Primarul Tudor Pendiuc și fiica sa, trimiși în judecată

Primarul Tudor Pendiuc și fiica sa, trimiși în judecată

Tudor Pendiuc, primarul suspendat al municipiului Pitești, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, fiind acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. În același dosar au fost deferiți justiției Emanuela Pendiuc (fiica lui Tudor Pendiuc), acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani; omul de afaceri Valentin Vișoiu, acționar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL; Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, reprezentanți ai SC Girexim Universal SA și SC CNCD SA. Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

De asemenea, au fost trimiși în judecată Ion Constantin, consilier al primarului Pendiuc și membru al Comisiei de evaluare a ofertelor din Primăria Pitești, Aurelian Robert Roman, Vasile Manuel Rotaru și Elena Berinde, directori generali respectiv director economic în cadrul SC Publitrans 2000 SA; Emilian Nechita, director executiv al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Pitești și președinte al Comisiei de evaluare; Corina Lucia Ivan, Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice; Doru Petriea, ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA; Mihai Petriea și Elena Carmen Lis, potrivit agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al DNA, SC Publitrans 2000 SA este societatea care are asigură transportul public local în Pitești, având ca acționar unic Consiliul Local Pitești.

Acuzațiile anchetatorilor

Anchetatorii susțin că, prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între Publitrans și societățile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două societăți.

În aceeași direcție, în perioada 2006-2007, a acționat și Robert Roman care, în calitate de director general al SC Publitrans 2000 SA, a susținut în mod nereal, în conținutul unei adrese pe care a înaintat-o Primăriei Pitești, că, prin planul de afaceri, se propune achiziția de autobuze și încheierea unui parteneriat public privat, deturnându-se litera și spiritul planului discutat în consiliul de administrație, precum și voința consiliului de administrație al Publitrans.

De ce este acuzată fiica lui Tudor Pendiuc

De asemenea, Tudor Pendiuc este acuzat că a primit, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, de la Valentin Vișoiu, un apartament în municipiul București- Ansamblul Rezidențial Quadra Place, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812.18 lei), în schimbul favorizării asocierii CNCD/Girexim Universal în procedura de atribuire a contractului de asociere în participațiune, respectiv acordarea efectivă, executarea și ulterior prelungirea acestuia. Pentru a disimula primirea acestui apartament, la data de 26 noiembrie 2007, Emanuela Pendiuc a încheiat un antecontract, iar la data de 18.02.2008, a încheiat contractul de vânzare cu SC Conarg Real Estate SRL și ulterior a acceptat eliberarea a două chitanțe, în sumă de 110.000 lei și 365.112 lei, de către Conarg Real Estate SRL, fără a remite sumele de bani societății anterior amintite. Pentru a crea aparența că apartamentul a fost plătit și că nu reprezintă un folos nejustificat, Valentin Vișoiu, în calitate de persoană cu putere de decizie în cadrul SC Conarg Real Estate SRL, a acceptat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în care să se menționeze, în mod nereal, că a fost încasată integral contravaloarea.

Activitatea infracțională sprijinită de Vișoiu

În calitate de beneficiar direct al contractului de participațiune, în condițiile în care asocierea era obligată să dețină mijloacele de transport în proprietate, Vișoiu a garantat contractele de leasing financiar încheiate de o societate specializată cu SC CNCD SA, făcând posibilă folosirea mijloacelor de transport în cadrul asocierii. În această modalitate, Vișoiu a sprijinit activitatea infracțională care a condus la încasarea, în mod nelegal, a subvenției de către asocierea CNCD/Girexim. În seara zilei de 5 noiembrie 2014, Doru-Alexandru Petriea, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, i-a comunicat tatălui său, Mihai Petriea, că, în data de 6 noiembrie 2014, procurorii anticorupție urmau să efectueze percheziții la domiciliul lui Tudor Pendiuc. La rândul său, Mihai Petriea a comunicat această informație Elenei Lis, care a transmis-o mai departe lui Tudor Pendiuc. Primăriei Municipiului Pitești s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 28.556.450 lei (peste 6,3 milioane euro). În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

Ne puteți urmări și pe Google News