei Parchetelor Militare, Ion Vasilache, a respins în mod eronat contestaţia împotiva Ordonanţei de clasare a Dosarului Revoluţiei, pe motiv că asociaţia nu ar avea calitate procesuală în acest dosar şi că nu ar fi avut „împuternicire expresă” din partea membrilor ei să îi reprezinte. „Dacă nu aveam calitatea procesuală, de ce ni s-a comunicat, oficial, că putem face plângere şi de ce ni s-a mai trimis dosarul de 1075 de pagini?”, s-a întrebat preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş.

Ministrul Justiţiei a spus că Dosarul Revoluţiei trebuie să aibă acelaşi tratament procedural ca şi cel al Mineriadei

După întâlnirea din 18 decembrie 2015 pe care revoluţionarii conduşi de Teodor Mărieş au avut-o cu ministrul Justiţiei Raluca Prună, noul oficial de la cârma acestui minister a făcut declaraţii care au dat speranţă contestatarilor soluţiei procurorilor conduşi de procurorul general Tiberiu Niţu.

Explicatie foto: Ministrul Justiţiei, Raluca Prună

Într-un comunicat remis de Ministerul Justiţiei se arată că în cadrul întâlnirii care a avut loc la sediul Ministerului Justiţie,  Raluca Prună şi președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, Teodor Marieș au discutat despre faptul că, după aproape 26 de ani de la evenimentele care fac obiectul dosarului Mineriada și a dosarului Revoluției, acestea nu sunt soluționate. Ministrul justiției va cere Ministerului Public o informare detaliată privind actele de procedură realizate de Parchet în perioada mai 2011 (data primei hotărâri CEDO) și octombrie 2015 (data clasării dosarului).

La finalul întrevederii, ministrul justiției a declarat: „Din păcate a fost nevoie de hotărâri CEDO în dosarul privind evenimentele Revoluției din decembrie 1989 și dosarul Mineriadei. Sunt convinsă că, în urma acestor hotărâri, sistemul judiciar din România va acorda atenția cuvenită astfel încât din rațiuni de simetrie și logică juridică ambele dosare sa aibă același tratament procedural”.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate