Editura Evenimentul si Capital

Un nou tip de protecție socială: Prețuri mai mici la gaze pentru românii săraci

Facturile, notifi cările, cererile, vor putea fi trimise sau primite gratuit de către client, de la furnizorul de gaze FOTO: AGERPRES
Autor: | | 0 Comentarii | 624 Vizualizari

Românii cu venituri mici sau cu o stare precară de sănătate vor beneficia de o relație privilegiată cu furnizorii de gaze. Cei din prima categorie vor acces și la prețuri mai mici

România a rămas mult în urma altor state europene în privința stabilirii criteriilor de selectare a românilor „vulnerabili”. Este vorba de aceia care, din cauza sărăciei, pot beneficia de tarife mai mici la utilități. Un prim pas a fost realizat printr-un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care își așteaptă aprobarea. Actul stabilește drepturile de care vor putea beneficia acești consumatori. Este doar un prim pas, deoarece criteriile în funcție de care vor fi aleși beneficiarii, trebuie stabilite de autoritățile din domeniul protecțiie sociale.

Iată, potrivit ANRE, cine ar intra în categoria consumatorilor vulnerabili:

- persoane cu venituri reduse, stabilite de instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale;


Clienții care au venituri mici vor beneficia de alocații financiare de la stat


- persoane care, din cauza condițiilor de sănătate sau de vârstă au nevoie ca gazele natural să fie furnizate în mod continuu, adică fără întreruperi sau au nevoie de alte condiții speciale când vine vorba de furnizarea gazelor naturale.

Încadrarea unui consumator în categoria client vulnerabil va fi stabilită de către autoritățile statului care au atribuții în domeniul protecției sociale. Aceste instituții vor comunica furnizorului de gaze naturale lista clienților vulnerabili.

Beneficii pentru cei cu venituri mici

Principalul beneficiu al clienților considerați vulnerabili din cauza veniturilor mici va fi acordarea de ajutoare financiare de către instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale. Autoritățile vor stabili atât cuantumul ajutorului, cât și limita de venit pentru care se acordă acest ajutor.

Un criteriu ar putea fi, de exemplu, ca venitul per membru de familie să fie mai mic decât cel minim. În perioada cât se acordă ajutorul, facturarea lunară se va face pe seama citirii contorului de către personalul furnizorului sau pe baza autocitirii realizate de client, mai scrie în documentul ANRE.

Beneficii pentru clienții cu o stare precară de sănătate

Ca și în cazul clienților cu venituri mici, cei care au probleme de sănătate vor beneficia de facturarea lunară pe baza consumului real, fie că citirea contorului o face clientul, fie că o face personalul furnizorului. Prin urmare, consumul nu va fi stabilit pe bază de estimări, ca ulterior să existe regularizări. Se evită astfel posibilitatea ca într-o lună să se achite mai mult decât s-a consumat. De asemenea, pentru că este vorba de persoane a căror sănătate este pusă în pericol de o eventuală întrerupere a furnizării gazelor naturale, acestea vor avea acces mai ușor la centrul de relații cu clienții, pentru a face eventuale anunțuri. Totodată, acestor clienți li se vor transmite gratuit, la cerere, date privind tarifele, facturile, notificările, plângerile, sau orice alte mijloace informative. Documentele vor fi transmise prin mijloace electronice, într-un format care poate fi citit fără dificultăți. De asemenea, relația dintre furnizor și consumator va putea fi intermediată de un terț, la cererea clientului. Furnizorul va trebui să se asigure că întreruperile de livrare a gazelor naturale vor fi limitate la maxim, în cazul acestor persoane.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate