Editura Evenimentul si Capital

Prim-minstrul polonez agită spiritele în UE: compară migraţia cu nazismul

Autor: | | 4 Comentarii | 781 Vizualizari

Premierul polonez compară valul de migranţi cu ameninţarea nazistă. E o adevărată polemică asupra unei fraze a Beatei Szydlo de la Partidul naţional-conservator pronunţată în ziua istorică a primului transport de prizonieri spre lagărele de exterminare naziste.

Premierul polonez Beata Szydlo, a susţinut un discurs care, în mod greşit sau pe bună dreptate, la televiziune şi în faţa ochilor comunităţilor ebraice, dar şi a observatorilor din lumea întreagă, a sunat ca o indirectă blasfemie.

Ea a comparat valurile de migranţi din Europa cu ameninţarea reală şi tragică pe care Polonia şi alte ţări europene au suportat-o în Al Doilea Război Mondial, când a avut loc invazia şi ocupaţia din partea Germaniei naziste.

Încep criticile din toată lumea, tocmai în preziua când Uniunea Europeană hotărăşte să deschidă procedurile de infracţiune împotriva Poloniei, Cehiei şi Ungariei pentru refuzul lor de a accepta cote de mase întregi de migranţi actualmente masaţi în Italia şi Grecia. Premierul a spus în fapt, citată de toate agenţiile de presă internaţiionale:

''Auschwitz este o lecţie care ne demonstrează că trebuie să facem orice este posibil pentru a ne proteja proprii cetăţeni''.

Frază pe de o parte nebuloasă, dar pentru mulţi observatori sună ca o combinaţie implicită dar clară între posibilele pericole pe care undele migratoare le pot aduce în Europa şi pericolul tragic, sângeros, real, care a fost ocupaţia nazistă în aproape toată Europa. Premierul a pronunţat aceste cuvinte în locul unde o ceremonie comemora a 77-a aniversare a primului transport de evrei deportaţi de cel de-al Treilea Reich în lagărele de exterminare adiacente Auschwitz şi Birkenau, construite de germani în Polonia ocupată şi unde naziştii au ucis peste 1 milion de evrei, ţigani, gay, partizani polonezi şi prizonieri de război sovietici.

Tensiunile dintre cele trei ţări acuzate şi UE se acutizează, cuvintele părând unora nepotrivite. Discursul premierului e considerat modul cel mai greşit de a apăra linia unui NU absolut în privinţa primirii de migranţi, deşi naţional-conservatorii polonezi au toleranţă zero pentru aceştia. La fel şi naţional-conservatorul Viktor Orban, este de neclintit, care în plus este admirat şi citat ca un exemplu de către populiştii Europei occidentale.

Comisia europeană, a deschis procedurile de infracţiune împotriva Poloniei, Cehiei şi Ungariei pentru intransigenţa lor de a nu adăposti migranţi şi refuzul de a împărţi povara primirii de migranţi cu alte state europene, informează La Repubblica. Porivit lui Donald Tusk, preşedintele Comisiei, ''asemena cuvinte pronunţate în acel loc n-ar trebui să mai iasă niciodată din gura unui şef de guvern polonez''.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Rafal Bochenek, a invitat pe toţi să citească întregul discurs în care premierul a sperat că ''teribilele evenimente ca acelea de la Auschwitz şi din alte locuri ale martiriului să nu se mai repete''. Dar unii observatori aruncă în discuţie şi felul în care papa de origine poloneză Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla) a definit nazismul şi Holocaustul ca ''Răul absolut'', adică mai rău decât bolşevismul şi Gulagul.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate