Presiuni internaționale pentru rezolvarea disputei Grecia-Macedonia

Presiuni internaționale pentru rezolvarea disputei Grecia-Macedonia

Disputa referitoare la numele „Macedonia” datează de 27 de ani și din cauza ei au ieșit în stradă, la Atena, mai mult de 140.000 de greci.

Grecii vor referendum

Sutele de mii de greci au protestat în contextul negocierilor purtate pentru scurtarea numelui oficial al Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) la Macedonia. Protestatarii vor ca acordul la care s-ar ajunge să fie supus spre aprobare unui referendum. Contestatarii consideră că numele țării vecine reprezintă o revendicare teritorială a regiunii nordice a Greciei, care include portul Salonic.

Președintele Comisiei Europene, Jean- Claude Juncker, va vizita Skopje, la sfârșitul lunii februarie, într-un turneu în șase țări din Balcanii de Vest.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut rezolvarea disputei, când a fost, luna trecută, la Skopje, pentru că Atena se opune aderării Macedoniei la UE și NATO, din această cauză.

Propuneri

La ONU, BM și FMI, Macedonia este recunoscută ca FYROM, dar Consiliul de Securitate a acceptat ideea că acesta este doar un nume provizoriu. Majoritatea țărilor, printre care Rusia și SUA, recunosc numele constituțional al acestui stat, Republica Macedonia.

Mediatorul ONU pe această problemă, Matthew Nimetz, speră să se ajungă la o înțelegere în următoarele două luni.

Un site din Macedonia a publicat, recent, câteva nume posibile, precizând că sunt propunerile emisarului ONU: Republika Nova Makedonija (Republica Noua Macedonie); Republika Severna Makedonija (Republica Macedoniei de Nord), Republika Gorna Makedonija (Republica Macedoniei de Sus); Republika Vardarska Makedonija (Republica Vardar Macedonia) și Republika Makedonija (Skopje).