Editura Evenimentul si Capital

„Prima casă 2” îţi finanţează locuinţa nouă în rate

5d14c8121cab74606a16ebb37dd6373a
Autor: | | 0 Comentarii | 0 Vizualizari

PREVEDERI NOI. Cei care aleg să-şi construiască o casă prin programul guvernamental vor primi bani de la bancă în tranşe, în funcţie de stadiul lucrărilor, nu la final, ca până acum.

Cei care se califică în programul „Prima casă” pot primi de acum garanţii pentru credite de până la 70.000 de euro, în cazul în care vor să îşi construiască o casă de la zero, potrivit prevederilor adoptate ieri de guvernanţi. Până acum, limita era de 60.000 de euro, pentru orice tip de casă - veche, nouă sau în curs de construcţie. Totodată, s-au schimbat şi condiţiile de acordare a creditului bancar. Astfel, cei care voiau să îşi ridice o casă de la zero aveau nevoie până acum de o promisiune de garantare de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) şi ulterior de o promisiune de creditare, primind banii de la bancă după ce casa era gata. Acum, „primesc o garanţie cu care merg la bănci, iar instituţiile de finanţare eliberează banii pe stadii de execuţie. Deci nu mai primesc o promisiune de garantare, ca până acum, pe baza căreia trebuie să îşi finanţeze singuri construcţia”, a explicat ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu. Întrebat dacă se finanţează şi construcţia de case în regie proprie, ministrul a spus că „băncile vor dori să lucreze cu un antreprenor general”. De asemenea, cei care aplică pentru acest tip de credit trebuie să aibă în proprietate un teren, iar autorizaţia de construcţie să fie obţinută după intrarea în vigoare a hotărârii de guvern aprobate ieri.   Până la data recepţiei finale a locuinţelor va fi aplicată ipotecă legală de rang I şi asupra terenurilor pe care casele urmează să fie construite. 75.000 de euro pentru cei care se asociază Cei organizaţi în asociaţii şi care vor să îşi construiască în comun un imobil vor avea o garanţie de câte 75.000 de euro fiecare. Asociaţiile trebuie să fie formate din minimum şapte persoane.   Potrivit lui Vlădescu, o condiţie esenţială în cazul construcţiilor în asociere este ca persoanele să deţină un teren în comun, fără să fie necesar ca asocierea să aibă o formă juridică. Şi casele ANL sunt incluse în program Garanţia de 60.000 de euro va fi acordată pentru locuinţe existente, finalizate până la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, precum şi pentru locuinţe aflate în diverse stadii de execuţie, cu autorizaţii de construire eliberate deja. Inclusiv casele construite şi date în exploatare prin programele derulate de ANL intră la această categorie. Mai nou, şi chiriaşii de un an în apartamentele ANL îşi vor putea cumpăra locuinţele, nu doar după trei ani, ca acum. Pentru acest lucru, guvernul va aproba săptămâna viitoare o ordonanţă de urgenţă. Prima parte a programului „Prima casă” a expirat la 15 februarie. După publicarea hotărârii de ieri în Monitorul Oficial, doritorii vor putea merge din nou la bănci să-şi depună dosarele. Nivelul avansului necesar rămâne acelaşi, de 5% din valoarea creditului, şi nici prevederile referitoare la dobânzi nu se modifică. Plafonul de garanţii pentru acest an este de 700 de milioane de euro.

„În a doua jumătate a acestui an, vom construi primele case din program, după identificarea terenurilor.”,
ELENA UDREA, ministrul dezvoltării şi turismului
PROIECT RURAL ANL face case la ţară pentru „specialişti” Specialiştilor din diferite domenii care doresc să activeze la ţară le vor fi construite şi date spre închiriere case în valoare de 30.000- 35.000 de euro. Costul chiriilor va fi suportat de autorităţile locale. Primele zece case destinate medicilor sau profesorilor vor fi construite în a doua jumătate a acestui an, în cadrul programului „Renaşterea Satului Românesc”. Guvernul a aprobat, ieri, implementarea lui cu ţintă, construirea a 25.000 de locuinţe pentru specialişti angajaţi în serviciile publice. Locuinţele vor fi destinate câte una şefului de post şi medicului sau asistentului stabilit în localitate, iar restul vor fi alocate cadrelor didactice. Toate casele vor fi finanţate prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), nu vor putea fi vândute ulterior. Locuinţe cu două sau trei camere „Vom solicita autorităţilor locale identificarea terenurilor pentru implementarea programului în comunităţile respective”, a declarat ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea. Totodată, ea a afirmat că speră ca în a doua jumătate a acestui an „să putem porni la implementarea primului proiect, primele comune care să se poată construi cele 10 locuinţe”. Casele vor avea două şi trei camere, pe un singur nivel sau nivel şi mansardă, cu suprafeţe utile între 100 şi 120 mp şi un teren de 500 mp. Potrivit Elenei Udrea, ministrul dezvoltării, proiectele vor fi selectate pe principiul „primul venit, primul servit” şi nu conform culorii politice a primarilor. (Paul Barbu)
70.000 de euro este plafonul maxim garantat de stat pentru casele care urmează să fie construite prin programul guvernamental

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate