Președintele și-a găsit o temă de vacanță: concediul premierului

Președintele și-a găsit o temă de vacanță: concediul premierului

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ţinut sâmbătă, la Palatul Parlamentului, un discurs în deschiderea Consiliului Naţional al PNL, iar din temele de discuţie n-au lipsit atacurile la adresa PSD şi a liderului socialdemocraţilor, Liviu Dragnea. Concediul premierului a fost, de asemenea, temă de discuții la reuniunea liberalilor.

Un moment de amuzament general, însoțit de aplauze, ovații și ridicări în picioare, a fost acela în care președintele a povestit cum a decurs discuția dintre el și premierul Viorica Dăncilă, când aceasta l-a anunțat că pleacă în concediu. Președintele a spus că Dăncilă l-a sunat să-l anunțe că l-a numit premier interimar pe Paul Stănescu, pe timpul concediului ei. Iohannis i-a reproșat că acesta era atributul lui și a întrebato de ce a publicat decizia în Monitorul Oficial. Potrivit președintelui, Dăncilă i-ar fi spus că nu știa că s-a publicat în Monitorul Oficial. În aplauzele publicului liberal, președintele a declarat guvernul Dăncilă ca fiind „un guvern ireal”. „Deci, doamna prim-ministru m-a sunat să-mi spună că pleacă în concediu și că toate sunt bune. Doamna prim-ministru a publicat în Monitorul Oficial o decizie prin care domnia sa instaura un premier interimar. Surpriză! Am crezut că este atributul meu. Și am contestat la CCR acest demers. Este conflict constituțional de natură juridică”, a explicat Iohannis.

Campionul vacanțelor atacă zilele libere ale premierului

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că Iohannis nu are nici un temei legal să atace decizia premierului. „Președintele trimite tot ce prinde la CCR, unde se judecă după ce spune Constituţia și îi sunt respinse sesizările. După care el se supără”, a afirmat Zegrean.

Judecătorul a explicat de ce președintele este în eroare, dar nu s-a arătat surprins și nici nu crede că a fost consiliat prost. „Este un subiect de vacanță. Așa au făcut toți premierii de până acum când au plecat în concediu. Toți premierii desemnați de Klaus Iohannis din 2015 până azi (Ponta, Grindeanu, Tudose) și-au luat concedii prin delegarea atribuțiilor unui reprezentant din rândul Guvernului – Gabriel Oprea, respectiv Sevil Shaiddeh. Nici vorbă de conflict constituţional. Doar în cazul lui Ponta, atunci când s-a operat, a fost nevoie de decizia președintelui, deoarece situația de boală pe o perioadă mai lungă presupune imposibilitatea exercitării atribuțiilor. Se întâmpla în 2015, când Iohannis a semnat decretul prin care Oprea devenea premier interimar. În schimb, cred că prezența președintelui la o adunare de partid este neconstituțională”, a spus Zegrean.

 

Ce spune legea despre delegarea atribuțiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri la CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în relaţia cu premierul. Șeful statului s-a supărat că Viorica Dăncilă nu l-a informat că intră în concediu şi că a desemnat un alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile sale.

În cererea adresată CCR este invocată Decizia nr. 247/2018 semnată de Viorica Dăncilă, potrivit căreia, în perioada 6 - 13 august, Paul Stănescu, viceprimministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului.

Prin omisiunea prim-ministrului României de a aduce la cunoştinţa preşedintelui României imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile în perioada 6 - 13 august 2018 şi acţiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuţiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depăşirea competenţelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituţională între cele două autorităţi. (...) Procedând în acest mod, prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituţional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituţie”, se arată în documentul trimis de Iohannis la CCR.

Este evident că Dăncilă, prin plecarea în concediu, nu se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile, situație în care președintele ar fi trebuit să numească un premier interimar. Dăncilă nu este nici decedată, nici condamnată cu pierderea drepturilor electorale, nici declarată incompatibilă cu funcția și nici revocată de Parlament (situații prevăzute de art 106 din Constituție), ea și-a luat doar un concediu de 7 zile și a desemnat un ministru să se ocupe de chestiunile operative ale guvernului. „Concediul nu echivalează cu imposibilitatea exercitării prerogativelor legale, cum se poate întâmpla în cazul unei boli, a unei intervenții medicale serioase, a unui accident sau orice alt eveniment de natură excepțională”, a spus fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

 

Ne puteți urmări și pe Google News