Primar și fiul său, cercetați de DNA în al doilea dosar. Frauda a ajuns la 1 milion de euro

Primar și fiul său, cercetați de DNA în al doilea dosar. Frauda a ajuns la 1 milion de euro

Procurorii DNA Timișoara au descins vineri la primăria localității Ciclova Română din județul Caraș-Severin, și la locuințele primarului Gheorghe Percea, respectiv a fiului său, Adrian.

Cei doi sunt anchetați pentru conflict de interese, după ce fiul primarului, respectiv inculpatul Percea Adrian Ioan, a luat în concesiune, prin interpuși, mai multe terenuri de la primărie. Ulterior, el a solicitat la APIA – Centrul Local Oravița sprijin financiar în cadrul unor scheme de plăți directe (SAPS, ZMD, etc.). Există suspiciunea că documentele prezentate de acesta la unitatea de implementare nu sunt reale, transmit procurorii DNA. Prejudiciul din fonduri europene a fost estimat la peste 1 milion de euro.

„Din dispoziția primarului localității Ciclova Română (numitul (…) , tatăl inculpatului), în perioada în care se depuneau cererile unice de plată pe suprafață la APIA, adeverințele necesare fermierilor pentru a face dovada dreptului de utilizare a terenurilor pentru care se solicita sprijin financiar erau semnate «în alb» de funcționarii din cadrul Primăriei (respectiv de către primar, secretar, inspectorul din cadrul serviciilor de impozite și taxe, respectiv registrul agricol), ulterior fiind completate, de regulă la sediul APIA CL Oravița, cu datele din adeverințele folosite de fermieri în campaniile anterioare. Mai mult, la aceste adeverințe aveau acces mai multe persoane din cadrul Primăriei, erau completate și eliberate și de alți funcționari decât cei din cadrul Registrului Agricol, aspect care a permis, așa cum este și situația inculpatului Percea Adrian Ioan, la emiterea și folosirea la APIA a unor adeverințe în care nu erau consemnate aspecte conforme cu situația din registrele publice ale unității administrativ teritoriale. În privința inculpatului Percea Adrian Ioan (…), acesta s-a prevalat în fața funcționarilor din cadrul Primăriei Ciclova Română de existența celor două contracte de arendă falsificate, aspect care a dus la emiterea celor șase adeverințe din care a rezultat că suspectul avea dreptul de a utiliza suprafețele de teren agricole pentru care a solicitat sprijin financiar (adeverințele înregistrate la Primăria Ciclova Română sub nr.466/2011, nr.460/2012, nr.571/2013, nr.376/2014, nr. 950/2015 și nr.656/2016) (…)”, arată documentele DNA făcute publice în luna martie. Practic acțiunea de vinery are loc în urma disjun gerii cauzei din dosarul deja instrumentat de DNA, în care Percea junior a fost deja trimis în judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News