Prim-adjunctul SRI, preocupat de evacuarea postului de știri. Generalul Florian Coldea despre Antena 3: „Mai lasă-i să se perpelească”

Prim-adjunctul SRI, preocupat de evacuarea postului de știri. Generalul Florian Coldea despre Antena 3: „Mai lasă-i să se perpelească”

La doi ani de la evacuarea Antenei 3 din sediul din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, jurnalistul Dan Andronic a făcut o nouă dezvăluire care arată că SRI a urmărit cu atenţie cazul postului de ştiri. Jurnalistul vorbeşte despre o discuţie purtată cu generalul Florian Coldea în luna august 2014, la puţin timp după condamnarea la închisoare a lui Dan Voiculescu, fondatorul trustului

Jurnalistul Dan Andronic spune că spre finalul lunii august 2014 a aflat un zvon conform căruia postul de televiziune Antena 3 urma să fie evacuat. „Îi dau un mesaj lui Traian Băsescu, la acel moment preşedintele României, în care-i spun că am aflat acest lucru, dar și că nu consider că este normal ca acest lucru să se întâmple”, a scris Andronic. După 10 minute, jurnalistul a fost sunat de generalul Florian Coldea care i-a spus că nu se va întâmpla nimic până în ziua de luni.

„Florian Coldea știa foarte bine ce se întâmplă. Știa ce se întâmplase, ceea ce era normal prin prisma funcției sale, dar știa mai ales ce urma să se întâmple. Era Turnul de Control al Binomului. Coldea știa. Nu numai în cazul evacuării Antenei 3, dar și în cazul procesului lui Dan Voiculescu”, a scris Andronic.

Afirmaţiile lui Andronic, susţinute de întâmplările din toamna lui 2014

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a înţelege mai bine contextul în care avea loc discuţia dintre cei doi, amintim faptul că ea venea după condamnarea lui Dan Voiculescu. În data de 8 august 2014, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea l-au condamnat pe omul de afaceri la 10 ani de detenţie în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Judecătorii au dispus recuperarea prejudiciului în valoare de peste 60 de milioane de euro provocat Ministerului Agriculturii. În baza acestui prejudiciu au apărut speculaţiile prinvind evacuarea Antenelor. Afirmaţia lui Andronic este confirmată de faptele petrecute în luna septembrie 2014. În data de 23, statul român, prin Ministerul Finanţelor, a trecut în proprietatea sa blocul turn Grivco, sediul Antenelor din Băneasa şi terenurile aferente, televiziunile urmând a fi evacuate.

Acţiunea nu s-a putut produce imediat din cauză că trustul Intact a contestat în instanţă evacuarea, pe baza unui contract de închiriere pe care îl avea pe respectivele sedii, folosindu-se de dreptul de preemţiune. În septembrie 2015, trustul a câştigat procesul cu statul român la Tribunalul Bucureşti, dar în data de 21 ianuarie 2016 a pierdut recursul la Curtea de Apel, astfel că evacuarea nu a mai putut fi evitată. Între timp, Antenele îşi amenajaseră un alt sediu în nordul Capitalei, astfel că au reuşit să evite întreruperea emisiei.

Alegerile europarlamentare, prima tentativă de închidere

Momentul despre care vorbeşte Andronic nu a fost primul în care Antena 3 s-a aflat în pericol de a-şi închide emisia. La sfârşitul lunii martie 2014, europarlamentarul Cristian Preda a spus, într- o emisiune la România TV, că Antena 3 ar trebui închisă, fiind susţinut imediat de Sebastian Lăzăroiu care a spus că „firmelor care sunt puse sub urmărire penală ar trebui să li se limiteze activitatea. Așa cum unii oameni nu sunt cercetați în stare de libertate”. Motivul pentru care cei doi cereau închiderea postului de ştiri era reprezentat de dosarul de şantaj la adresa RCSRDS în care Antena 3 era inculpată.

Deşi dosarul a fost declanşat în mai 2013, cei doi politicieni au cerut închiderea televiziunii abia în martie 2014, în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare.

Preda şi Lăzăroiu erau în acel moment membri ai PMP, primul fiind candidat, partid pe care Antena3 îl critica vehement. Dan Andronic a reacţionat şi în acel moment printr-un editorial în care scria, în esenţă, că „Antena 3 nu poate fi închisă pentru că nu place unora ce se întâmplă acolo, după cum nu poate fi aplicată o prezumție de vinovăție acolo unde încă se desfășoară o anchetă și se judecă în instanță un caz de presupus șantaj”.

De altfel, în momentul în care s-a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul de şantaj, iunie 2017, Antena 3 a fost achitată.

„Se încearcă spargerea a ceea ce a mai rămas din presa independentă”

Cele două atacuri la televiziunea de ştiri, făcute chiar în perioada unor campanii electorale, pentru europarlamentare în primăvară şi pentru preşedinţia în toamnă, nu sunt singulare. La începutul acestei săptămâni a apărut informaţia conform căreia procurorii au cerut toate documentele din dosarul procesului civil dintre Laura Codruţa Kovesi şi jurnalişti ai postului de televiziune, pe motiv că le sunt necesare în soluţionarea unui dosar penal.

Cererea procurorilor anticorupţie a venit chiar în faza finală a procesului, la care este aşteptată o pronunţare. Este vorba de procesul în care şefa DNA a cerut 1 milion de lei daune morale, după ce la emisiunea „Sinteza Zilei” s-au pus întrebări şi s-au emis opinii, referitoare la cazul Mircea Băsescu - Bercea Mondial, jurnaliştii susţinând în acel moment că dosarul a fost tărăgănat de conducerea DNA. Noua acţiune a procurorilor DNA vine după ce Antena 3 a difuzat, în ultima perioadă, mai multe înregistrări cu posibile abuzuri ale procurorilor de la Ploieşti, înregistrări care îi creează reale probleme şefei DNA.

De altfel, materialele difuzate de Antena 3 sunt printre argumentele folosite de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a cere revocarea şefei DNA. Situaţia a fost sintetizată de jurnalistul Ion Cristoiu într-o intervenţie televizată: „La ora actuală se încearcă spargerea a ceea ce a mai rămas din presa independentă, este o mare bătălie - mă tem că procesele pe civil, dacă doamna câștigă, se dă drumul la posibilitatea ca toți demnitarii să ne dea în judecată pe civil, nu te arestează, plătești”.

Dialogul dintre Andronic şi Coldea

- Florine, dacă o faceți, luni, noi protestăm!

- Nu se va face nimic, zice el.

- Dar tu de unde știi, ce treabă ai tu cu asta, îl întreb. De ce nu se dă un comunicat ca să se liniștească toată lumea?

- Păi numai eu lucrez azi, îmi spune el, din nou ironic, la Parchet nu e nimeni. Nu are cine să dea un comunicat.

- Și mai lasă-i să se perpelească până luni, încheie el.