Editura Evenimentul si Capital

Fiică de tractorist şi textilistă, PRIMA FEMEIE COSMONAUT din istorie. Povestea Valentinei, PARAŞUTISTA care A VRUT să zboare ŞI PE MARTE, chiar dacă ştia CĂ NU SE VA ÎNTOARCE | Foto

prima femeie cosmonaut din istorie
Autor: | | 0 Comentarii | 2458 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Fiică de tractorist şi textilistă, prima femeie cosmonaut din istorie.

Prima navetă spaţială care a fost pilotată de o femeie, a fost lansată la 19 iunie 1963, conform englishrussia.com. Cea care a pilotat-o era Valentina Tereshkova, o cetăţeană a Uniunii Sovietice. În momentul lansării, fiica unui simplu tractorist şi a unei muncitoare la o fabrică de textile a rostit o propoziţie celebră: „Hei, cerule, dă-ţi pălăria jos!”

Aleasă din 50 de paraşutiste selecţionate atent de autorităţile sovietice, Valentina Tereshkova devenea singura femeie care a zburat singură în spaţiu, două zile, 22 de ore şi 41 de minute.

Cu toate că existau candidate mai înzestrate fizic şi intelectual decât ea, cea care a fost şi prima femeie din URSS promovată la gradul de general, a fost preferata conducerii sovietice datorită originilor considerate ”sănătoase”.

Mai-marii sovietici au avut ideea trimiterii unei femei în spaţiu după misiunile de succes pe care le avuseseră Yuri Gagarin şi Gherman Titov. La mijloc era şi o uriaşă miză propagandistică în lupta cu occidentalii: URSS putea deveni prima ţară care trimitea o femeie în spaţiu.

Selecţia femeilor care prezentau aptitudini pentru zborul în spaţiu a început în 1961. Candidatele ideale aveau 1, 70 m şi cel mult 70 de kg. Au fost alese paraşutiste, pentru că la întoarcerea din misiune era necesară catapultarea de pe naveta "Vostok".

Planul iniţial presupunea trimiterea în spaţiu a două femei, cu navete diferite, dar ideea a fost abandonată în primăvara anului 1963. A fost trimis un cosmonaut în locul unei femei, astfel că la 14 iulie 1963, Valery Bykovsky era la bordul "Vostok-5" şi petrecea aproape cinci zile în spaţiu.

La dorinţa Valentinei, familia şi apropiaţii nu au ştiut nimic despre rolul său în istorie spaţială a URSS. Riscurile erau prea mari, totul se putea termina tragic, aşa că femeia aleasă a decis să nu îşi încarce psihic apropiaţii. Explicaţia a fost că urmează să execute nişte salturi cu paraşuta, dar mai târziu, mama şi tatăl ei au aflat adevărul la radio.

Misiunea nu a fost ocolită de momente critice. Unul dintre acestea s-a consumat la intrarea în atmosferă, când, din cauza unei erori de programare, ”Vostok-6" se îndepărta de pământ în loc să se apropie. Din fericire, greşeala a fost remediată rapid de cei de la centrul de comandă. Dar emoţiile nu se terminau aici pentru Valentina.

Cea care ocolise Pământul de 48 de ori a avut o aterizare de coşmar. Amorţită din cauza costumului greoi, Valentina s-a încăpăţânat să continue misiunea până în ultima clipă. La catapultare, controlul paraşutei foarte grele a devenit imposibil, astfel că aceasta s-a deschis la doar patru kilometri deasupra solului. Eroina URSS putea ateriza într-un lac, ceea ce i-ar fi fost fatal având în vedere că era epuizată şi nu mai avea energie pentru a se menţine la suprafaţă.

Norocul a fost de partea ei şi a aterizat pe pământ în cele din urmă. Pentru că propaganda nu a fost mulţumită de felul în care se întorsese Valentina, a doua zi aceasta a mai executat un salt cu paraşuta. Totul a ieşit bine a doua oară, dar cea care cucerise spaţiul s-a simţit foarte rău şi a fost dusă la spital. Şi-a revenit rapid şi a continuat să viseze că se va întoarce acolo unde nu există limite.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate