Editura Evenimentul si Capital

Primarul din Șelimbăr, acuzat că a luat mită 61 de apartamente, a fost reținut de DNA, alături de secretara primăriei

Casa primarului Daniel Maricuța
Autor: | | 5 Comentarii | 2646 Vizualizari

Edilul din comuna sibiană Şelimbăr, Daniel Maricuţa, și mai mulţi angajaţi ai Primăriei şi notari publici din Sibiu sunt vizaţi de ancheta DNA pentru obţinerea de foloase necuvenite de peste 114 milioane de euro, anchetatorii spunând că un constructor i-a oferit edilului, ca mită, apartamente de 2 milioane de euro. Maricuța este unul dintre cei mai bogați primari din țară. În declarația de avere, el și-a trecut și o herghelie care valorează în jur de 500.000 de euro.

Daniel Maricuța, cel care conduce una din cele mai bogate comune din țară, lipită de Sibiu, a fost pus sub urmărire penală la jumătatea lunii octombrie, fiind acuzat că ar fi coordonat un grup infracțional care a pus mâna pe terenuri de peste 100 de milioane de euro, în locul moștenitorilor de drept. În acest dosar, procurorii anticorupție au descoperit că terenurile furate ar fi fost date pe bani grei doar dezvoltatorilor imobiliari care „fac parte” și care, astfel, primesc protecție din partea lui Daniel Maricuța. Edilul a fost reținut astăzi pentru 24 de ore, el fiind dus în arestul IPJ Alba. Tot astăzi, procurorii au reținut-o și pe secretara primăriei, Elena Scumpu

Potrivit referatului de continuare a urmării penale, procurorii DNA au interceptat convorbiri telefonice în care Daniel Maricuța amenință diferiți dezvoltatori - care „nu făceau partea” - cu faptul că nu vor putea construi nimic deoarece pe terenurile pe care le-au cumpărat le va fi pusă interdicție de a construi ceva. Interdicția rezulta în urma „planului” primarului de a construi acolo o pretinsă grădiniță sau școală sau, pur și simplu, din dorința aceluiași Daniel Maricuța de a declara respectiva zonă una cu destinația de parc verde.

Procurorii DNA susțin că au descoperit și cazuri în care dezvoltatorii imobiliari au acceptat pactul cu Daniel Maricuța. Unul din aceste exemple este cel al ansamblului rezidențial Avantgarden 3 Sibiu, dezvoltat de către Maurer Imobiliare, societate în spatele căreia se află omul de afaceri Simon Andreas Maurer, originar din Laslea, județul Sibiu.

Terenul de aproape 100.000 de mp, pe care este acum dezvoltat ansamblul de 1.800 de apartamente, a fost cumpărat de firma lui Simon Maurer cu suma de 12,7 milioane de euro. Întreg terenul a fost achiziționat (sau au fost încheiate promisiuni de vânzare) de la interpușii și apropiații lui Daniel Maricuța, care reprezentau interesele acestuia și care, potrivit procurorilor DNA, a garantat „obținerea ulterioară a autorizațiilor necesare”. „Se poate observa că la alegerea suprafețelor de teren singurul criteriu de selecție a fost protecția totală din partea primarului Maricuța Ioan Daniel.

Acest aspect se deduce din faptul că vizavi de parcelele achiziționate exista terenul numitului K.H. care, deși era mai ieftin, potrivit martorilor nu a putut fi niciodată valorificat deoarece i s-a spus că niciodată nu va primi acolo autorizație de construire”, arată procurorii anticorupție. Pentru că „a dat la pace”, Maurer Imobiliare a primit autorizația de constrcție pentru primul bloc al ansamblului, la 25 de zile după eliberarea certificatului de urbanism, perioadă în mod evident prea scurtă pentru a obține toate avizele necesare, susțin procurorii. La fel s-a întâmplat și în cazul celui de-al doilea bloc, iar pentru al treilea lucrările au putut începe și fără autorizație, susțin anchetatorii.

O mașină pentru „ăla micu’”

Pentru că ar fi cumpărat teren la prețuri supraevaluate de la Maricuța, prin interpuși, Maurer ar fi beneficiat nu numai de protecție, ci și de sprijin din partea grupării constituite în jurul primarului, susțin procurorii. Astfel, viceprimarul Marius Grecu ar fi intervenit pe lângă firme private sau instituții de stat pentru ca dezvoltarea ansamblului să nu întâmpine probleme, a descoperit DNA. Ajutorul edilului a fost răsplătit – așa cum aveau să descopere inspectorii Antifraudă – și cu un BMW X6, cumpărat de firma lui Maurer, dar înmatriculat pe una deținută de Maricuța. Autoturismul a fost înmatriculat fără ca Maurer Imobiliare să fi efectuat demersuri în vederea recuperării sumelor de bani sau a autoturismului”, susține DNA Alba Iulia. Mașina de lux este condusă acum de fiul primarului.

Șpagă pentru un primar de comună: 1,8 milioane de euro

Procurorii DNA mai suspectează că cel mai înalt ansamblu de locuințe aflat în constrcție la Sibiu – unul de 17 etaje - ar fi primit autorizație și protecție din partea primarului Șelimbărului în schimbul a 61 de apartamente, cu o suprafață totală de 4.000 de mp. Schema șpăgii pe firul căreia merge acum ancheta DNA este una destul de amplă, având în vedere că aceasta ar fi fost negociată încă de la vânzarea terenului pe care a început construirea imensului bloc. Anchetatorii susțin că Maricuța ar fi fost implicat în afacere încă de la început, fiind prezent în biroul notarial unde ar fi fost perfectată vânzarea terenului pe care a fost ridicat blocul imens.

„În schimbul eliberării autorizației, dar și a asigurării că ulterior se vor obține avizele, autorizațiile și documentele pentru întabulare, numiții Schotte Gheorghe și Nemulescu Gheorghe au oferit, prin intermediari, numitului Maricuța Ioan Daniel, cu titlul de mită, un număr de 61 de apartamente în valoare totală de 1.811.660 de euro. Mita a fost disimulată în prețul terenului, prin plata în natură a unui număr de 61 de apartamente predate «la cheie», precum și a unui număr de 61 de locuri de parcare”, suspectează procurorii DNA.

Avere fabuloasă

Potrivit ultimei declarații de avere completată de Daniel Maricuța, în iunie anul trecut, averea acestuia este una apreciabilă și în acte. În comuna unde a fost ales de patru ori are terenuri agricole de 13,6 ha, lacuri de 10,5 ha plus alte tipuri de terenuri cu o suprafață totală de un hectar. Alte 1,6 ha de teren aflate pe numele său sunt situate în Avrig și în Sadu.

Cu excepția terenului din Avrig (0,5 ha), toate au fost achiziționate prin cumpărare după ce a fost ales primar. La fel, apartamentul din Sibiu, garsoniera din Avrig (30 de mp) și imensa vilă de 982 de mp din satul Mohu. Declarația de avere mai enumeră ceasuri de 12.000 de euro, dar și un set de tacâmuri de 4.000 de euro. Maricuța a investit, însă, mult și într-o pasiune a sa: caii de echitație. Potrivit declarației de avere, acești cai și mânjii pe care îi are valorau, în vara anului trecut, 455.000 de euro. Potrivit aceleiași declarații de avere, Daniel Maricuța deține pachetul majoritar de acțiuni al Vinaria SA, societate producătoare. Însă ambele firme au probleme serioase. Spre exemplu, Alcoolradu a încasat, în total, anul trecut 100 de lei, având cheltuieli de peste 145.000 de lei. Vinăria a înregistrat profit anul trecut (128.000 de lei), unul timid pe lângă pierderile de mai bine de 1,5 milioane de lei din ultimii trei ani.

Averea secretarei Scumpu

În același dosar a fost reținută și Elenei Scumpu, secretarea Primăriei. Deși locuiește într-o impresionantă casă din Șelimbăr, Scumpu nu a trecut în declarația de avere acest imobil. În schimb, la fel ca și Daniel Maricuța, are enumerate seturi de tacâmuri de argint în valoare de 3.400 de euro și tăvi cu pahare de argint de alte 4.000 de euro. Bijuteriile și ceasurile pe care le mai deține valorează alte 21.000 de euro.Tag-uri:

Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate