Prima victorie EVZ în scandalul SIPA. Ministrul Justiţiei va publica numele celor care au intrat în arhiva SIPA

Prima victorie EVZ în scandalul SIPA. Ministrul Justiţiei va publica numele celor care au intrat în arhiva SIPA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat ieri că va publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA. Iniţiativa ministrului a fost salutată imediat de şefa judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, ca un prim pas spre clarifi carea situaţiei. O reacţie a avut şi europarlamentarul Monica Macovei, care însă evită în continuare să răspundă la întrebările puse sâmbătă de preşedinta UNJR

După ce Evenimentul Zilei a readus în atenţia publicului problema arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei şi a cerut desecretizarea acesteia, majoritatea magistraţilor şi politicienilor s-au raliat acestui demers. După ce săptămâna trecută a anunţat că va analiza posibilitatea de a desecretiza raportul din 2008 prinvind arhiva SIPA, ieri Tudorel Toader a făcut ieri şi o promisiune concretă.

Ministrul Justiţiei: „Arhiva SIPA este o pată pe obrazul justiţiei”

„Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiției române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafață. Primul pas - voi publica numele celor care au „vizitat” arhiva, eventual și numărul „vizitelor” efectuate”, a scris ieri pe pagina sa de Facebook Ministrul Justiţiei. Tot ieri el a anunţat că „cel mai probabil joi” va da publicităţii numele celor care au avut acces la arhiva în care se spune că s-ar afla dosare profesionale şi personale ale multor magistraţi din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Dana Gîrbovan

Şefa UNJR cere să se publice şi datele în care s-a intrat în arhivă

Anunţul ministrului a fost salutat de Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, cea care cere de mai mulţi ani clarificarea situaţiei acestei arhive. „Această publicare reprezintă un prim pas pentru clarificarea situaţiei acestei arhive. Îl rog, de asemenea, pe domnul ministru ca, alături de numele acestor persoane, să publice şi data când au intrat în arhiva SIPA”, a scris magistratul clujean pe pagina sa de Facebook. Propunerea lui Gîrbovan este importantă în condiţiile în care, sâmbătă, din cele şase întrebări adresate Monicăi Macovei, trei se refereau la datele când s-a intrat în arhiva SIPA şi cine a dispus acele vizite. În finalul postării, aceasta i-a adus aminte Monicăi Macovei că aşteaptă în continuare răspuns la întrebările pe care i le-a pus public în legătură cu celebra arhivă.

Monica Macovei propune amânarea desecretizării arhivei SIPA

Imediat a venit o reacţie şi de la Monica Macovei, care evită în continuarea să îi răspundă concret Danei Gîrbovan. Europarlamentarul este de acord cu declasificarea raportului Chiuariu-Predoiu, despre care jurnalistul Dan Andronic a scris că ar clarifica multe aspecte ce privesc arhiva SIPA, dar se opune în continuare la ideea ca publicul să cunoască ce conţine arhiva. Macovei propune ca desecretizarea arhivei să fie făcută abia după ce procurorii DIICOT instrumentează dosarul deschis în urma plângerii depuse săptămâna trecută şi după ce la Ministerul Justiţiei se înfiinţează o Comisia de analiză a arhivei. Cu alte cuvinte Macovei propune practic să mai treacă un timp până când vom afla adevărul. Politicianul se plânge că subiectul SIPA este „dirijat” către ea şi oameni din fosta ei echipă, dar nu scoate niciun cuvânt despre întrebările concrete pe care i le-a pus Dana Gîrbovan.

Dragnea vrea să ştie dacă deciziile instanţelor au fost influenţate

Întrebat în legătură cu faptul că ministrul Justiţiei a spus că va face publică lista persoanelor care au avut acces la arhiva SIPA, Dragnea a afirmat că este un lucru bun, dar nu este suficient. „O văd cu un ochi foarte bun, dar nu este suficient. Cred că trebuie să se uite cu atenţie şi să gândească procedura, sistemul, mecanismul prin care informaţiile relevante din acele documente să fie făcute publice. Oamenii vor să ştie dacă deciziile instanţelor au fost influenţate într-o anumită perioadă sau mai sunt influenţate şi astăzi de alte lucruri decât probele din dosar”, a spus preşedintele PSD.

Narcisa Iorga: „Trebuie să afl ăm scopul şi durata vizitei celor care au intrat în arhivă”

O nuanţă foarte interesantă a lansat, ieri, jurnalista Narcisa Iorga, fostă membră a CNA. Aceasta spune că Ministrul Justiţiei să anunţe şi dacă cei care au intrat în arhivă au făcut un raport în urma fiecărei vizite, pentru că altfel „vizitele au fost private”. „Cred însă că dincolo de numele celor care au vizitat SIPA şi numărul vizitelor, trebuie să aflăm şi „scopul şi durata vizitei”: dacă s-au întocmit rapoarte ulterior acestor vizite şi dacă nu, de ce nu s-au întocmit. În acest ultim caz, se poate presupune că vizitele au fost private”, a spus ieri Iorga.