Editura Evenimentul si Capital

PRIMĂRIA SECTORULUI 2, DECAPITATĂ DE DNA. O bucată din terenul retrocedat de Onțanu a ajuns la Gabriel Oprea

Hotelul familiei Oprea, o clădire aflată în paragină
Autor: | | 10 Comentarii | 4234 Vizualizari

Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, secretarul său, Toma Șutru, și avocata Loredana Radu sunt acuzați că au primit terenuri și bani pentru a înlesni o retrocedare

Schema tranzacțiilor imobiliare realizată de Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2, avocata Loredana Claudia Radu și secretarul general al Primăriei Sector 2, Toma Șutru, este complicată, după cum arată referatul procurorilor DNA. Prin acest referat, procurorii speră să obțină mandate de arestare la Curtea de Apel București. Sursele spun că denunțătorii în dosarul Onțanu sunt Cristi Borcea și omul de afaceri Dragoș Dobrescu.


FOTO: Onțanu a fost adus încătușat la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă. La închiderea ediției, ordonanța de reținere a expirat, iar edilul aștepta decizia acasă FOTO: EVZTerenurile vizate

Rolul primarului și al secretarului său este legat de o retrocedare. În mai 2007, doar primarul Neculai Onțanu și secretarul Toma Șutru au semnat documentul înaintat Comisiei Municipiului București pentru analiză și validare/invalidare a terenurilor ce urmau să fie retrocedate, care totalizau 83.499,89 mp. Ceilalți membri ai subcomisiei nu au semnat actul. Procurorii vorbesc de un lot de 17.943,98 mp amplasat pe b-dul Pierre de Coubertin sau str. Tony Bulandra, un lot de 33.157,85 mp situat pe str. Petricani, un lot de 11.774,06 mp situat pe str. Barbu Văcărescu/ str. Țițeica Gheorghe, 344,10 mp amplasați pe str. Icoanei, 349,17 mp amplasați pe str. Cremenița, 12.165 mp. pe Șoseaua Colentina și 7.765,73 mp situați pe str. Barbu Văcărescu.


Potrivit informațiilor, Oprea dorea să construiască un hotel cu trei niveluri la subsol, parter și șase etaje, iar avaocata obține avizul de urbanism în 2008.


„Începând cu anul 2001, (...) a formulat o serie de notificări adresate Comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 din cadrul Primăriei Municipiului București și Prefecturii București privind restituirea în natură a unor terenuri sau măsuri reparatorii pentru un teren cu suprafața de 66,45 ha, ce constituise anterior anului 1945 moșia Fundeni din comuna Colentina, județul Ilfov (în mare parte actual sector 2 din Municipiul București)”, precizează procurorii în referat.

Afacerea din Barbu Văcărescu

Coroborând povestea tranzacțiilor cu documentele obținute de Rise Project și Centrul de Investigații Media, aflăm cine a obținut titlul de proprietate și cum a ajuns un teren de 1.000 mp în posesia lui Gabriel Oprea.

Procurorii DNA susțin că în iulie 2007, Toma Șutru a transmis Comisiei Municipale o adresă de reconstituire a dreptului de proprietate pentru o persoană, în fapt, potrivit Rise Project, lui Ioan Tudor Ionescu. La data de 20 septembrie 2007, Primăria Sectorului 2 a emis titlul de proprietate pentru I.T. Ionescu, pentru 9,6839 ha. Terenul era compus din 7 loturi situate pe raza sectorului 2 București, printre care un teren în suprafață de 11.774,06 mp situat pe strada Barbu Văcărescu nr. 243-271. Societatea Experților Tehnici SA a evaluat această suprafață la circa 6 milioane de euro. După o lună de la retrocedare, acesta i-a vândut avocatei Loredana Radu o mie de metri pătrați din lot, la un preț de zece ori mai mic decât cel real. Un an mai târziu, Loredana Radu, avocata lui Victor Ponta și nepoata lui Gabriel Oprea, a vândut terenul familiei Oprea cu un preț de opt ori mai mare decât îl achiziționase. Apoi, soții Oprea au donat terenul fiicei lor, cu tot cu hotelul aflat și astăzi în construcție. Construcția se află pe malul Lacului Colentina, peste drum de baza sportivă a lui Dinu Pescariu.

Partea avocatei

La data de 13 noiembrie 2007, la cabinetul de avocat al Loredanei Radu, au fost redactate actele prin care suprafața de teren a fost împărțită oficial în trei loturi: unul de 10.274 de metri pătrați, altul de 500 și altul de o mie de metri pătrați. Pe baza documentelor, procurorii spun că, în aceeași zi, terenul de o mie de metri pătrați i-a fost vândut avocatei pentru suma de 50.000 de euro, dar proprietarul Ioan Tudor Ionescu a primit suma de 5.000 de euro ca avans. Tranzacția a fost parafată de notarul Florina Dobre, care s-a remarcat prin calcularea taxelor și comisioanelor la o valoare de 10 ori mai mare, adică la o jumătate de milion de euro. Procurorii susțin că „diferența de 45.000 euro s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia”.Loredana Radu, acoperirea lui Oprea

Din contractele depuse la Oficiul de Cadastru al Sectorului 2, reiese că Loredana Radu a încasat de la soții Oprea de opt ori mai mult decât a investit, adică 400.000 de euro. Chiar și după doi ani de la tranzacție, Oprea nu a trecut în nicio declarație de avere construcția de pe malul lacului, ci doar terenul de o mie de metri pătrați. „Omisiunea” lui Oprea este deconspirată de ginerele său, Alexandru Marius Tudor. El a scris în declarația sa de avere că soția sa, Ana Maria, fiica lui Gabriel Oprea, a primit de la părinți și terenul de o mie de metri pătrați, dar și hotelul „în curs de edificare”.

Oprea, vecin cu firme offshore

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate