Primul ATM. Cum au început oamenii să scoată bani din perete

Primul ATM. Cum au început oamenii să scoată bani din perete

Pe 27 iunie 1967, londonezii erau martorii unei “minuni” tehnologice. Scoţianul John Shepherd-Barron amplasa în nordul Londrei, pe Enfield, primul bancomat din lume. Nu folosea carduri, ci doar cecuri imprimate şi elibera numai bancnote de zece lire sterline

Raportându-ne, însă, la acele vremuri, cele zece lire reprezentau destul pentru un weekend plin de petreceri şi distracţii. Reg Varney, producătorul serialului „On the Buses, a fost primul care a extras bani de la un bancomat. Chiar dacă aparatul era diferit de cele cu care suntem obişnuiţi în prezent, acesta a fost nevoit să răspundă unor comenzi similare cu cele cerute de un bancomat din 2007.

Pagina de întâmpinare a unui ATM din 1967 seamănă întocmai cu cea din prezent. Cei care i-au oferit scoţianului o şansă să-şi pună în practică ideea construirii unui bancomat au fost reprezentanţii băncii britanice Barclays. Aceştia au fost convinşi repede. În timpul unei întâlniri, la un pahar de gin, preşedintele de atunci al băncii a semnat un contract în grabă cu Shepherd-Barron, care la acea vreme lucra la tipografia De La Rue, după cum povesteşte chiar inventatorul ATM-ului.

Primul PIN avea şase cifre

Ne puteți urmări și pe Google News

Ideea de a construi un bancomat i-a venit lui Shepherd-Barron în timp ce făcea baie. Mi-a trecut prin minte că ar putea exista o metodă prin care să-mi pot lua banii de oriunde în lume sau cel puţin în Marea Britanie. Aşa că imediat mi-am imaginat un tonomat de batoane de ciocolată şi am înlocuit ciocolată cu bancnote”, spunea acesta într-un interviu acordat postului britenic BBC. Legat de codul PIN, scoţianului John Shepherd-Barron i-a venit ideea unui cod de identificare atunci când şi-a dat seama că îşi aminteşte cele şase cifre ale codului sau din armată, dar a decis să verifice acest lucru şi cu soţia sa, Caroline. „Stând la masa din bucătărie, am întrebat-o dacă îşi amintea şi ea cele şase cifre. Şi-a amintit doar patru dintre ele, aşa că cele patru cifre au rămas formula-standard a codului PIN”, mai spunea inventatorul bancomatului.

Bani scoşi din “perete”

Ca orice lucru nou, nu putea să funcţioneze tocmai bine din primul moment. Primul bancomat a fost vandalizat, iar unul care a fost instalat în Zürich a început să se defecteze des, fără nicio explicaţie.

Mult mai târziu s-a descoperit că firele de electricitate de la două linii de tramvai care se intersectau în apropiere interferau cu mecanismul bancomatului. De atunci până în prezent, la colţurile de stradă din întreaga lume, în zidurile clădirilor sau în sediile de bănci au apărut milioane de astfel de aparate care „scuipă bani”.