Editura Evenimentul si Capital

Dai casa în schimbul CREDITULUI și scapi de DATORII. Informaţii UTILE pentru 800.000 de familii cu credite la BĂNCI

Bancherii se plâng că speculatorii vor preda băncii imobile nefinalizate, greu de valorifi cat
Autor: | | 3 Comentarii | 3489 Vizualizari

Legea dării în plată, care ar putea revoluționa relația dintre debitori și bănci, a primit ieri avizul final al parlamentarilor, prin votul în plen al deputaților. Dacă proiectul va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, anul acesta am putea vedea primele datorii anulate pentru clienți.

Dacă proiectul va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, anul acesta am putea vedea primele datorii anulate pentru clienți. Potrivit actului normativ, dacă aceia care au credit garantat cu imobile decid să nu mai achite datoria, atunci pot notifica banca, pentru a îi transfera acesteia dreptul de proprietate asupra imobilului. Chiar dacă valoarea imobilului nu mai acoperă creditul de rambursat, clientului i se șterge datoria către bancă. Situația este radical diferită față de cea actuală, când clientul este obligat să ramburseze băncii tot creditul pe care l-a accesat.

Beneficiază de prevederile legii toți cei care au luat un împrumut imobiliar de la bancă, instituție nebancară sau administrator de creanțe, dar și cei care vor lua credite imobiliare. Legea transpune în legislația locală prevederile directivei europene 17/2014, spun inițiatorii. Bancherii spun însă că nu se respectă prevederile directivei, care nu este retroactivă, spre deosebire de legea românească. Dacă este promulgat, proiectul ar urma să intre în vigoare la 15 zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Pașii ștergerii datoriei

Pentru a nu mai plăti creditul, debitorul îi transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau notar public, o notificare prin care îl anunță că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului, urmând ștergerea datoriei. Băncii i se oferă două termene la care se poate prezenta la notar, pentru transferul de proprietate.

Regim de urgență

Toate procedurile prevăzute în actul normativ ar trebui să se deruleze în procedură de urgență, așa încât primele anulări de credite, în urma cedării imobilului, le-am putea vedea chiar în acest an mai ales dacă banca nu contestă cererea debitorului. Potrivit legii, eventuala contestație a creditorului și un posibil apel trebuie soluționate de instanțe în circa două-trei săptămâni. Dacă instanța dă dreptate băncii, părțile vor fi puse în situația anterioară.

Ce spun băncile

Nicolae Cintează, șeful Direcției de Supraveghere din BNR declara, recent, că de aceste prevederi vor profita în special cei care au făcut speculații imobiliare, au luat credite ipotecare, au demarat o construcție și nu au mai reușit să o finalizeze. Aceștia ar urma să returneze băncii un imobil nefinalizat, cu atât mai greu de valorificat. În plus, aplicarea legii ar putea conduce chiar la falimentul unor bănci.

„Cred că sub 5% din debitori vor apela la această facilitate. Românii sunt legați de casele lor. Legea a fost concepută pentru cei care nu mai pot achita creditele sau se află în proces de executare silită”, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Se încurajează negocierea

În plus, atrage atenția avocatul, firmele care au dezvoltat ansambluri de locuințe au apelat deja la soluția lichidării sau a falimentului. Falimentul prevede că activele debitorului sunt executate silit, iar sumele astfel rezultate repartizate creditorilor. Celelalte datorii se șterg. Așadar, și înainte de a apărea această inițiativă a legii dării în plată, existau prevederi care permiteau firmelor să scape de restul de datorie, neacoperit prin executarea garanțiilor. Când vine vorba de debitori persoane fizice, băncile obișnuiesc să execute imobilul, iar restul de datorie să îl vândă recuperatorilor de creanțe pentru chiar și 3% din sumă. „În schimb, atrage atenția Pieprea, deși sunt dispuse să ofere acest discount uriaș recuperatorilor, nu fac nicio concesie celor care au luat aceste împrumuturi, pentru a le face o reducere de datorie. Această lege va echilibra mult balanța dintre debitor și creditor, la masa negocierilor. De altfel, cred că asta este și menirea legii, de a încuraja negocierea dintre debitor și creditor”, a spus Piperea.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate