Editura Evenimentul si Capital

Presiuni asupra datornicilor din cauza vidului legislativ. S-au înmulțit abuzurile recuperatorilor de credite

Somația lipită pe avizierul blocului, în care titularul este anunțat că toate instituțiile de credit vor fi înștiințate de comportamentul său inadecvat
Autor: | | 0 Comentarii | 1653 Vizualizari

Cazurile de abuz din partea creditorilor față de datornici sunt des întâlnite, în condițiile în care penalitățile prevăzute de lege sunt destul de mici, spun specialiștii.

În preajma Sărbătorilor, un bucureștean din Sectorul 6 al Capitalei a avut o surpriză la intrarea în scara blocului. Pe avizier, ușa liftului și oglinda din lift erau lipite avertismente din partea iCredit, firma de la care luase un împrumut pe care întârziase să îl plătească. Pe avertisment era scris mare numele său și numărul apartamentului cu mesajul: „Toate instituțiile financiare de credit și non-bancare vor fi înștiințate de comportamentul dumneavoastră inadecvat”, alături de atenționarea că împrumutul va fi predat unei firme de colectare și că vor fi luate toate măsurile legale pentru recuperarea datoriei.

Cazul a fost semnalat EVZ. Acesta „nu este modul de lucru al companiei noastre”, a răspuns iCredit solicitării EVZ. „Angajații care încalcă normele legale și cele de conduită sunt sancționați conform Codului muncii, dacă, în urma anchetei disciplinare, rezultă că se fac vinovați de săvârșirea vreunei fapte”, ne-a mai comunicat compania.

Calea oficială

„Modalitatea standard de colectare a creanțelor constă în încercarea de recuperare amiabilă a datoriilor prin telefon, vizite la domiciliu, scrisori de notificare”, potrivit iCredit. „Clienții au posibilitatea să semneze angajamente de plată sau să acceseze un nou credit, chiar dacă înregistrează restanțe. Dacă nu se reușește încheierea unui acord de recuperare a datoriilor se poate apela și la firme specilizate în recuperare. Dacă nu ajunge la un rezultat, se trece la recuperarea creanței pe cale legală”.

Cu toate astea, surprinde faptul că restanța era calificată drept „comportament inadecvat” într-un act întocmit de companie, ceea ce ridică semne de întrebare în legătură cu felul în care aceasta se poartă cu clienții.

Plângere sau acționare în instanță

De la responsabilii cu protecția consumatorilor am aflat că sunt destul de des întâlnite situațiile în care recuperatorii firmelor creditoare recurg la un comportament abuziv. Pe mai multe forumuri de specialitate sunt relatate cazuri în care debitorilor li se vorbește urât sau recuperatorii încearcă să forțeze clienții să îi lase să intre în casă pentru a discuta cu familia.

De asemenea, au fost semnalate cazuri în care ușile clienților au fost efectiv tapetate cu somații de plată, lipite.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate