Primele trupe americane au ajuns în Irak. Washingtonul subliniază că sunt consilieri și nu combatanți

Primele trupe americane au ajuns în Irak. Washingtonul subliniază că sunt consilieri și nu combatanți

Aproape jumătate din ceea ce Washingtonul numește consilieri militari, în realitate membri ai forțelor speciale din armata americană, meniți să asiste forţele guvernamentale irakiene în lupta acestora împotriva insurgenţilor sunniţi şi-au început misiunea la Bagdad, a anunţat Pentagonul.

“Am început să desfăşurăm primele echipe de evaluare”, a declarat pentru jurnalişti purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, adăugând că circa 40 de militari din cei aproximativ 300 de consilieri pe care Washingtonul a promis să îi trimită “şi-au început noua misiune”. Aceşti 40 soldaţi se aflau până acum în post pe lângă ambasada SUA din Bagdad.

În jur de alţi 90 de soldaţi, proveniţi din rândul forţelor CENTCOM, comandamentul militar american ce acoperă Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, şi-au început la rândul lor sarcina ce constă, conform contraamiralului Kirby, în a stabili un “centru de comandament comun”, gestionat în parteneriat cu forţele irakiene.

Pe de altă parte, circa cincizeci de soldaţi americani suplimentari urmează să sosească în următoarele zile în capitala irakiană.

“Aceste echipe vor evalua coeziunea şi gradul de pregătire al forţelor de securitate irakiene” şi după aceea vor transmite rezultatele analizelor lor comandamentului lor “în următoarele 2 până la 3 săptămâni”, a subliniat contraamiralul.

Însă el a ţinut să sublinieze rolul de “consilieri” al acestor trupe, a căror principală sarcină este de a evalua starea forţelor irakiene şi nu de a lupta cu insurgenţii din Statul Islamic din Irak şi din Levant (EIIL), autorii unei ofensive fulgerătoare în nordul ţării în ultimele două săptămâni.

Administrația Obama a subliniat că militarii desfășurați în Iral nu vor avea rol de combatanți, ci doar de consilieri. Washingtonul a ezitat până acum să răspundă cererii oficiale a guvernului de la Bagdad de a lansa raiduri aeriene asupra pozițiilor insurgente pentru a evita să fie acuzat că ia partea șiiților în conflictul interconfesional irakian.

Aproape 1100 de persoane au murit numai în decursul a 17 zile, de când a început insurgența sunită, a anunțat ieri ONU. În acest răstimp, gruparea islamistă a reușit să ocupe poziții vitale în nordul și vestul irakului, controlând acum granița cu Siria și cea mai mare rafinărie a țării care procesează o treime din petrolul țării.

Ne puteți urmări și pe Google News