Editura Evenimentul si Capital

Un nou tip de protecție socială: Prețuri mai mici la gaze pentru românii săraci

Facturile, notifi cările, cererile, vor putea fi trimise sau primite gratuit de către client, de la furnizorul de gaze FOTO: AGERPRES
Autor: | | 0 Comentarii | 630 Vizualizari

Românii cu venituri mici sau cu o stare precară de sănătate vor beneficia de o relație privilegiată cu furnizorii de gaze. Cei din prima categorie vor acces și la prețuri mai mici

România a rămas mult în urma altor state europene în privința stabilirii criteriilor de selectare a românilor „vulnerabili”. Este vorba de aceia care, din cauza sărăciei, pot beneficia de tarife mai mici la utilități. Un prim pas a fost realizat printr-un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care își așteaptă aprobarea. Actul stabilește drepturile de care vor putea beneficia acești consumatori. Este doar un prim pas, deoarece criteriile în funcție de care vor fi aleși beneficiarii, trebuie stabilite de autoritățile din domeniul protecțiie sociale.

Iată, potrivit ANRE, cine ar intra în categoria consumatorilor vulnerabili:

- persoane cu venituri reduse, stabilite de instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale;


Clienții care au venituri mici vor beneficia de alocații financiare de la stat


- persoane care, din cauza condițiilor de sănătate sau de vârstă au nevoie ca gazele natural să fie furnizate în mod continuu, adică fără întreruperi sau au nevoie de alte condiții speciale când vine vorba de furnizarea gazelor naturale.

Încadrarea unui consumator în categoria client vulnerabil va fi stabilită de către autoritățile statului care au atribuții în domeniul protecției sociale. Aceste instituții vor comunica furnizorului de gaze naturale lista clienților vulnerabili.

Beneficii pentru cei cu venituri mici

Principalul beneficiu al clienților considerați vulnerabili din cauza veniturilor mici va fi acordarea de ajutoare financiare de către instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale. Autoritățile vor stabili atât cuantumul ajutorului, cât și limita de venit pentru care se acordă acest ajutor.

Un criteriu ar putea fi, de exemplu, ca venitul per membru de familie să fie mai mic decât cel minim. În perioada cât se acordă ajutorul, facturarea lunară se va face pe seama citirii contorului de către personalul furnizorului sau pe baza autocitirii realizate de client, mai scrie în documentul ANRE.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate