Preţul gazelor a explodat peste noapte cu 27% | Avalanşa scumpirilor

Preţul gazelor a explodat peste noapte cu 27% | Avalanşa scumpirilor

Blocul Naţional Sindical anunţă o creştere de 27% a preţurilor la gaze pentru consumatorii industriali. Acest fapt reprezintă, de fapt, o creştere a tuturor preţurilor de pe piaţa de consum cel puţin cu acest procent.

Spre deosebire de consumatorii casnici, unde preţul gazelor s-a liberalizat la 1 aprilie 2017, la consumatorii industriali, liberalizarea s-a realizat în anul 2015, de atunci, România a devenit ţara cu cea mai mare evoluţie a tarifelor la gaze din Europa.

„Liberalizarea pieţei gazelor s-a realizat fără o pregătire prealabilă suficientă, iar preţurile au crescut cu 27% de la o zi la alta, astfel că OUG 64/2016, care legiferează acest proces, trebuie modificată în Parlament, ne-a declarat Steluţa Enache, directorul economic al Blocului Naţional Sindical (BNS).

„Totodată, începând cu 1 aprilie 2017, România a liberalizat preţul de achiziţie al gazelor din producţia internă, în relaţia între producător şi furnizori. Până în 2021 liberalizarea va viza şi preţul gazului pentru consumatorii casnici. În acest context, în apărarea intereselor consumatorilor, dar şi ale salariaţilor din sectorul energetic, am început monitorizarea impactului creat de procesul de liberalizare având în vedere şi modul în care autorităţile publice au pregătit acest proces”, ne spune Steluţa Enache.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt proiect de lege care zace în Parlament

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012 zace în Parlament din data de 30 noiembrie 2016. De-abia acum i-a venit rândul să fie dezbătut în Camera Deputaţilor.

„OUG 64/2016 a reprezentat un pas în acest sens, însă insuficient. Propunerile de modificare a OUG 64/2016, iniţiate de membrii Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor vor putea contribui la transparentizarea şi maturizarea pieţei energiei”, potrivit specialiştilor BNS.

Sindicaliştii consideră că liberalizarea preţurilor trebuie să se realizeze cu respectarea cel puţin a următoarelor condiţii: garantarea dreptului consumatorilor de a-şi alege liber furnizorul, funcţionarea unui cadru transparent şi nediscriminatoriu de tranzacţionare a gazelor naturale, implementarea efectivă a unor măsuri de sprijin pentru clienţii vulnerabili.

14% creşterea preţului la consumatorii casnici

În această perioadă, România a înregistrat cea mai mare creştere a preţului la gaze pentru consumatorii casnici - în semestrul II 2016 era cu 14% mai mare faţă de perioada similară a anului 2012 (preţ exprimat în paritatea puterii de cumpărare şi având toate taxele incluse), fiind una dintre foarte puţinele ţări din UE 28 care au înregistrat creşteri în acest interval de timp.