Editura Evenimentul si Capital

Noul șef al CSM a adus în atenție povestea gropii de la Berevoiești, unde s-au aruncat documente ale Securității

Petre Mihai Băcanu a găsit în gropa de la Berevoiești chiar și documente ale Securității care îl vizau FOTO: NICUȘOR STAN
Autor: | | 9 Comentarii | 14839 Vizualizari

Judecătorul Mircea Aron, președintele CSM, spune că hârtiile dezgropate acum 25 de ani ar trebui desecretizate

Numirea fostului procuror militar Mircea Aron în fruntea CSM a adus în atenția publică un subiect care a făcut mare vâlvă în anul 1991: documentele Securității aruncate și arse într-o groapă din comuna Berevoiești.

A fost o adevărată bombă de presă, deoarece descoperirea au făcut-o niște ziariști de la România liberă, iar Petre Mihai Băcanu, directorul de atunci al publicației, a decis ca, împreună cu o echipă de reporteri, să plece la locul unde se îngropaseră secretele instituției de temut a lui Ceaușescu și să scoată la lumină hârtiile ce nu arseseră în totalitate. Ziariștilor de la cotidianul România liberă li s-au adăugat câțiva de la Tineretul liber, un ziar dispărut astăzi, dar a cărui redacție era vecină cu cea a lui P.M.Băcanu.

Lucram atunci la Tineretul liber, reporter în secția de Investigații-Reporteri speciali, condusă de Gavrilă Inoan și Sorin Ovidiu Bălan. Știam de ceva timp că în zona comunei Berevoiești (aproape de Câmpulung Muscel), foști securiști îngropaseră documente. Băcanu și România liberă publicau deja niște articole trăsnet. Când s-a dat alarma că se pleacă spre Berevoiești, la groapă, din echipa noastră au plecat Sorin Ovidiu Bălan și alți doi colegi reporteri. Când s-au întors de acolo, informațiile au fost explozive. Le veți regăsi și în relatările din cuprinsul acestui material.

După multe luni de inves tigații, de analizare a documentelor pe care jur naliștii le publicau, după un noian de declarații și ex plicații ale autorităților statului ni s-a conturat ima ginea a ceea ce a fost „Groapa Securității”. „Cazul Berevoiești” a fost una din marile diversiuni de după revolta populară din ,89 și preluarea puterii de către grupul condus de Ion Iliescu. Cu toții am înțeles că s-a creat un scenariu cu o groapă plină cu dosare ale Securității, ce trebuiau arse, ca să se acrediteze ideea că acolo au dispărut și cele „delicate” și care fuseseră „puse la păstrare” de oamenii noii Puteri. Îmi amintesc că se vehicula o cifră de peste 100.000 de dosare și documente dispărute din fosta arhivă a Securității.


FOTO: Fragment dintr-un document dezgropat. Multe vizau personaje ce aveau să devină importante după 1989Acțiunea ziariștilor din primăvara lui 1991 a băgat în priză SRI, Armata, Procuratura Militară, Parlamentul. Jurnaliștii au fost și ei chemați la procuratură. După ce s-au terminat investigațiile Comisiei de anchetă, unele dintre dosarele recuperate din groapa de la Berevoiești au fost ridicate de Ministerul Apărării Naționale, care le-a depozitat la Pitești. Multe altele au ajuns în mâinile unor foști securiști sau ale unor persoane cu funcții publice. O parte, procurate de ziariști fie de la țăranii din zona gropii, fie scoase din pământul de la Berevoiești, au rămas în redacții și au fost publicate de ziarele vremii.

Toți cei implicați în ”Cazul Berevoiești” au fost anchetați de către procurorul militar Mircea Aron, pentru încălcarea art. 242 CP, „sustragerea sau distrugerea de înscrisuri“, și de art.252 CP, „neglijență în păstrarea secretului de stat“. La finalul anchetei, magistratul a hotărât că nu este cazul începerii urmăririi penale față de niciunul dintre ofițerii și subofițerii SRI care s-au ocupat de transportul documentelor Securității către un loc unde trebuiau distruse, dar care, s-a spus, au fost furate, în niște saci cu hârtii, de câțiva țigani. Comisia parlamentară nu a fost de acord cu această decizie a Procuraturii Militare. În schimb, ofițerii au fost sancționați cu demiterea din SRI. Cel mai important personaj al cazului Berevoiești a fost adjunctul lui Măgureanu, generalul Mihai Stan. S-a declarat că acesta aprobase folosirea camionului la transportul hârtiilor și că Virgil Măgureanu, șeful SRI, nu a fost informat despre această afacere până când scandalul n-a izbucnit în presă. Dosarul „Cazului Berevoiești” zace, probabil, în arhiva Camerei Deputaților, fiindcă, cu ani în urmă, Parchetul General a comunicat că nu este în custodia sa.

Debut cu scandal la șefi a CSM. Mircea Aron: „Unii au avut de profi tat de pe urma Dosarului Berevoiești!”

Judecătorul Mircea Aron, ales președintele CSM pentru ultimul an al Consiliului în componența actuală, a fost acuzat de membrii Asociației 21 Decembrie 1989 pentru soluția dispusă în Dosarul Berevoiești. Noul președinte al CSM a precizat pentru Evenimentul zilei: „Am făcut anchetă în Dosarul Berevoiești, am dat o soluție de scoatere de sub urmărire penală sau de neîncepere a urmăririi penale, nu mai îmi amintesc exact, fiindcă au trecut douăzeci de ani de atunci. Dar soluția a fost motivată temeinic, pe textele de lege care erau atunci în vigoare. (...) Nu îmi amintesc exact cum am motivat pentru că a fost o situație extrem de complicată. Unii au avut de profitat de pe urma Dosarului Berevoiești și care au ajuns și politicieni. Spun că ar fi avut de profitat pentru că actele acelea reconstituite după cele arse nu au fost date publicității niciodată. Era și Vadim Tudor numit prin acele documente și acesta este doar un exemplu.(...) Știu că am audiat foarte mulți oameni. Pe atunci era șef la SRI Virgil Măgureanu, el a sesizat chestiunea asta în contextul acela tulbure. Nu știu cât de bună credință ori rea credință a avut Măgureanu când a făcut-o. (...). Eu am primit dosarul de la șeful meu Dan Ioan, care era șeful SPM. Îmi amintesc vag, dar știu că actele nu le-am ridicat eu, alți colegi de-ai mei au mers la groapă. Mergeți la arhive și aflați totul. Iar documentele acelea reconstituite din groapa de la Berevoiești ar trebui desecretizate și publicate”, ne-a declarat președintele CSM supărat pentru „mizeria” care i se aruncă în cap. (Violeta Fotache)

Mărturia lui Cristian Botez, pe blogul său, despre săpăturile de la Berevoiești

Abia dacă aveam o lună de zile ca ziarist la România liberă. Pe 17 mai 1991, Tudor Artenie mă caută și mă întreabă dacă a doua zi pot să plec într-o deplasare. „Desigur!”. Pe 18 mai, la ora opt dimineața, din fața Casei Scânteii, împreună cu alți 8-10 colegi de la ziar, in frunte cu directorul RL și gazetarul de excepție, Petre Mihai Băcanu, plecam cu un microbuz spre comuna Berevoiești, județul Argeș.

Povestea documentelor

Povestea avea să înceapă, însă, cu aproape un an în urmă. În iunie 1990, locotenent-colonelul SRI Nicolae Bordeianu primește ordin să distrugă 82 de saci plini cu documente ultrasecrete, în special dosare informative.

Ulterior avea să se afle că multe dintre aceste documente proveneau din zona artă, cultură învățământ, din care aveau să provină o mare parte din conducătorii României postdecembriste.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate